Onze fondsen

Meesman heeft twee soorten beleggingsfondsen. Aandelenfondsen voor de groei van uw vermogen. Wij raden aan om in Aandelen Wereldwijd Totaal te beleggen, omdat die de breedste spreiding heeft. Obligatiefondsen voor de veiligheid van uw vermogen. Obligaties Wereldwijd is iets veiliger dan Obligaties Eurolanden, maar beide kunt u gebruiken om het risico van een belegging in aandelen te dempen.

  Spreiding Kosten Risico & rendement
Fonds Landen Aandelen   Laag  Midden  Hoog 
Aandelen
Aandelen Wereldwijd Totaal 50 6.104 0,5% 1 2 3 4 5 6 7
Aandelen Ontwikkelde Landen 23 1.509 0,5% 1 2 3 4 5 6 7
Aandelen Opkomende Landen 27 1.236 0,5% 1 2 3 4 5 6 7
Aandelen Kleine Bedrijven 23 3.359 0,5% 1 2 3 4 5 6 7
Aandelen Europa 15 424 0,5% 1 2 3 4 5 6 7
Obligaties
Obligaties Wereldwijd 17 167 0,5% 1 2 3 4 5 6 7
Obligaties Eurolanden 15 869 0,5% 1 2 3 4 5 6 7

Aandelenfondsen voor de groei

De Meesman aandelenfondsen zijn indexfondsen die een breed gespreide, marktgewogen index volgen. Ze beleggen duurzaam, kunnen de dividendbelasting terugkrijgen en hebben lage kosten. Alle aandelenfondsen zijn geschikt om op lange termijn een aantrekkelijk rendement mee te behalen.

Wij raden echter aan om in Aandelen Wereldwijd Totaal te beleggen. Omdat dit fonds de breedste spreiding heeft. Het belegt in aandelen van grote, middelgrote en kleine bedrijven uit ontwikkelde en opkomende landen en dekt vrijwel de hele wereldwijde aandelenmarkt. Door maximaal te spreiden belegt u echt passief, krijgt u voor hetzelfde risico iets meer rendement en hoeft u nergens meer over na te denken (zoals de weging van ontwikkelde landen, opkomende landen en kleine bedrijven). Kortom, een optimaal rendement en gemak.


Obligatiefondsen voor de veiligheid

De Meesman obligatiefondsen beleggen breed gespreid in relatief veilige obligaties. Dat zijn obligaties met een relatief korte looptijd, uitgegeven door kredietwaardige overheden en bedrijven. Dergelijke obligaties zullen onder normale omstandigheden relatief weinig in waarde schommelen en tijdens een ernstige crisis op de aandelenmarkt veelal de rol van veilige vluchthaven vervullen, waardoor ze in waarde stijgen als de aandelenkoersen dalen. Dit maakt beide obligatiefondsen geschikt om het risico van beleggen in de Meesman aandelenfondsen te beperken.

Toch is er ook een verschil tussen de twee obligatiefondsen. Obligaties Wereldwijd is iets veiliger dan Obligaties Eurolanden. Dat komt door de bredere spreiding, de hogere kredietwaardigheid en de kortere looptijd van de obligaties waarin het belegt. Vanwege de kortere looptijd zal Obligaties Wereldwijd minder sterk reageren op renteschommelingen. Minder risico betekent uiteraard ook minder rendement.