Visie op vermogen

Om prettig te kunnen leven is geld belangrijk. Wie het al heeft, wil het op een verstandige manier verder laten groeien. Voor wie het nog niet heeft, is het belangrijk om geld opzij te gaan zetten en vermogen te gaan opbouwen. In beide gevallen is indexbeleggen dé oplossing.


Geld is belangrijk

Geld is belangrijk. Omdat geld het mogelijk maakt om zorgeloos te leven en dromen te realiseren. Het geeft zekerheid. Iets om op terug te vallen als het een keer tegenzit. En het geeft vrijheid. De vrijheid om uw leven in te richten zoals u dat zelf graag wilt. Werk dat u echt leuk vindt, voor uzelf beginnen, er een jaartje tussenuit, een droomhuis kopen, een studerend (klein)kind helpen, aan een goed doel doneren, comfortabel met pensioen gaan … wat het ook is dat u gelukkig maakt, met een goedgevulde spaarpot is het allemaal mogelijk. Wie geld heeft, heeft de regie over zijn financiële toekomst in eigen hand. En is niet afhankelijk van overheid of werkgever, die steeds minder doen.

Heeft u al vermogen dan is het belangrijk om het op een solide en verantwoorde manier verder te laten groeien zodat het in ieder geval zijn koopkracht behoudt en liefst meer. Heeft u nog maar weinig opzij gezet, dan is het belangrijk om vermogen te gaan opbouwen. Hoe eerder u begint, hoe beter.

Vermogen opbouwen: beleggen is beter dan sparen

Er zijn twee manieren om uw geld te laten groeien: sparen en beleggen. Sparen is veilig maar levert weinig op. Zeker nu. De rente is extreem laag. Minder dan de inflatie. Geld op een spaarrekening verliest elk jaar aan koopkracht. Toch is het verstandig om altijd wat geld op een spaarrekening aan te houden. Om korte termijn uitgaven te kunnen betalen. Zoals een nieuwe ijskast of wasmachine, reparatie van de auto, een vakantie of een verbouwing.

Maar als u uw geld echt wilt laten groeien, kunt u veel beter gaan beleggen. Omdat het (op termijn) een stuk meer oplevert dan sparen. En dus de koopkracht van uw geld vergroot. Toch beleggen veel mensen niet. Of ze besteden het uit aan een dure bank of vermogensbeheerder. Omdat ze denken dat beleggen ingewikkeld en eng is. En veel tijd kost. Voor de meeste manieren van beleggen is dat ook zo. Maar er is ook een manier van beleggen die heel eenvoudig is, waar u net zoveel of weinig risico kunt nemen als u zelf wilt en waar u helemaal geen omkijken naar heeft. Die manier van beleggen heet passief beleggen. Ofwel indexbeleggen.

Beleggen: passief is beter dan actief

Er zijn globaal twee manieren van beleggen: actief en passief. Actief beleggen kan op duizenden manieren maar die zijn allemaal terug te brengen naar twee basisstrategieën. Proberen de ‘beste’ aandelen te selecteren (stock picking, in het jargon) en proberen het ‘beste’ moment van in- en uitstappen te timen (market timing, in het jargon). Om dit met succes te kunnen doen moet je kunnen voorspellen wat er op de beurs gaat gebeuren. Maar beurskoersen zijn niet te voorspellen. Ook niet door ‘deskundigen’. Daarom levert actief beleggen in de praktijk zelden goede resultaten op.

Passief beleggen kan daarentegen maar op één manier: door te beleggen in alle aandelen wereldwijd, in verhouding tot hun beurswaarde. Dit doet u door uw geld onder te brengen in een wereldwijd gespreid, marktgewogen indexfonds (die niet probeert de ‘beste’ aandelen te selecteren) en die voor de lange termijn aanhouden (waarmee u dus niet probeert op het ‘juiste’ moment in en uit te stappen). Gewoon rustig blijven zitten, in goede en in slechte tijden. Passief beleggen is eenvoudig, transparant en goedkoop. Het is minder risicovol dan actief beleggen. En vijftig jaar onafhankelijk (wetenschappelijk) onderzoek en ervaring laten overtuigend zien dat passief beleggen de beste beleggingsresultaten oplevert.

Passief beleggen doet u bij Meesman

Meesman is ontstaan uit idealisme, een drive om echt iets in de wereld te veranderen. Door het eerlijke verhaal over beleggen te vertellen. En een manier van beleggen aan te bieden die objectief gezien voor de klant het beste is. Dat vinden we belangrijker dan zoveel mogelijk geld verdienen. In 2005 introduceerde Meesman als eerste indexbeleggen in Nederland. Al meer dan 15 jaar behalen onze indexfondsen betere rendementen dan de meeste actieve beleggers, zowel professioneel als particulier.

De Meesman indexfondsen zijn breed gespreid, marktgewogen, hebben lage kosten, beleggen maatschappelijk verantwoord en kunnen de dividendbelasting terugvorderen. De ideale fondsen voor wie passief wil beleggen. Indexbeleggen bij Meesman is heel eenvoudig, waardoor u het makkelijk zelf kunt doen. U regelt alles online. Eenvoudig, snel en veilig. Als het eenmaal loopt, heeft u er geen omkijken meer naar. Bij een Meesman Beleggingsrekening kunt u uw beleggingen altijd wijzigen, uw (periodieke) inleg stopzetten en uw geld opnemen. U zit nergens aan vast. Bij een Meesman Pensioenrekening kunt u ook uw beleggingen altijd wijzigen en uw (periodieke) inleg stopzetten, maar opname voor uw pensioendatum is in principe niet mogelijk. En als u vragen heeft, kunt u ons altijd bellen of mailen. U wordt persoonlijk en deskundig te woord gestaan. Kortom, u weet dat u het goed geregeld heeft en u kunt uw tijd en energie aan andere dingen besteden.