Beleggerskoorts

De spaarrente staat op nul en de aandelenkoersen blijven maar stijgen. Iedereen stort zich op de beurs. Hoe moeilijk kan het zijn?

De koers van cryptovaluta bitcoin stond onlangs nog op bijna €50.000. Meer dan een vervijfvoudiging in twaalf maanden tijd. De koers van Tesla, de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s, steeg begin januari naar $900. Dat was tien keer zoveel als een jaar eerder.

FOMO
Zulke ongelofelijke koersstijgingen krijgen in de media, online en offline, veel aandacht. Veel mensen lezen dit, kijken naar hun spaarrekening die niets oplevert en trekken de conclusie dat zij ook maar eens de stap naar de beurs moeten wagen. Zeker als de mooie verhalen over snel geld verdienen ook nog eens worden bevestigd door iemand in hun omgeving. De fear of missing out nestelt zich in hun gedachten: als de buurman een mooie klapper op de beurs kan maken, hoe moeilijk kan het dan zijn?

Een gewaarschuwd mens telt voor twee
En dus openen veel mensen een rekening bij een bank of broker en storten zich op de beurs. Veel van deze nieuwe beleggers zijn jong en onervaren. Hun zoektocht naar informatie start dikwijls op internet en daar vinden ze allemaal succesverhalen en tips om snel geld te verdienen. Maar internet is een vrijplaats waar iedereen zijn gang kan gaan. Er is geen toezicht en de juistheid van veel beweringen is niet te achterhalen. De geschiedenis leert echter dat het vrijwel altijd verkeerd afloopt met beleggers die op basis van die ene tip snel geld proberen te verdienen in plaats van volgens een goed doordacht plan te werk te gaan. Denkt u wél de gouden tip in handen te hebben, bedenk dan het volgende:

  • Nieuws wordt tegenwoordig in (fracties van) seconden in de koersen verwerkt. Als u op internet of in de media iets leest dat relevant is voor beurskoersen, dan is het al in de koersen verwerkt. U bent te laat. Alleen als u iets weet wat verder niemand anders weet, heeft u als particuliere belegger een kans om de meute voor te zijn. Hoe waarschijnlijk is dat?
  • Als de koers van een aandeel in korte tijd sterk is gestegen, dan heeft u meestal de boot al gemist. De paar beleggers die vroeg zijn ingestapt (en op tijd uitstappen, twee keer goed gokken!) hebben geluk en verdienen veel geld. De rest loopt achter de feiten aan en krijgt de verliezen voor zijn kiezen als het sentiment omslaat en de bubbel uiteenspat.
  • Beurskoersen voorspellen is onmogelijk. Iedereen gokt wel eens goed. Soms zelfs een paar keer achter elkaar, maar niet veel meer dan dat. Geluk houdt een keer op. Bedenk dat als beurskoersen te voorspellen zouden zijn, je er binnen de kortste keren steenrijk mee zou kunnen worden. Hoeveel mensen kent u die zo hun fortuin hebben gemaakt?
  • Stel dat er toch mensen zijn die kunnen voorspellen wat er op de financiële markten gaat gebeuren. Die hebben dan goud in handen. Zo iemand zou wel gek zijn om dat met de wereld te delen. Dat geheim bewaar je voor jezelf, want als het uitlekt gaat iedereen het doen en is het niets meer waard.
  • Al meer dan vijftig jaar hebben honderden onderzoeken laten zien dat de meeste actieve beleggers, zowel professioneel als particulier, minder rendement behalen dan passieve beleggers die gewoon in een breed gespreid indexfonds beleggen en er vervolgens niet meer naar omkijken. Het bewijs is overweldigend. Vrijwel elke onafhankelijke wetenschapper zal dit onderschrijven. Ook toezichthouders zeggen dit tegenwoordig openlijk.

Geld stoppen in tips van onbekenden in de hoop snel een mooi winst te maken is niet beleggen, maar speculeren. En dat loopt meestal verkeerd af. Beleggen doet u om op lange termijn vermogen op te bouwen en de beste manier om dat te doen is door passief te beleggen. Dat is degelijk en betrouwbaar. Een beetje saai, maar het werkt. Zoals het gezegde luidt: tips are for waiters, not traders.

Laatste nieuwsartikelen

Ios0068 Star 4 C1

Terugtreding voorzitter Raad van Toezicht

Na bijna vijf jaar treedt Frank Heemskerk terug als voorzitter van de Raad van Toezicht van Meesman Indexbeleggen. Zijn nieuwe functie bij ASML maakt dat hij niet langer de tijd en flexibiliteit in zijn agenda heeft om zijn rol als voorzitter van de Raad van Toezicht te kunnen blijven vervullen.

Ios0010 Pencil 5 C1

Wijziging prospectus Meesman fondsen

In verband met de aanpassing van ons fondsassortiment, hebben wij ons prospectus aangepast.

Ios0895 Contract 6 C3

De nieuwe pensioenwet per 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 gaat de nieuwe pensioenwet in. Dat brengt voor iedereen veranderingen met zich mee. De vakbonden, werkgevers en overheid hebben er 15 jaar over gedaan om deze wet vorm te geven. Het belangrijkste doel van de nieuwe wetgeving is om het pensioengeld eerlijker over deelnemers van verschillende leeftijden te verdelen.