Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij, of wilt u meer informatie? Neemt u dan gerust even contact met ons op. 

Voor bestaande klanten

Ik kan niet meer inloggen, wat nu?

 1. Controleer of u geen typefouten in uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft gemaakt: deze velden zijn hoofdlettergevoelig.
 2. Als u uw wachtwoord niet meer weet, dan kunt u hier een nieuw wachtwoord opvragen. Weet u uw gebruikersnaam ook niet meer, vul dan uw e-mailadres in. 
 3. Mocht u er niet toch niet uitkomen, dan kunt u ook altijd even bellen of mailen: 070-3637300 of info@meesman.nl.

Ik heb een vraag over de verwerking van mijn opdracht

Meer informatie over de manier waarop uw opdracht wordt verwerkt vindt u in de beveiligde omgeving (MijnMeesman). Op iedere pagina treft u helpteksten aan die voor u relevant kunnen zijn. Op de hoofdpagina van MijnMeesman vindt u ook actuele informatie over bijvoorbeeld de datum waarop uw opdracht wordt verwerkt. 

Komt u ergens niet uit of heeft u vragen, neemt u dan gerust even contact met ons op. Wij helpen u graag verder. 

Beleggen bij Meesman

Wat is de minimum inleg?

Er zijn verschillende manieren om bij Meesman te beleggen:

 • Bedrag ineens: uw eerste inleg dient minimaal €10.000 te bedragen (in totaal, niet per fonds). Voor eventuele vervolgstortingen geldt er een minimum van €20 per fonds.
 • Maandelijks beleggen: uw maandelijkse inleg dient minimaal €100 te bedragen (in totaal, niet per fonds). De minimum inleg van €10.000 is in dit geval niet van toepassing.
 • Combinatie van maandelijks beleggen en een bedrag ineens: uw maandelijkse inleg dient minimaal €100 te bedragen (in totaal, niet per fonds). Voor het bedrag ineens geldt een minimum van €20 per fonds.

Welke kosten worden er berekend?

Meesman Indexbeleggen brengt de volgende kosten in rekening:

 • Jaarlijkse kosten: 0,5% per jaar. Dit zijn de kosten die binnen de Meesman Beleggingsfondsen in rekening worden gebracht, inclusief de kosten van de onderliggende fondsen. In de koers en het rendement zijn deze kosten al verwerkt.
 • Eenmalige transactiekosten: 0,25% per transactie. Dit zijn de eenmalige kosten die u betaalt als u een koop-, switch- of verkooptransactie doet.
 • Overige kosten: er zijn geen andere kosten. 

Het is onze ambitie om, naarmate wij groeien, het ontstane schaalvoordeel door te geven aan onze klanten en de kosten wanneer mogelijk te verlagen.

Verder lezen:
Overzicht van de kosten die Meesman in rekening brengt
Meer over de kosten waar u op moet letten bij beleggingsfondsen

Ben ik mijn geld kwijt als Meesman of een van haar partners failliet gaat?

Bij beleggen is uw rendement niet zeker. Het kan mee- of tegenzitten, afhankelijk van hoe de beurs zich ontwikkelt. Maar een aantal zekerheden bieden wij u wel. Uw geld is veilig bij Meesman. Ook als Meesman of een van onze partners failliet gaat. 

Verder lezen:
Meer over de 9 Meesman zekerheden

Kan Meesman er met mijn geld vandoor gaan?

Nee. Dit is niet mogelijk. Als u geld overmaakt om te beleggen gaat dat naar de bankrekening van de Meesman-indexfondsen. Deze bankrekening staat op naam van Stichting Meesman Beleggingsfondsen, de onafhankelijke juridisch eigenaar van de Meesman-indexfondsen. De bankrekening staat niet op naam van Meesman Index Investments. IQ EQ Financial Services B.V., de administrateur van de Meesman-indexfondsen, zorgt er vervolgens voor dat uw storting op de eerstvolgende handelsdag wordt belegd. Dit hele proces loopt feitelijk buiten Meesman Index Investments om.

Ook de beleggingen van de Meesman-indexfondsen staan op naam van Stichting Meesman Beleggingsfondsen en niet op naam van Meesman Index Investments. Dit is wettelijk verplicht. Hierdoor kan Meesman Index Investments niet zelfstandig beschikken over het vermogen van de Meesman-indexfondsen.

Verder lezen:
Meer over de organisatiestructuur van Meesman

Ik ben Nederlander maar woon in het buitenland. Kan ik bij Meesman beleggen?

Ja, zolang u woonachtig bent in de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland of Noorwegen en daar ook belastingplichtig bent kunt u bij Meesman beleggen. Voor Nederlanders die in het buitenland wonen, zijn de voorwaarden en inschrijfprocedure hetzelfde als voor beleggers die in Nederland wonen.

Ik heb niet de Nederlandse nationaliteit. Kan ik bij Meesman beleggen?

Ja, zolang u woonachtig bent in de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland of Noorwegen en daar ook belastingplichtig bent kunt u bij Meesman beleggen, ongeacht uw nationaliteit. Beleggers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, beleggen tegen dezelfde voorwaarden en volgens dezelfde inschrijfprocedure als Nederlandse beleggers.

Er is één uitzondering: personen die ook belastingplichtig zijn in de Verenigde Staten van Amerika (een zogenaamde US Person), bijvoorbeeld omdat zij staatsburger of inwoner van de Verenigde Staten van Amerika zijn, kunnen geen Meesman Beleggingsrekening openen. Meer informatie hierover vindt u hier.

Beleggen (algemeen)

Hoeveel moet ik in aandelen en hoeveel in obligaties beleggen?

Hier is geen algemeen antwoord op te geven. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen. Zaken die hierbij van belang zijn:

 •  waar u het geld voor wilt gebruiken,
 • hoe lang u het geld wilt beleggen,
 • uw ervaring met beleggen
 • uw risicohouding.

Verder lezen:
Meer over het bepalen van de juiste beleggingsmix

Over de Meesman Beleggingsfondsen

Waar kan ik beleggen in de Meesman Beleggingsfondsen?

Beleggen in de Meesman Beleggingsfondsen kan alleen via Meesman Indexbeleggen. De Meesman fondsen zijn niet via andere financiële instellingen te verkrijgen. De fondsen zijn niet beursgenoteerd en dus ook niet via de beurs te verhandelen. 

Worden de Meesman fondsen tegen hun werkelijke waarde verhandeld?

Ja. De koers waartegen u de Meesman Beleggingsfondsen koopt en verkoopt is gelijk aan de zogeheten intrinsieke waarde van de fondsen. De intrinsieke waarde is de werkelijke waarde van een fonds.

Dit is anders dan bij de meeste Nederlandse beleggingsfondsen, waar de koers niet gelijk is aan de intrinsieke waarde. De meeste Nederlandse fondsen werken met een op- of afslag op de intrinsieke waarde die in de koers van het fonds is verwerkt. Deze op- of afslag heeft tot gevolg dat de koers hoger of lager is dan de intrinsieke (werkelijke) waarde van het desbetreffende fonds.