Terugblik op overgang naar duurzaam

Sinds afgelopen oktober beleggen de drie Meesman aandelenfondsen duurzaam en kunnen ze alle drie de dividendbelasting terugvorderen. Om dit te realiseren zijn de Meesman aandelenfondsen in andere onderliggende indexfondsen gaan beleggen. Graag blikken wij hier nog even terug op deze overstap, die soepel en volgens planning is verlopen.

Duurzaam en belastingefficiënt

Sinds 16 oktober jl. beleggen alle drie de Meesman aandelenfondsen (Wereldwijd, Europa en Opkomende Landen) volgens een duurzame MSCI index. Bedrijven die onvoldoende rekening houden met mens, milieu en goed ondernemingsbestuur worden uitgesloten. Bovendien kunnen nu ook de fondsen Aandelen Europa en Aandelen Opkomende Landen de dividendbelasting (die wordt ingehouden op de dividenduitkeringen van de onderliggende aandelen) terugkrijgen. Het Aandelen Wereldwijd fonds kan dit al sinds september 2013.

 

Uitvoering volgens planning

Om duurzaam en belastingefficiënt te kunnen beleggen zijn alle drie de Meesman aandelenfondsen in andere onderliggende indexfondsen gaan beleggen, die worden beheerd door Northern Trust. Voor Aandelen Wereldwijd is de overstap in één keer uitgevoerd. Die is dus op 16 oktober afgerond. Voor Aandelen Europa en Aandelen Opkomende Landen is de overstap gefaseerd uitgevoerd. Het grootste deel van het fondsvermogen is op 16 oktober in de nieuwe onderliggende indexfondsen belegd. De rest is in een aantal kleinere stappen overgeheveld, waarvan de laatste op 25 oktober. De hele overstap is dus binnen tien dagen afgerond, iets sneller dan de twee tot drie weken die we van tevoren hadden aangegeven.

 

Kosten lager dan verwacht

De overstap naar de duurzame indexfondsen van Northern Trust bracht wat transactiekosten met zich mee. Voor Aandelen Wereldwijd was onze verwachting dat die ‘niet meer dan 0,05%’ zouden zijn. Het was uiteindelijk 0,03%. Voor Aandelen Europa en Aandelen Opkomende Landen hebben we van tevoren aangegeven dat de transactiekosten ongeveer 0,25% zouden bedragen. Voor Aandelen Europa zijn de kosten uitgekomen op 0,21%, voor Aandelen Opkomende Landen precies 0,25%. Naar verwachting worden deze eenmalige kosten al in 2018 terugverdiend door het terugvorderen van de dividendbelasting. Daarna profiteert u elk jaar weer van dit belastingvoordeel.

 

Conclusie

Al met al is de overstap naar de nieuwe onderliggende fondsen volgens planning uitgevoerd en tegen iets lagere kosten dan we van tevoren hadden verwacht. Een zeer soepele overgang dus. Waarmee de lang gekoesterde wens van veel van onze beleggers om duurzaam te gaan beleggen nu gerealiseerd is.

Laatste nieuwsartikelen

Ios0895 Contract 6 C3

De nieuwe pensioenwet per 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 gaat de nieuwe pensioenwet in. Dat brengt voor iedereen veranderingen met zich mee. De vakbonden, werkgevers en overheid hebben er 15 jaar over gedaan om deze wet vorm te geven. Het belangrijkste doel van de nieuwe wetgeving is om het pensioengeld eerlijker over deelnemers van verschillende leeftijden te verdelen.

Ios0118 Price Tag 5 C2

Sommige kosten doen ertoe, andere minder

Omdat ze zichtbaarder zijn kijken veel fondsbeleggers eerder naar transactiekosten dan naar fondskosten. Terwijl het juist de fondskosten zijn die meer invloed hebben op het rendement.

Ios0897 Handshake 8 C5

Wijziging Raad van Toezicht

In 2012 heeft Meesman een Raad van Toezicht (RvT) opgericht. Als laatste van de drie oorspronkelijke leden gaat Rob Bauer de RvT nu verlaten. Zijn derde zittingstermijn zit erop. Rob draagt het stokje over aan Marius Kerdel. Marius kent Meesman al vele jaren en heeft een grote affiniteit met de missie, waarden en beleggingsfilosofie van Meesman.