Sommige kosten doen ertoe, andere minder

Omdat ze zichtbaarder zijn kijken veel fondsbeleggers eerder naar transactiekosten dan naar fondskosten. Terwijl het juist de fondskosten zijn die meer invloed hebben op het rendement.

Bij het beleggen in beleggingsfondsen kunt u verschillende soorten kosten verwachten. Welke kosten verschilt per platform/aanbieder. Globaal zijn de kosten in twee hoofdcategorieën in te delen: eenmalige en doorlopende kosten.

Eenmalige kosten

Eenmalige kosten zijn kosten die in rekening worden gebracht bij een bepaalde handeling. Voorbeelden van eenmalige kosten die sommige partijen in rekening brengen zijn:

  • Transactiekosten
  • Kosten voor het openen en sluiten van een rekening
  • Kosten voor het herbeleggen van dividend

Transactiekosten
De meest voorkomende eenmalige kosten zijn transactiekosten: de kosten die u betaalt wanneer u een transactie doet. Dat kan een aan- of verkoopheffing zijn. Er wordt dan een klein bedrag van uw inleg of verkoopopbrengst afgehaald. Deze kosten zijn voor u als belegger duidelijk zichtbaar.

Bij Meesman betaalt u standaard 0,25% transactiekosten per transactie. Heeft u een belegd vermogen van €500.000 of meer? Dan betaalt u geen transactiekosten. Lees meer

Een andere manier om transactiekosten in rekening te brengen, is via een op- of afslag die in de koers van het beleggingsfonds wordt verwerkt. Dit wordt een swing of een spread genoemd. Meestal is het dan zo dat u bij een aankoop een opslag in de koers krijgt waardoor u minder participaties ontvangt. En bij verkoop een afslag waardoor uw verkoopopbrengst lager is. Doordat deze kosten in de koers verwerkt zitten, ziet u deze kosten niet. U betaalt ze natuurlijk wel wanneer u een transactie doet. Zo’n op- en afslag in de koers verklaart ook waarom u fondsbeleggers soms hoort zeggen dat ze geen transactiekosten betalen. Ze zien ze niet en denken daarom dat ze er niet zijn. Maar meestal klopt dat niet. Bij handelen zijn er vrijwel altijd kosten, alleen ze zitten soms verstopt in de koers.


Doorlopende kosten

Doorlopende kosten zijn, de naam zegt het eigenlijk al, terugkerende kosten die u periodiek betaalt. Ongeacht of u iets doet of niet. Voorbeelden van doorlopende kosten die sommige partijen in rekening brengen zijn:

  • Beheervergoeding
  • Fondskosten
  • Service Fee

Beheervergoeding
Als u belegt in beleggingsfondsen is de beheervergoeding die de fondsbeheerder in rekening brengt, de belangrijkste doorlopende kostenpost. Bij sommige (actief beheerde) fondsen is er naast een standaard beheervergoeding ook nog een prestatievergoeding.

Lopende Kosten Factor
Daarnaast worden binnen veel beleggingsfondsen nog allerlei andere kosten in rekening gebracht voor zaken als administratie, marketing, toezicht, juridische zaken etc. Deze kosten, die binnen het beleggingsfonds in rekening worden gebracht en dus in de koers zitten verwerkt, worden vaak de ‘fondskosten’ genoemd. Naast de fondskosten zijn er ook nog de transactiekosten die het beleggingsfonds maakt bij het kopen en verkopen van de aandelen, obligaties etc. waar het in belegt. De totale kosten zijn vaak moeilijk te achterhalen. Beleggingsfondsen zijn verplicht een zogeheten Lopende Kosten Factor te berekenen en publiceren. Dit geeft enig inzicht in de jaarlijks terugkerende kosten maar laat bepaalde kosten, zoals de transactiekosten die een fonds maakt, buiten beschouwing.

