Kosten van beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen brengen verschillende soorten kosten in rekening, zoals een beheervergoeding, operationele kosten en transactiekosten. Veel van deze kosten zijn niet transparant. Dat wil zeggen: u weet van tevoren niet hoeveel ze bedragen. Hieronder een overzicht van soorten kosten waar u als belegger in beleggingsfondsen mee te maken kunt krijgen.

Beheervergoeding

De beheervergoeding is de fee die de beheerder van een beleggingsfonds krijgt voor het beheren van het fonds.

Operationele kosten

Operationele kosten zijn bijvoorbeeld administratiekosten, accountantskosten, juridische kosten en kosten van toezicht, beursnotering, jaarverslagen, effectenbewaring, enzovoorts. Deze kosten worden ieder jaar opnieuw in rekening gebracht. Maar er kunnen ook eenmalige operationele kosten in rekening worden gebracht, zoals oprichtingskosten of de kosten van een fusie met een ander fonds.

Transactiekosten binnen het fonds

De transactiekosten zijn de directe en vooral indirecte kosten die een beleggingsfonds maakt bij het kopen en verkopen van de effecten waarin het belegt (niet te verwarren met de aan- en verkoopkosten die u, als belegger, betaalt bij het kopen en verkopen van een beleggingsfonds).

Indexfondsen zijn goedkoper

Bij actief beheerde aandelenfondsen liggen de bovengenoemde kosten veelal tussen de 0,7% en 2% per jaar. Bij een Meesman Indexfonds slechts 0,5% per jaar. Dit kostenverschil is van groot belang voor het uiteindelijke rendement. Elke euro die u aan kosten bespaart draagt bij aan uw eindkapitaal. Jaar na jaar.

Kosten maken het verschil

Ogenschijnlijk kleine verschillen in kosten hebben grote gevolgen voor het rendement. Lagere kosten betekenen al gauw duizenden euro’s meer aan opbrengst. De grafiek hierboven illustreert het effect van kosten op de waardeontwikkeling van een belegging: u belegt EUR 100.000 in een aandelenfonds met een brutorendement (vóór kosten) van 8%. Is dit een actief beheerd aandelenfonds met totale kosten van bijvoorbeeld 1,25%, dan is uw belegging na 25 jaar aangegroeid tot EUR 502.000. Belegt u daarentegen in een aandelenindexfonds met totale kosten van 0,5% dan is uw opbrengst na 25 jaar EUR 605.000. Een verschil van meer dan EUR 100.000!

Kies op basis van kosten

Dat kosten een grote invloed hebben op het rendement van een beleggingsfonds is zeker. Uit diverse onderzoeken (onder andere van fondsbeoordelaar Morningstar) blijkt zelfs dat kosten de belangrijkste indicator zijn van het toekomstig rendement van een beleggingsfonds. Daarom zouden de kosten een belangrijke factor moeten zijn bij het kiezen van beleggingsfondsen. Misschien wel de leidende factor.

Over Meesman

Veel bedrijven zijn gericht op winstmaximalisatie. Andere ontstaan uit idealisme, een drive om echt iets in de wereld te veranderen. Meesman is zo'n bedrijf. Directeuren Hendrik Meesman en Shiva Bloemberg hebben met Meesman Indexbeleggen een duidelijk doel voor ogen.  Ze willen een beleggingsoplossing aanbieden die objectief gezien voor de klant het beste is.