Terugblik op overgang naar duurzaam

Sinds afgelopen oktober beleggen de drie Meesman aandelenfondsen duurzaam en kunnen ze alle drie de dividendbelasting terugvorderen. Om dit te realiseren zijn de Meesman aandelenfondsen in andere onderliggende indexfondsen gaan beleggen. Graag blikken wij hier nog even terug op deze overstap, die soepel en volgens planning is verlopen.

Duurzaam en belastingefficiënt

Sinds 16 oktober jl. beleggen alle drie de Meesman aandelenfondsen (Wereldwijd, Europa en Opkomende Landen) volgens een duurzame MSCI index. Bedrijven die onvoldoende rekening houden met mens, milieu en goed ondernemingsbestuur worden uitgesloten. Bovendien kunnen nu ook de fondsen Aandelen Europa en Aandelen Opkomende Landen de dividendbelasting (die wordt ingehouden op de dividenduitkeringen van de onderliggende aandelen) terugkrijgen. Het Aandelen Wereldwijd fonds kan dit al sinds september 2013.

 

Uitvoering volgens planning

Om duurzaam en belastingefficiënt te kunnen beleggen zijn alle drie de Meesman aandelenfondsen in andere onderliggende indexfondsen gaan beleggen, die worden beheerd door Northern Trust. Voor Aandelen Wereldwijd is de overstap in één keer uitgevoerd. Die is dus op 16 oktober afgerond. Voor Aandelen Europa en Aandelen Opkomende Landen is de overstap gefaseerd uitgevoerd. Het grootste deel van het fondsvermogen is op 16 oktober in de nieuwe onderliggende indexfondsen belegd. De rest is in een aantal kleinere stappen overgeheveld, waarvan de laatste op 25 oktober. De hele overstap is dus binnen tien dagen afgerond, iets sneller dan de twee tot drie weken die we van tevoren hadden aangegeven.

 

Kosten lager dan verwacht

De overstap naar de duurzame indexfondsen van Northern Trust bracht wat transactiekosten met zich mee. Voor Aandelen Wereldwijd was onze verwachting dat die ‘niet meer dan 0,05%’ zouden zijn. Het was uiteindelijk 0,03%. Voor Aandelen Europa en Aandelen Opkomende Landen hebben we van tevoren aangegeven dat de transactiekosten ongeveer 0,25% zouden bedragen. Voor Aandelen Europa zijn de kosten uitgekomen op 0,21%, voor Aandelen Opkomende Landen precies 0,25%. Naar verwachting worden deze eenmalige kosten al in 2018 terugverdiend door het terugvorderen van de dividendbelasting. Daarna profiteert u elk jaar weer van dit belastingvoordeel.

 

Conclusie

Al met al is de overstap naar de nieuwe onderliggende fondsen volgens planning uitgevoerd en tegen iets lagere kosten dan we van tevoren hadden verwacht. Een zeer soepele overgang dus. Waarmee de lang gekoesterde wens van veel van onze beleggers om duurzaam te gaan beleggen nu gerealiseerd is.

Laatste nieuwsartikelen

MMC Logo Olifant Flavicon

Meesman Money Challenge

Meesman wil graag het geldbewustzijn vergroten, zodat mensen zelf de regie kunnen nemen over hun financiën, nu en in de toekomst. Daarom houden we van 14 t/m 30 september de Meesman Money Challenge.

Iconenset 06 Duurzaam W C1

Fossiele energie uitsluiten kost geen rendement

Sommige duurzame beleggers zijn terughoudend om hele bedrijfstakken, zoals (fossiele) energie, uit te sluiten. Ze vrezen dat dit (veel) rendement kost. Dat is niet zo. Het maakt niets uit.

Ios0048 Text File 6 C3

Wijziging prospectus

Met ingang van 1 augustus 2022 wordt het prospectus van de Meesman Beleggingsfondsen van 21 januari 2022 aangevuld met een inlegvel in verband met een wijziging in het duurzaamheidsrisicobeleid.