Dit gaat er veranderen in het fondsassortiment

De komende maanden gaat Meesman een aantal wijzigingen doorvoeren in het fondsassortiment. Op deze pagina vindt u alle uitleg over wat er gaat gebeuren, waarom en wanneer. Ook vindt u hier linkjes naar belangrijke pagina's voor meer informatie.

Pagina is voor het laatst gewijzigd op 23 november 2023 


In het kort, wat gaat er veranderen?

 1. Introductie van een nieuw fonds: het Meesman Rentefonds
 2. Naamswijziging: Meesman Indexfonds Aandelen Duurzame Toekomst wordt Meesman Indexfonds Aandelen Verantwoorde Toekomst
 3. Het Meesman Indexfonds Obligaties Eurolanden wordt iets aangepast:
   1. het fonds gaat wereldwijd en maatschappelijk verantwoord beleggen
   2. het fonds krijgt een nieuwe naam: Meesman Indexfonds Obligaties Wereldwijd
 4. Het Meesman Obligatiefonds Wereldwijd wordt gesloten

Vanaf half februari 2024 zal ons fondsassortiment er als volgt uitzien:


 

Zo gaan we u op de hoogte houden

We begrijpen dat dit flink wat wijzigingen zijn. Daarom vinden we het belangrijk dat we u hier goed over informeren. Dit doen we op de volgende manieren. Mocht u tussentijds nog vragen hebben, dan kunt u altijd bellen of mailen. 

Website

Op deze pagina kunt u alle informatie vinden over de wijzigingen die wij gaan doorvoeren. 

Persoonlijke e-mail

Wanneer een aanpassing uw portefeuille raakt, houden we u hiervan ook per e-mail op de hoogte.

Nieuwsbrief

Algemene mededelingen delen we ook in de nieuwsbrief en op onze sociale media.

Webinar

Over het Rentefonds heeft Hendrik Meesman een webinar gegeven, waarin hij alles uitlegt wat u over dit fonds moet weten.


Elke aanpassing in het kort:
wat, waarom en wanneer?

1. Nieuw: het Meesman Rentefonds

Wat is het Rentefonds?
Het Meesman Rentefonds is een nieuw soort fonds voor Meesman. Het belegt in deposito’s en zeer kortlopende obligaties. Dit zijn de veiligste soort beleggingen die er zijn. Hierdoor heeft het fonds een heel laag risico, vergelijkbaar met sparen. Het rendement van het fonds volgt de kortetermijnrente voor de euro. Die is op dit moment 3,9%. Dit fonds is hét alternatief voor een spaarrekening.

Waarom introduceren wij het Rentefonds?
Recent is de rente sterk gestegen. Hierdoor is een heel veilig fonds als het Rentefonds nu erg aantrekkelijk. Anders dan de banken geeft het Rentefonds de hoge rente namelijk wel aan u door. Dat vinden we wel zo eerlijk. Het Rentefonds is dan ook hét alternatief voor een spaarrekening. Bovendien kunt u het fonds gebruiken om het risico van uw beleggingsportefeuille verder te verlagen.

Vanaf wanneer is dit fonds beschikbaar?
U kunt vanaf 1 december 2023 geld storten of switchopdrachten plaatsen naar het Rentefonds. De eerste handelsdag is vrijdag 8 december 2023.

Let op: belastingheffing onduidelijk
Hoe het Rentefonds de komende jaren in box 3 wordt belast is nog onduidelijk. Dat weten we pas volgend jaar. De kans bestaat dat het Rentefonds zwaarder wordt belast dan spaargeld. Is uw vermogen minder dan €57.000 per persoon? Of belegt u in het Rentefonds met een Meesman Pensioenrekening of een BV? Dan betaalt u geen belasting in box 3 en is dit voor u niet relevant. 

Lees meer


2. Naamswijziging Meesman Indexfonds Aandelen Duurzame Toekomst

Op 1 december aanstaande krijgt Meesman Indexfonds Aandelen Duurzame Toekomst een nieuwe naam: Meesman Indexfonds Aandelen Verantwoorde Toekomst. Dit doen we om ervoor te zorgen dat we, nu en in de toekomst, blijven voldoen aan de steeds strengere wetgeving rondom het gebruik van termen als ESG en duurzaam bij financiële producten. Behalve de naam, verandert er verder niets aan het fonds. Het beleggingsbeleid, fondssamenstelling en de kosten etc. blijven precies hetzelfde: het fonds blijft op dezelfde wijze maatschappelijk verantwoord beleggen.

