Veelgestelde vragen


Voor bestaande klanten

 1. Controleer of u geen typefouten in uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft gemaakt: deze velden zijn hoofdlettergevoelig.
 2. Als u uw wachtwoord niet meer weet, dan kunt u hier een nieuw wachtwoord opvragen. Weet u uw gebruikersnaam ook niet meer, vul dan uw e-mailadres in. 
 3. Mocht u er niet toch niet uitkomen, dan kunt u ook altijd even bellen of mailen: 070-3637300 of info@meesman.nl.

Meer informatie over de manier waarop uw opdracht wordt verwerkt vindt u in de beveiligde omgeving (MijnMeesman). Op iedere pagina treft u helpteksten aan die voor u relevant kunnen zijn. Op de hoofdpagina van MijnMeesman vindt u ook actuele informatie over bijvoorbeeld de datum waarop uw opdracht wordt verwerkt. 

Komt u ergens niet uit of heeft u vragen, neemt u dan gerust even contact met ons op. Wij helpen u graag verder. 


Beleggen bij Meesman

Er zijn verschillende manieren om bij Meesman te beleggen:

 • Bedrag ineens: uw eerste inleg dient minimaal €10.000 te bedragen (in totaal, niet per fonds). Als uitzondering voor kinderrekeningen mag dit bedrag gesplitst worden in twee stortingen van €5.000 verspreid over twee jaar zodat u binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling blijft. Voor eventuele vervolgstortingen geldt er een minimum van €20 per fonds.
 • Maandelijks beleggen: uw maandelijkse inleg dient minimaal €100 te bedragen (in totaal, niet per fonds). De minimum inleg van €10.000 is in dit geval niet van toepassing.
 • Combinatie van maandelijks beleggen en een bedrag ineens: uw maandelijkse inleg dient minimaal €100 te bedragen (in totaal, niet per fonds). Voor het bedrag ineens geldt een minimum van €20 per fonds.

Meesman Indexbeleggen brengt de volgende kosten in rekening:

 • Jaarlijkse kosten: 0,5% per jaar. Dit zijn de kosten die binnen de Meesman Beleggingsfondsen in rekening worden gebracht, inclusief de kosten van de onderliggende fondsen. In de koers en het rendement zijn deze kosten al verwerkt.
 • Eenmalige transactiekosten: 0,25% per transactie. Dit zijn de eenmalige kosten die u betaalt als u een koop-, switch- of verkooptransactie doet.
 • Overige kosten: er zijn geen andere kosten. 

Het is onze ambitie om, naarmate wij groeien, het ontstane schaalvoordeel door te geven aan onze klanten en de kosten wanneer mogelijk te verlagen.

U kunt bij Meesman beleggen voor uw kinderen op naam van het kind of op uw eigen naam. Aan beide opties zitten voor- en nadelen, voornamelijk op het gebied van zeggenschap en belastingen.

Wettelijk gezien mag alleen de ouder of wettelijk vertegenwoordiger een rekening op naam van een minderjarige kind openen. Zolang het kind minderjarig is, beheert de ouder ook de rekening. Helaas is het niet mogelijk om als opa of oma een rekening op naam van uw kleinkind te openen.

De minimum inleg voor een kinderrekening is grotendeels gelijk aan die van een reguliere beleggingsrekening:

 • Wanneer u eenmalig een storting doet is de minimum inleg €10.000. Als uitzondering voor kinderrekeningen mag dit bedrag gesplitst worden in twee stortingen van €5.000 verspreid over twee jaar zodat u binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling (voor ouders) blijft.
 • Wanneer u maandelijks wilt beleggen, is het minimum €100 per maand.
 • Een combinatie van maandelijks en eenmalig: het minimum is dan €100 per maand en daarnaast kunt u een losse storting doen, deze mag dan minder dan €10.000 zijn.

Download hier de brochure Beleggen voor een kind (PDF, 199kB)

Bij beleggen is uw rendement niet zeker. Het kan mee- of tegenzitten, afhankelijk van hoe de beurs zich ontwikkelt. Maar een aantal zekerheden bieden wij u wel. Uw geld is veilig bij Meesman. Ook als Meesman of een van onze partners failliet gaat. 

Verder lezen:
Meer over de Meesman zekerheden

Nee. Dit is niet mogelijk. Als u geld overmaakt om te beleggen gaat dat naar de bankrekening van de Meesman Indexfondsen. Deze bankrekening staat op naam van Stichting Meesman Beleggingsfondsen, de onafhankelijke juridisch eigenaar van de Meesman Indexfondsen. De bankrekening staat niet op naam van Meesman Index Investments. IQ EQ Financial Services B.V., de administrateur van de Meesman Indexfondsen, zorgt er vervolgens voor dat uw storting op de eerstvolgende handelsdag wordt belegd. Dit hele proces loopt feitelijk buiten Meesman Index Investments om.

Ook de beleggingen van de Meesman Indexfondsen staan op naam van Stichting Meesman Beleggingsfondsen en niet op naam van Meesman Index Investments. Dit is wettelijk verplicht. Hierdoor kan Meesman Index Investments niet zelfstandig beschikken over het vermogen van de Meesman Indexfondsen.

Ja, zolang u uitsluitend woonachtig én belastingplichtig bent in de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland of Noorwegen, kunt u bij Meesman beleggen. Voor Nederlanders die in het buitenland wonen, zijn de voorwaarden en inschrijfprocedure hetzelfde als voor beleggers die in Nederland wonen.

Ja, zolang u uitsluitend woonachtig én belastingplichtig bent in de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland of Noorwegen, kunt u bij Meesman beleggen, ongeacht uw nationaliteit. Beleggers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, beleggen tegen dezelfde voorwaarden en volgens dezelfde inschrijfprocedure als Nederlandse beleggers.


Beleggen (algemeen)

Hier is geen algemeen antwoord op te geven. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen. Zaken die hierbij van belang zijn:

 •  waar u het geld voor wilt gebruiken,
 • hoe lang u het geld wilt beleggen,
 • uw ervaring met beleggen
 • uw risicohouding.

Verder lezen:
Meer over het bepalen van de juiste beleggingsmix


Over de Meesman Beleggingsfondsen

Beleggen in de Meesman Beleggingsfondsen kan alleen via Meesman Indexbeleggen. De Meesman fondsen zijn niet via andere financiële instellingen te verkrijgen. De fondsen zijn niet beursgenoteerd en dus ook niet via de beurs te verhandelen.

Ja. De koers waartegen u de Meesman Beleggingsfondsen koopt en verkoopt is gelijk aan de zogeheten intrinsieke waarde van de fondsen. De intrinsieke waarde is de werkelijke waarde van een fonds.

Dit is anders dan bij de meeste Nederlandse beleggingsfondsen, waar de koers niet gelijk is aan de intrinsieke waarde. De meeste Nederlandse fondsen werken met een op- of afslag op de intrinsieke waarde die in de koers van het fonds is verwerkt. Deze op- of afslag heeft tot gevolg dat de koers hoger of lager is dan de intrinsieke (werkelijke) waarde van het desbetreffende fonds.