Het verhaal van de olifant

Al jaren voert Meesman een olifant in het logo. En dat is niet voor niets. Naast een persoonlijke reden voor deze keuze - Meesman oprichters Hendrik Meesman en Jacques Wintermans hebben een speciale band met Afrika – staat dit sympathieke dier symbool voor alle kenmerken die u als belegger nodig heeft om succesvol te kunnen beleggen. Hieronder een aantal wijze lessen die de olifant ons als beleggers kan leren.


Wees verstandig

Laat uw ratio overheersen wanneer het om beleggen gaat. Toegeven aan emoties bij beleggen leidt tot verkeerde beslissingen. Ga niet af op schreeuwende krantenkoppen of verleidelijke marketingverhalen, maar op de uitkomsten van onafhankelijk onderzoek naar de beste manier om te beleggen. En daaruit blijkt dat beleggen op z'n Meesmans - breed spreiden, lage kosten, niet handelen - tot de beste resultaten leidt.

Wees standvastig

Beleggen is voor de lange termijn. Ontwikkelingen op de beurs brengen ons soms in de verleiding om in of juist uit te stappen. Een halve eeuw onafhankelijk onderzoek laat echter een consistent beeld zien: beleggers stappen steevast op het verkeerde moment in en uit. Beleggers die rustig blijven zitten, ook bij dalende koersen, behalen op de lange termijn een beter rendement.

Wees geduldig

Indexbeleggen is de beste manier om vermogen op te bouwen of, als u het al heeft, verder te laten groeien. Dit vergt echter geduld. Een tussentijds verlies, bijvoorbeeld tijdens een ernstige beurscrisis, is altijd mogelijk. De geschiedenis leert dat beleggers die rustig blijven zitten beloond worden voor hun geduld. Zo levert beleggen op de lange termijn toch het meeste op.