Heeft u zelf een periodieke overschrijving ingesteld bij uw bank? Dan dient u de fondsnaam in de omschrijving aan te passen naar de nieuwe naam van het fonds. 

Lees meer


3. Wijzigingen Meesman Indexfonds Obligaties Eurolanden

In februari 2024 voeren we twee wijzigingen door in het Meesman Indexfonds Obligaties Eurolanden:

 • Het beleggingsbeleid wordt aangepast: Het fonds gaat wereldwijd beleggen en gaat naast overheidsobligaties in bedrijfsobligaties beleggen. Hiermee wordt de spreiding breder en wordt het fonds iets veiliger. Het fonds is daarom nog geschikter om het risico van beleggen in aandelen te beperken. Het aangepaste beleggingsbeleid is in feite een mix van de beste kenmerken van het beleggingsbeleid van de twee bestaande Meesman obligatiefondsen. Ook gaat het fonds maatschappelijk verantwoord beleggen, waarmee we consistentie bereiken met onze aandelenfondsen die dit al langer doen. Om dit te realiseren gaat Meesman Indexfonds Obligaties Eurolanden in een ander onderliggend fonds beleggen.
 • De naam van het fonds wordt gewijzigd naar Meesman Indexfonds Obligaties Wereldwijd.

 

Lees meer


4. Sluiting Meesman Obligatiefonds Wereldwijd

Meesman Obligatiefonds Wereldwijd is in 2012 opgericht als een iets veiliger alternatief voor Obligaties Eurolanden. Twee van de hierboven genoemde wijzigingen hebben ook gevolgen voor Meesman Obligatiefonds Wereldwijd.

 • Met de introductie van het nieuwe Rentefonds heeft Meesman een fonds dat nog veiliger is dan Meesman Obligatiefonds Wereldwijd.
 • Door het aangepaste beleggingsbeleid van Obligaties Eurolanden (nieuwe naam: Meesman Indexfonds Obligaties Wereldwijd) heeft Meesman straks een obligatiefonds dat een mix is van de beste kenmerken van de twee bestaande Meesman obligatiefondsen: Obligaties Eurolanden en Obligatiefonds Wereldwijd.

Hierdoor is Meesman Obligatiefonds Wereldwijd overbodig geworden en hebben we, in het kader van de eenvoud en om de kosten laag te houden, besloten het fonds te sluiten.

Lees meer

Weergave van de rendements-risicoverhouding van de Meesman fondsen


 

Veelgestelde vragen 

Meesman heeft geen plannen om in de toekomst andere fondsen te sluiten of nieuwe fondsen op te richten. Ook zijn er op dit moment geen plannen om het beleggingsbeleid van bestaande fondsen te wijzigen. Wel hebben we bij de introductie van Aandelen Verantwoorde Toekomst in 2022 aangegeven dat we het maatschappelijk verantwoorde beleggingsbeleid van dit fonds, in overleg met de beleggers in dit fonds, willen doorontwikkelen. We verwachten daar volgend jaar een volgende stap in te nemen.

Voor de beleggers in de Meesmanfondsen zijn er geen directe kosten: switchen en uitstappen uit de fondsen waar wijzigingen in plaatsvinden is tijdelijk gratis. 

Voor de fondsen waar het onderliggende fonds wordt gewijzigd, geldt dat het fonds hierbij wel kosten maakt. Deze komen ten laste van het fonds en dus het rendement. Meer hierover leest u op de uitlegpagina van de specifieke wijziging (zie hierboven).

Het Meesman Rentefonds kunt u aanhouden op een reguliere Beleggingsrekening of een geblokkeerde Pensioenrekening. Het is niet nodig een aparte rekening te openen voor het Rentefonds. 

Voor meer informatie over deze wijzigingen kunt u contact opnemen met onze klantenservice via 070- 363 73 00 of per e-mail via info@meesman.nl

Daarnaast houden we ook een reeks webinars over de wijzigingen. Tijdens deze webinars legt Hendrik Meesman uit wat de veranderingen precies inhouden. Verder krijgt u de ruimte zelf vragen te stellen en natuurlijk te luisteren naar de vragen van anderen. 

Aanmelden webinar