Sluiting Meesman Obligatiefonds Wereldwijd

In de komende maanden wordt het fondsassortiment van Meesman aangepast. Als onderdeel hiervan wordt Meesman Obligatiefonds Wereldwijd half februari 2024 gesloten. Op deze pagina leest u hier meer over. 


 

Waarom sluiten we dit fonds?

Meesman heeft op dit moment twee obligatiefondsen: Meesman Obligatiefonds Wereldwijd en Meesman Indexfonds Obligaties Eurolanden. Deze twee fondsen zijn behoorlijk vergelijkbaar, in de zin dat ze beide veel veiliger zijn dan de Meesman aandelenfondsen en dus geschikt zijn om het risico van beleggen in de aandelenfondsen te beperken. Het belangrijkste verschil tussen de twee obligatiefondsen is dat Meesman Obligatiefonds Wereldwijd een nog iets lager risico heeft. Dat komt vooral doordat het in korterlopende obligaties belegt dan het eurolanden obligatiefonds.

Met de introductie van het nieuwe Meesman Rentefonds heeft Meesman een fonds dat nog een stuk veiliger is dan Meesman Obligatiefonds Wereldwijd. Bovendien reageert het Meesman Rentefonds anders op renteschommelingen: als de rente stijgt, gaat de koers van het Rentefonds mee omhoog terwijl de koers van het obligatiefonds daalt. Ook heeft het Rentefonds lagere kosten. Omdat Meesman het fondsassortiment zo eenvoudig mogelijk wil houden en de kosten zo laag mogelijk wil houden, is het Meesman Obligatiefonds Wereldwijd overbodig geworden en wordt dit fonds gesloten.


 

Wanneer wordt het fonds gesloten?

Het fonds wordt half februari 2024 gesloten. Voor deze tijd zijn er een aantal datums die u in de gaten moet houden:

 26 januari 2024 De laatste handelsdag van dit fonds. Voor belegging op deze dag moeten stortingen uiterlijk woensdag 24 januari 2024 bij ons binnen zijn.
 7 februari 2024 Laatste dag dat u uw participaties in Meesman Obligatiefonds Wereldwijd kosteloos kunt switchen naar een ander fonds of verkopen.
 Medio februari 2024 Meesman zet alle overgebleven participaties van Meesman Obligatiefonds Wereldwijd automatisch om naar participaties van het nieuwe Meesman Indexfonds Obligaties Wereldwijd.
 Eind februari 2024 Het Meesman Obligatiefonds Wereldwijd wordt definitief gesloten.

 

 

 

 


 

 

Wat moet u zelf doen?

Belegt u in Meesman Obligatiefonds Wereldwijd?
Dan worden uw participaties door Meesman half februari 2024 automatisch omgezet naar participaties van het nieuwe Meesman Indexfonds Obligaties Wereldwijd. U hoeft hier zelf niets voor te doen. Wilt u dit niet? Dan kunt u uw participaties van 1 december 2023 tot en met 7 februari 2024 kosteloos switchen naar een ander Meesman fonds naar keuze of verkopen.

Heeft u een maandelijkse aan- of verkoopopdracht ingesteld voor dit fonds?
Dan dient u deze in MijnMeesman zelf om te zetten naar een ander fonds, zoals het nieuwe Meesman Indexfonds Obligaties Wereldwijd (nu nog Indexfonds Obligaties Eurolanden). Meesman mag dit helaas niet voor u doen. Maandelijkse aan- en verkoopopdrachten voor Meesman Obligatiefonds Wereldwijd die op 21 december 2023 nog niet zijn gewijzigd, moeten wij helaas stopzetten.

Heeft u een periodieke overschrijving ingesteld bij uw bank?
Dan dient u de fondsnaam in de omschrijving aan te passen naar de naam van het fonds waar u in het vervolg in wilt beleggen.


 

Wat gaat Meesman doen?

Tot 7 februari heeft u de tijd om zelf kosteloos te switchen naar een ander Meesmanfonds of om uit te stappen. Daarna wordt het fonds gesloten. Dit gaat als volgt in zijn werk:

Vanaf 12 februari 2024 gaat Meesman eerst de onderliggende beleggingen van Dimensional verkopen. Vervolgens worden beleggingen in een nieuw obligatiefonds van Amundi aangekocht. Hierbij kan het fonds eenmalig transactiekosten maken, die waarschijnlijk rond de 0,1% bedragen. Deze kosten komen voor rekening van het fonds. Nadat de onderliggende beleggingen zijn omgezet, zullen de participaties Meesman Obligatiefonds Wereldwijd automatisch worden omgezet naar het nieuwe Meesman Indexfonds Obligaties Wereldwijd. Dit ziet u in MijnMeesman terug als een switchverkoop en switchaankoop.