‘Grootste daling ooit’ viel wel mee

Is Nederland een dichtbevolkt land? Wel vergeleken met Mongolië, niet vergeleken met Bangladesh. Is een 7 een goed cijfer voor een toets? Wel als het gemiddelde cijfer een 5 was, niet als de meeste een 8 of hoger scoren. Is een spaarrente van 2% veel? Wel vergeleken met wat je nu krijgt, niet vergeleken met wat vóór de kredietcrisis gewoon was. Bijna alles is relatief. Ook op de beurs.

Alles is relatief

Op 5 februari was er een behoorlijke correctie op de aandelenmarkten. De media konden de verleiding niet weerstaan om er een spannend verhaal van te maken. ‘Beurs daalt met meer dan 1.500 punten, grootste daling ooit’. Het klinkt spectaculair en trekt ongetwijfeld lezers. Maar het geeft een volledig verkeerd beeld van wat er is gebeurd. Of een verlies van 1.500 punten een grote daling is hangt af van de stand van de beurs op dat moment. Als de index op 10.000 punten staat dan is een daling van 1.500 punten inderdaad veel. Als de index op 20.000 punten staat, dan is het al een stuk minder. En als de index op 30.000 punten staat, dan valt het allemaal wel mee. Op 5 februari opende de desbetreffende index iets boven de 25.000 punten. Het procentuele verlies was dus ongeveer 6%. Fors, maar verre van de grootste daling ooit.

 

Momentopname

Hierbij komt dat de daling van meer dan 1.500 punten een tussentijdse gebeurtenis was, binnen een half uur op de maandagochtend. Daarna herstelde de beurs enigszins. Aan het einde van de dag was het verlies afgenomen tot circa 4% (ten opzichte van de opening). Nog steeds een behoorlijke correctie maar het komt niet in de buurt van de grootste verliezen op dagbasis ooit. Alleen al in het jaar 2008 waren er vier dagen met een verlies van 7% of meer. En het record staat nog op 19 oktober 1987 toen de index op een dag maar liefst 23% kelderde.

 

De relevante index

De index waar het hier om gaat is de Dow Jones (Industrial Average) Index, een index van maar dertig Amerikaanse aandelen die op een bijzondere manier wordt samengesteld en berekend en daardoor ook tot spectaculaire uitslagen kan leiden. Deze index is voor Nederlandse beleggers nauwelijks relevant. Een breed gespreide index als de MSCI World Index is voor Nederlandse beleggers een stuk relevanter. Deze index leverde op 5 februari slechts 3% in. De daaropvolgende dagen krabbelde de index langzaam weer op, met zo nu en dan een terugval. Al met al was op woensdag 21 februari alweer 1,6% winst geboekt. Vanaf 1 januari bekeken staat de MSCI World Index op een verlies van minder dan 2%. Inclusief de opkomende landen is het verlies dit jaar slechts 1,2%.

 

Sla de financiële berichtgeving over

Een enkele uitzondering daargelaten zorgt de media weer voor een hoop commotie om niets. Zolang zij ontwikkelingen blijven opblazen in plaats van te nuanceren en in perspectief te plaatsen, blijven beleggers er goed aan doen het financiële nieuws over te slaan. Gelukkig is dat deze dagen helemaal niet moeilijk. De verrichtingen van TeamNL in Zuid-Korea zijn het lezen meer dan waard.

Laatste nieuwsartikelen

Ios0131 Lightbulb 5 C2

Actief beleggen is apekool

In de Volkskrant van vandaag staat een helder verhaal over indexbeleggen. Een korte maar krachtige samenvatting van wat wij al 16 jaar verkondigen. Op een A4. Mis het niet.

Ios0129 Pie Chart 5 C2

Kiezen is verliezen

Veel beleggers denken dat ze ongeveer 50% kans hebben om een goed presterend aandeel te selecteren. Mis. De kans op succes is minder dan 20%. Begin er niet aan.

Ios0225 Line Charts 5 C2

Het inflatiespook

De inflatie loopt op. De rente dus ook. Iedereen zegt dat je dan niet in obligaties moet beleggen. Maar dat is te kort door de bocht. Kortlopende obligaties zijn misschien wel precies wat je hebben moet.