Beleggen voor pensioen

Het belang van een goed inkomen na pensionering spreekt voor zich. De AOW en onze collectieve pensioenregelingen worden geleidelijk steeds verder versoberd. Veel mensen zullen er zelf wat aan moeten doen. Daarbij is het verstandig om niet teveel te vertrouwen op de overheid. Want een ding is zeker: de pensioenregelingen die de overheid faciliteert worden geleidelijk steeds verder uitgekleed en minder aantrekkelijk. Neem daarom het heft in eigen handen. Dit is eenvoudiger dan u misschien denkt.

Box 1 of Box 3

Beleggen voor uw pensioen kunt u op twee manieren doen: via banksparen of een lijfrenteverzekering (in box 1) of door zelf te beleggen (in box 3). Beide hebben voor- en nadelen.


Banksparen / lijfrenteverzekering (box 1)

Voordeel   Inleg aftrekbaar
  Uw inleg is (onder voorwaarden) aftrekbaar & over het opgebouwde kapitaal betaalt u geen 1,2% vermogensbelasting
Nadeel Uitkering belast Het opgebouwde kapitaal (inleg + rendement) moet u omzetten in een periodieke uitkering die wordt belast tegen uw hoogste inkomstenbelastingtarief
Geen vrijheid U gaat een langlopende verplichting aan met diverse beperkende voorwaarden
  Hoge kosten (Veel) duurder dan zelf beleggen bij Meesman

Meer over beleggen voor uw pensioen in Box 1

Zelf beleggen (box 3)

Voordeel Vrijheid Met het opgebouwde kapitaal (inleg + rendement) kunt u doen wat u wilt, wanneer u wilt. U bent niet verplicht het later om te zetten in een periodieke uitkering
Uitkering onbelast Kiest u later wel voor een periodieke uitkering dan wordt die niet belast
Lage kosten Althans, bij Meesman
Nadeel Inleg niet
aftrekbaar
Uw inleg is niet aftrekbaar & u betaalt jaarlijks 1,2% vermogensbelasting over het opgebouwde kapitaal
Meer over beleggen voor uw pensioen in Box 3


Hoe kiezen?

Bij de keuze tussen beleggen voor je pensioen in box 1 of box 3 is het van belang om alle voor- en nadelen in overweging te nemen. De fiscale behandeling is één van de dingen om over na te denken maar kies nooit alleen op basis van belastingvoordeel. Zaken zoals de kosten en de flexibiliteit die je wel of niet hebt zijn minstens even belangrijk. Net als de vraag welke risico's je wilt afdekken. De keuze komt uiteindelijk neer op een keuze tussen belastingvoordeel in box 1 enerzijds en vrijheid en flexibiliteit in box 3 anderzijds. Wat voor u het beste is hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen.

Vrijheid & flexibiliteit voorop

De wereld waarin wij leven verandert continu. Wat de toekomst precies zal brengen weet niemand. Ook uw persoonlijke omstandigheden kunnen veranderen. Denk aan een nieuwe baan, een huis kopen, kinderen krijgen, een eigen bedrijf beginnen of een erfenis ontvangen. Maar ook ontslag, scheiding, ziekte, burnout of arbeidsongeschiktheid kunnen tot gevolg hebben dat uw financiële wensen en behoeftes wijzigen. Vaak is het dan wenselijk, soms onvermijdelijk, om je financiële zaken anders in te richten. Daarom is vrijheid en flexibiliteit in geldzaken zo belangrijk.

Als uw financiële wensen en behoeftes veranderen wilt u geen financiële producten hebben waar u voor lange termijn aan vastzit, zoals banksparen en lijfrenteverzekeringen. Ondanks het fiscale voordeel. Flexibel kunnen inspelen op veranderde omstandigheden is veelal belangrijker dan een extra'tje van de fiscus. Daarom denken wij dat zelf beleggen voor het pensioen voor veel mensen te prefereren is. Bij Meesman kunt u dit op een eenvoudige, transparante en goedkope manier doen.

Wat zegt de VEB?

In het boek 'Wat en Hoe met Geld' adviseert Patrick Beijersbergen, hoofdeconoom van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), om bij vermogensopbouw zoveel mogelijk zelf te doen. Ook als het om pensioen gaat. En om je vooral niet blind te staren op belastingvoordeel. 'Als je alleen op basis van een belastingvoordeel ergens in belegt, is dat een slechte beleggingsbeslissing'. Onder meer omdat 'een fiscale regeling kan veranderen en aanbieders het voordeel vaak afromen. Kijk maar naar de woekerpolis affaire.'

De lijfrenteverzekering kan in zijn ogen geen genade vinden. 'Het is veel beter om alles in eigen hand te houden'. Dit is volgens de auteur minder moeilijk dan mensen denken. Zo is het.

LEF loont

‘Regel uw geldzaken met LEF. Deze afkorting staat voor Lage kosten, Eenvoud en Flexibiliteit, drie eigenschappen die elke goede financiële oplossing kenmerken. Voor bijna elk geldproduct is er een goedkoop, overzichtelijk en flexibel alternatief. Daarmee voorkomt u dat de geldbranche (nogmaals) een te luxe feestje bouwt op uw kosten.’

Aldus Erica Verdegaal in NRC Handelsblad, augustus 2009

Bereken uw pensioenkapitaal

Wilt u weten hoeveel kapitaal u nodig hebt om na pensionering een bepaald inkomen te genereren? Ga dan naar pensioenkijker.nl. Dit is de website van de stichting pensioenkijker.nl die objectieve publieksinformatie verstrekt over pensioen.