FIRE

FIRE staat voor Financial Independence Retire Early. Het doel van FIRE is om financieel onafhankelijk te worden, zodat u de vrijheid heeft om uw leven zo in te richten als u dat wilt. U heeft voldoende vermogen om uw uitgaven mee te dekken en hoeft dus niet meer te werken voor inkomen.

Bereken hoeveel u nodig heeft


Hoe wordt u FIRE?

FIRE aanhangers streven ernaar een aanzienlijk deel van hun inkomsten (50-70%) opzij te zetten om op deze manier voldoende vermogen op te bouwen om financieel onafhankelijk te worden.

Om een dergelijk groot deel van hun inkomsten opzij te kunnen zetten, zijn ze gefocust bezig met hun inkomsten en uitgaven. Dit doen ze door een aantal stappen uit te voeren:

 • Zorg voor een helder en actueel overzicht van alle inkomsten en uitgaven
 • Denk na over manieren om uw inkomsten te vergroten door bijvoorbeeld een extra inkomstenbron te genereren
 • Kijk kritisch naar uw uitgavenpatroon en zoek manieren om uw uitgaven te verlagen
 • Bepaal op basis van de voorgaande stappen welk bedrag u maandelijks opzij kunt zetten voor de lange termijn. Hierbij is het principe 'Pay yourself first' van groot belang: door aan het begin van de maand direct geld opzij te zetten is het makkelijker vol te houden.

 

 


Hoeveel kapitaal heeft u nodig?

U kunt een simpele formule gebruiken om te berekenen hoeveel geld u nodig heeft om financieel onafhankelijk te zijn. De 4%-regel is een vuistregel voor hoeveel u jaarlijks uit een beleggingsportefeuille met een matig risico (60% aandelen, 40% obligaties) kunt onttrekken om van te leven, zonder dat uw geld opraakt. Als u jaarlijks 4% opneemt zou u het in ieder geval dertig jaar moeten kunnen volhouden. Let wel dat dit een vuistregel is, geen zekerheid. Volgens sommige deskundigen is 4% te hoog gegrepen, mede vanwege de historisch lage rente.

Een rekenvoorbeeld ter illustratie:

 • Stel dat u maandelijks €2.000 aan uitgaven heeft
 • Dan heeft u op jaarbasis dus 12 maanden x €2.000= €24.000 nodig
 • Om financieel onafhankelijk te zijn bij deze maandelijkse uitgaven heeft u 24.000/4% = €600.000 nodig
 • Let op: in bovenstaand rekenvoorbeeld is geen rekening gehouden met belastingen

Bereken het zelf!

Nadat u heeft vastgesteld hoeveel kapitaal u nodig heeft om financieel onafhankelijk te zijn, kunt u hiernaast doorrekenen hoeveel u maandelijks opzij moet zetten om dit bedrag te bereiken en daarmee FIRE te worden.

 

Enthousiast geworden?

Open een rekening

jaar
%

FIRE vs. HOT

HOT staat voor Happy, Opportunity-rich and Time-rich, waarbij Happy ook wel wordt vervangen voor Healthy. Het is een mildere vorm van de FIRE beweging. Het doel is niet om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden, maar om meer balans te creëren in het leven. Balans in de verdeling van uw tijd tussen werk en privé, maar ook balans in uw financiële uitgaven. Waar men bij FIRE in het heden (zoveel mogelijk) concessies doet om later zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te zijn, bent u bij HOT meer bezig met het streven naar een goede balans in de manier waarop u niet alleen in de toekomst maar ook nu al uw leven invulling wilt geven. Ook HOT volgers denken bewust na over hun uitgavenpatroon en over vermogensopbouw voor de lange termijn. Ook onder de HOT volgers zijn veel indexbeleggers. Door passief te beleggen in wereldwijd gespreide indexfondsen bouwen ze op een verantwoorde manier vermogen op zonder dat ze er veel tijd aan kwijt zijn.


Indexbeleggen

Het geld dat FIRE en HOT aanhangers opzij zetten storten de meesten niet zomaar op een spaarrekening. Dat levert op termijn namelijk niet veel op. Velen beleggen het in indexfondsen en laten zo de tijd een belangrijk deel van het werk doen.

Met maandelijks beleggen kunt u al met een relatief kleine inleg per maand een fors kapitaal opbouwen. Er zijn twee redenen waarom maandelijks beleggen zo'n effectieve manier is om vermogen op te bouwen:

Gunstige gemiddelde aankoopkoers

Wanneer u maandelijks een vast bedrag belegt koopt u (per definitie) meer aandelen als de koersen laag zijn en minder aandelen als de koersen hoog zijn. Belegt u bijvoorbeeld €300 per maand dan koopt u 6 aandelen als de koers van het fonds waarin u belegt €50 is en slechts 4 aandelen als de koers €75 is. U koopt automatisch goedkoop in en drukt zodoende de gemiddelde aankoopprijs die u betaalt. Dit wordt ook wel 'middelen' genoemd. Zo laat u de schommelingen op de beurs in uw voordeel werken zonder dat u ze hoeft te voorspellen. Lees meer.

Rente-op-rente

U behaalt niet alleen rendement op uw inleg maar ook op het al eerder behaalde rendement. Dit zogeheten rente-op-rente effect heeft een erg positieve invloed op de waardeontwikkeling van uw belegging. Vooral op de lange termijn. Daarom is het aan te bevelen om zo jong mogelijk met maandelijks beleggen te beginnen. Hoe eerder u begint, hoe meer de tijd zijn werk kan doen en hoe hoger de eindopbrengst. Over een langere periode kunt u zo zelfs met een relatief kleine maandelijkse inleg al een fors kapitaal opbouwen. Lees meer.

Hoe werkt het?

Hier vindt u handige informatie over hoe beleggen bij Meesman precies werkt.

 • Hoe u uw beleggingsmix bepaalt
 • Hoe u fondsen uitkiest
 • Hoe u een rekening opent
 • Hoe u geld stort

Beleggen bij Meesman is eenvoudig en u regelt alles snel zelf online.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief