5 manieren om verantwoord meer te kunnen beleggen

Beleggen is een manier van investeren, een manier om uw vermogen te laten groeien. Vindt u dat uw maandelijkse inleg eigenlijk wel wat hoger kan zijn? Of heeft u bijvoorbeeld een financieel doel voor ogen wat u binnen een bepaalde tijd wilt bereiken? Ook dan kan het handig zijn om wat meer in te leggen. In dit blog behandelen we vijf mogelijke manieren waarop u verantwoord uw inleg zou kunnen verhogen.


Zorg er altijd voor dat u inzicht heeft in uw financiële situatie en uw spaarbuffer op orde is, voordat u meer gaat beleggen.


1. Begin op tijd met indexbeleggen

Dit klinkt misschien heel logisch, maar tijd kan op den duur écht een verschil maken. Niet alleen wat inleg betreft, maar ook zeker wat betreft het rendement dat u kunt behalen. Twijfelt u nog om te starten? Lees dan  onderstaand voorbeeld even door.

Voorbeeld:

Stel u kunt per maand €250 beleggen, op jaarbasis is dat €3.000. Wanneer u één jaar eerder start met beleggen, heeft dit niet alleen invloed op hoeveel u inlegt, maar ook op het rendement dat u kunt behalen. De calculatietool op onze homepage laat goed zien wat voor een verschil één jaar al kan maken:

Het verschil tussen 20 en 21 jaar beleggen

Zoals u ziet kan het verschil tussen 20 en 21 jaar beleggen maar liefst €13.000 zijn! We hadden al vastgesteld dat €3.000 hiervan direct voortvloeit uit uw inleg. Dat betekent dat u dus €10.000 meer rendement heeft behaald op uw beleggingsrekening, doordat u één jaar eerder bent begonnen met indexbeleggen.

2. Stel prioriteiten

Door voor uzelf inzichtelijk te maken waar uw geld nu naartoe gaat, kunt u er gemakkelijk achter komen wat uw grote kostenposten zijn. Vervolgens kunt u zich de volgende vragen stellen:

  • Wat vind ik nu écht belangrijk?
  • Waar wil ik geld aan uitgeven?

En nog belangrijker:

  • Waar wil ik eigenlijk liever zo min mogelijk geld aan uitgeven?

Hecht u bijvoorbeeld veel waarde aan biologisch eten? Dan is dat een prioriteit voor u en zal u daar niet op willen besparen. Mogelijk is er wel een andere kostenpost, met een lagere prioriteit, waar u op kunt en wilt besparen. Een lunch buiten de deur bijvoorbeeld? Wat u daar aan overhoudt kunt u vervolgens weer beleggen.

3. Pay yourself first

In ons vorige blog hebben we het al gehad over Pay Yourself First: verdeel uw geld direct over uw potjes, wanneer het binnenkomt. Zet bijvoorbeeld onze automatische incasso aan of gebruik de app Flow om uw geld automatisch over uw potjes te laten verdelen wanneer het binnenkomt. Op deze manier is het een stuk makkelijker om u aan uw strategie te houden én bent u niet afhankelijk van wat er overblijft aan het einde van de maand. Want, laten we eerlijk zijn, dat valt toch vaak tegen.


Icoon met lamp Lees ook: Hoeveel kunt u nu écht beleggen per maand?

4. Toch iets over aan het einde van de maand? Laat het automatisch beleggen

Telefoon met app - Beleggen wat er over isDoor stap 2 en/of 3 uit te voeren, heeft u als het goed is een berekening gemaakt van al uw maandelijkse kosten. Wat op uw betaalrekening over is gebleven, is geld dat u die maand kunt uitgeven. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat u aan het einde van de maand nog €20, €50 of €100 over hebt. Dan kunt u ervoor kiezen om dit alsnog uit geven, maar u kunt dit ook beleggen.

In de app Flow kunt u instellen dat dit automatisch gebeurt. Wat u hiervoor moet doen:

  1. Download de app
  2. Maak een account aan
  3. Koppel uw bank- en beleggingsrekeningen
  4. Stel een flow in zoals in het voorbeeld

 

Download de app

 

5. Voorkom lifestyle inflatie

Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de uitgaven… Dat noemen we lifestyle inflatie. Wanneer uw inkomen omhoog gaat, is het heel verleidelijk om ook meer te gaan uitgeven. U kunt het zich immers veroorloven. Een mooi paar nieuwe schoenen, een keertje extra uit eten, een duurdere auto of misschien zelfs een duurdere woning?

Onze tip: probeer dat zoveel mogelijk te voorkomen! Kwam u ook goed en comfortabel rond met uw oude inkomen? Denk er dan eens over na om (een deel van) dat extra inkomen te beleggen.


Dit blog is geschreven in samenwerking met Flow Your Money: een app waarmee u automatisch spaart, budgetteert en belegt zodat u er geen omkijken meer naar heeft. Flow voegt slimme mogelijkheden toe aan uw bankrekeningen door uw geld automatisch over al uw budgetten, spaarrekeningen en beleggingen te verdelen op basis van triggers die u in de app instelt.

Meer informatie over Flow

Laatste nieuwsartikelen

Boek (2)

Wijziging prospectus Meesman fondsen en switchkosten weer aan

In het prospectus van de Meesman Beleggingsfondsen zijn enkele wijzigingen doorgevoerd die op 1 juni 2024 ingaan.

Ios0147 New 4 C1

Upgrade MijnMeesman

We hebben leuk nieuws om met u te delen! MijnMeesman (de online omgeving waarin u uw beleggingen kunt inzien en beheren) gaat namelijk een flinke upgrade krijgen. Ook kunnen we vol trots aankondigen dat de Meesman app binnenkort live gaat.

Ios0068 Star 4 C1

Terugtreding voorzitter Raad van Toezicht

Na bijna vijf jaar treedt Frank Heemskerk terug als voorzitter van de Raad van Toezicht van Meesman Indexbeleggen. Zijn nieuwe functie bij ASML maakt dat hij niet langer de tijd en flexibiliteit in zijn agenda heeft om zijn rol als voorzitter van de Raad van Toezicht te kunnen blijven vervullen.