Waarom indexbeleggen

Indexbeleggen is eenvoudig en goedkoop. Eenvoudig betekent dat er minder risico is dan bij ingewikkeld actief beleggen. Goedkoop betekent dat het rendement meestal hoger is dan van duur actief beleggen. Kortom, betere beleggingsresultaten dan de meeste andere beleggers - zowel professioneel als particulier - zonder er naar om te hoeven kijken. Dat geeft rust.


Actief beleggen

Er zijn globaal twee manieren van beleggen: actief en passief. Actief beleggen kan op duizenden manieren maar die zijn allemaal terug te brengen naar twee basisstrategieën. Proberen de beste aandelen te selecteren (stock picking, in het jargon) en proberen het beste moment van in- en uitstappen te timen (market timing, in het jargon). Om dit met succes te kunnen doen moet je kunnen voorspellen wat er op de beurs gaat gebeuren. Maar beurskoersen zijn niet te voorspellen. Daarom leveren actieve beleggingsstrategieën in de praktijk zelden goede resultaten op.

Passief beleggen

Bij passief beleggen (of indexbeleggen) probeer je niet de beste aandelen te selecteren maar beleg je in alle aandelen wereldwijd, in verhouding tot hun beurswaarde. Dat doe je door te beleggen in een echt wereldwijd gespreid, marktgewogen indexfonds. En je gaat niet in- en uitstappen maar je houdt het indexfonds voor de lange termijn aan. Gewoon rustig blijven zitten, wat er ook gebeurt. Indexbeleggen is eenvoudig, transparant en goedkoop. En vijftig jaar onafhankelijk (wetenschappelijk) onderzoek en ervaring laten overtuigend zien dat deze manier van beleggen de beste beleggingsresultaten oplevert.


De voordelen van passief beleggen

Meer rendement

Vijftig jaar onafhankelijk (wetenschappelijk) onderzoek en ervaring hebben overtuigend aangetoond dat indexbeleggen de beste beleggingsresultaten oplevert. Beter dan de meeste actief beheerde beleggingsfondsen, vermogensbeheerders en particulieren die zelf beleggen. Dit geldt voor aandelen en obligaties. In ontwikkelde en opkomende landen. Bij stijgende en dalende beurzen. Op korte en lange termijn. Indexbeleggen betekent meer rendement.

Minder risico

Indexbeleggen is beleggen in een wereldwijd gespreid, marktgewogen indexfonds en er niet meer naar omkijken. Door maximaal te spreiden belegt u in duizenden bedrijven en beperkt u het risico van (mogelijk forse) verliezen als het in bepaalde bedrijven of sectoren misgaat. En omdat u verder niets doet loopt u niet het risico van verkeerde beslissingen die veel rendement kosten, wat bij actief beleggen nadrukkelijk wel het geval is. Indexbeleggen betekent minder risico.

Meer rust

Indexbeleggen is beleggen in een wereldwijd gespreid, marktgewogen indexfonds en er niet meer naar omkijken. U hoeft er geen aandacht aan te besteden. Bovendien weet u dat u een beter rendement maakt dan de meeste andere beleggers, zowel professioneel als particulier. En dat u minder risico loopt dan bij actief beleggen. Kortom, het heerlijke gevoel dat het goed geregeld is en u uw tijd aan andere zaken kunt besteden. Indexbeleggen betekent meer rust.

Passief beleggen is ook eerlijk delen

Met indexbeleggen krijgt iedereen een evenredig deel van het rendement van de aandelenmarkt. Iedereen profiteert in gelijke mate van de welvaart die we met z'n allen creëren. Eerlijk delen, noemen we dat. Bij actief beleggen is dit niet het geval. Actief beleggen is een zogeheten nulsomspel: de winst van de één gaat ten koste van de winst van de ander. Anders gezegd, een beter dan gemiddeld rendement voor jezelf betekent een slechter dan gemiddeld rendement voor een ander.


Let op: niet alles wat blinkt is goud

Passief beleggen is beleggen in alle aandelen wereldwijd, in verhouding tot hun beurswaarde. In alles beleggen betekent beleggen in aandelen van grote, middelgrote en kleine bedrijven uit zowel ontwikkelde als opkomende landen (met een aandelenbeurs). In verhouding tot de beurswaarde betekent meer beleggen in grote bedrijven dan in kleine bedrijven. Alleen dan krijg je het marktrendement. Alles wat hiervan afwijkt, waarbij je keuzes gaat maken om te proberen meer rendement en/of minder risico dan de markt te behalen, is actief beleggen.

Alleen beleggen in aandelen van grote bedrijven is dus actief beleggen. Hetzelfde geldt voor alleen beleggen in een bepaalde regio (b.v. Europa), land (b.v. Nederland) of sector (b.v. technologie). In alle aandelen evenveel beleggen (ongeacht de omvang van het bedrijf) is ook actief beleggen. En aandelen selecteren of wegen op basis van een kenmerk zoals dividendrendement, waardering of momentum is ook actief beleggen. Indexfondsen die dit doen, en dat zijn er tegenwoordig heel wat, kiezen er bewust voor om niet in de hele markt en/of niet in verhouding tot de beurswaarde te beleggen. Dat is een actieve beleggingskeuze. Met een ander rendement dan het marktrendement.

De brochure

In Indexbeleggen in vogelvlucht leest u in 10 minuten wat indexbeleggen is en waarom iedereen het zou moeten doen. Gaat het u om de hoofdlijnen en niet alle details en achtergrond informatie? Download dan deze brochure.

 

Brochure downloaden

Het boek

De Schitterende Eenvoud van Indexbeleggen, geschreven door Jacques Wintermans, mede-oprichter van Meesman, is hét Nederlandstalige standaardwerk over indexbeleggen. Het is uiteraard bij ons verkrijgbaar.

 

Boek bestellen