Terugblik op overgang naar duurzaam

Sinds afgelopen oktober beleggen de drie Meesman aandelenfondsen duurzaam en kunnen ze alle drie de dividendbelasting terugvorderen. Om dit te realiseren zijn de Meesman aandelenfondsen in andere onderliggende indexfondsen gaan beleggen. Graag blikken wij hier nog even terug op deze overstap, die soepel en volgens planning is verlopen.

Duurzaam en belastingefficiënt

Sinds 16 oktober jl. beleggen alle drie de Meesman aandelenfondsen (Wereldwijd, Europa en Opkomende Landen) volgens een duurzame MSCI index. Bedrijven die onvoldoende rekening houden met mens, milieu en goed ondernemingsbestuur worden uitgesloten. Bovendien kunnen nu ook de fondsen Aandelen Europa en Aandelen Opkomende Landen de dividendbelasting (die wordt ingehouden op de dividenduitkeringen van de onderliggende aandelen) terugkrijgen. Het Aandelen Wereldwijd fonds kan dit al sinds september 2013.

 

Uitvoering volgens planning

Om duurzaam en belastingefficiënt te kunnen beleggen zijn alle drie de Meesman aandelenfondsen in andere onderliggende indexfondsen gaan beleggen, die worden beheerd door Northern Trust. Voor Aandelen Wereldwijd is de overstap in één keer uitgevoerd. Die is dus op 16 oktober afgerond. Voor Aandelen Europa en Aandelen Opkomende Landen is de overstap gefaseerd uitgevoerd. Het grootste deel van het fondsvermogen is op 16 oktober in de nieuwe onderliggende indexfondsen belegd. De rest is in een aantal kleinere stappen overgeheveld, waarvan de laatste op 25 oktober. De hele overstap is dus binnen tien dagen afgerond, iets sneller dan de twee tot drie weken die we van tevoren hadden aangegeven.

 

Kosten lager dan verwacht

De overstap naar de duurzame indexfondsen van Northern Trust bracht wat transactiekosten met zich mee. Voor Aandelen Wereldwijd was onze verwachting dat die ‘niet meer dan 0,05%’ zouden zijn. Het was uiteindelijk 0,03%. Voor Aandelen Europa en Aandelen Opkomende Landen hebben we van tevoren aangegeven dat de transactiekosten ongeveer 0,25% zouden bedragen. Voor Aandelen Europa zijn de kosten uitgekomen op 0,21%, voor Aandelen Opkomende Landen precies 0,25%. Naar verwachting worden deze eenmalige kosten al in 2018 terugverdiend door het terugvorderen van de dividendbelasting. Daarna profiteert u elk jaar weer van dit belastingvoordeel.

 

Conclusie

Al met al is de overstap naar de nieuwe onderliggende fondsen volgens planning uitgevoerd en tegen iets lagere kosten dan we van tevoren hadden verwacht. Een zeer soepele overgang dus. Waarmee de lang gekoesterde wens van veel van onze beleggers om duurzaam te gaan beleggen nu gerealiseerd is.

Laatste nieuwsartikelen

Ios0150 Piggy Bank 6 C3

Een alternatief voor sparen

Steeds meer mensen moeten rente over hun spaargeld betalen in plaats van dat ze er juist rente over ontvangen. De veiligste soort obligaties zijn een interessant alternatief. En u wordt niet beperkt door de depositogarantieregeling.

Ios0432 Stock 6 C3

Beleggerskoorts

De spaarrente staat op nul en de aandelenkoersen blijven maar stijgen. Iedereen stort zich op de beurs. Hoe moeilijk kan het zijn?

Ios0224 Downwards Line Chart 5 C2

Negatieve spaarrente

Sparen levert al tijden niets op. Bij grotere spaarbedragen moet u zelfs de bank rente betalen. Hoog tijd om te gaan beleggen.