Bij Meesman betaalt u (afhankelijk van het fonds waar u in belegt) 0,5%, 0,4% of 0,25% aan fondskosten. De beheervergoeding zit hier al in verwerkt. Lees meer

Er zijn partijen die naast de fondskosten nog andere doorlopende kosten in rekening brengen. Zo wordt er steeds vaker een ‘service fee’ in rekening gebracht, die bijvoorbeeld per maand of kwartaal wordt geïncasseerd. En heeft u een portefeuille van beleggingsfondsen die een vermogensbeheerder voor u beheert? Dan lopen de kosten nog verder op. U betaalt de vermogensbeheerder dan namelijk ook nog een beheervergoeding, waar 21% BTW bovenop komt.


Doorlopende kosten zijn het belangrijkst

Maar weinig beleggers zijn zich bewust van alle kosten die zij betalen bij het beleggen in beleggingsfondsen. De kostenpost waar beleggers de meeste aandacht aan besteden, zijn de transactiekosten. Waarschijnlijk omdat deze het meest zichtbaar zijn. Naar de doorlopende fondskosten wordt veelal minder goed gekeken. Begrijpelijk, maar niet verstandig. Want de jaarlijks terugkerende fondskosten nemen een veel grotere hap uit het rendement dan de eenmalige transactiekosten. Een eenvoudig voorbeeld helpt om dit te verduidelijken.

Rekenvoorbeeld
Stel dat u €10.000 belegt in een beleggingsfonds zonder kosten. Er zijn dus helemaal geen eenmalige transactiekosten en doorlopende fondskosten. Bij een gemiddeld bruto rendement van 8% per jaar zou uw inleg na 25 jaar dan aangroeien tot € 68.500. Hieronder ziet u wat de impact is van alleen transactiekosten, alleen fondskosten of beide soorten kosten. Met name de fondskosten zorgen dat uw eindkapitaal flink minder is.

Een groot verschil dat eenvoudig te verklaren is. Fondskosten betaalt u elk jaar opnieuw en over uw hele vermogen. Transactiekosten betaalt u daarentegen alleen wanneer u een transactie doet en alleen over het bedrag waarvoor u koopt of verkoopt.


Blijf zitten waar u zit

Bent u een verstandige fondsbelegger die koopt en dan rustig blijft zitten? Dan zullen de terugkerende fondskosten een veel grotere impact hebben op uw rendement dan de transactiekosten.

Handelt u juist heel veel? In dat geval kunnen de transactiekosten zwaarder gaan wegen dan de fondskosten. Maar dan heeft u nog meer reden tot zorg. Niet alleen de vele transactiekosten, ook de verkeerde timing van uw transacties zal ervoor zorgen dat uw vermogen veel minder groeit dan wanneer u niets doet. Handel dus niet. En let op de jaarlijkse kosten. Dat is het recept voor een goed rendement op lange termijn.

Wist u dat… we op MijnMeesman precies vertellen hoeveel u tot nu toe aan kosten heeft betaald? Dit kunt u terugvinden onder het tabblad Waardeontwikkeling. Lees meer


Laatste nieuwsartikelen

Ios0147 New 4 C1

Upgrade MijnMeesman

We hebben leuk nieuws om met u te delen! MijnMeesman (de online omgeving waarin u uw beleggingen kunt inzien en beheren) gaat namelijk een flinke upgrade krijgen. Ook kunnen we vol trots aankondigen dat de Meesman app binnenkort live gaat.

Ios0068 Star 4 C1

Terugtreding voorzitter Raad van Toezicht

Na bijna vijf jaar treedt Frank Heemskerk terug als voorzitter van de Raad van Toezicht van Meesman Indexbeleggen. Zijn nieuwe functie bij ASML maakt dat hij niet langer de tijd en flexibiliteit in zijn agenda heeft om zijn rol als voorzitter van de Raad van Toezicht te kunnen blijven vervullen.

Ios0010 Pencil 5 C1

Wijziging prospectus Meesman fondsen

In verband met de aanpassing van ons fondsassortiment, hebben wij ons prospectus aangepast.