Voorspellingen voor 2018: het is weer zover

Ieder jaar als de bladeren van de bomen zijn gevallen, begint het circus opnieuw: kijken in de glazen bol wat de koersen volgend jaar gaan doen. Spectaculair, spannend en sensationeel. Maar vooral: nutteloos.

Banken

Goldman Sachs verwacht in 2018 dit, UBS het tegenovergestelde, ABN-AMRO denkt dat de rente gaat stijgen, Kempen houdt het oog gericht op Oost-Europa. Zouden ze gelijk hebben? Moet ik mijn portefeuille erop aanpassen?

 

Geen consistentie

Wie nagaat hoe de voorspellingen elk jaar weer uitpakken, ziet dat er geen enkele partij of persoon tussen zit die meestal de spijker op zijn kop slaat. Het ene jaar gokt partij of analist X goed, het volgende jaar Y. Er zijn geen voorspellers van financiële markten die consistent goed voorspellen. Het heeft dus geen zin ernaar op zoek te gaan.

 

Zoals altijd

In mijn boek ‘De Schitterende Eenvoud van Indexbeleggen’ heb ik de verwachtingen van de beheerder van het ING Global Fund voor de ontwikkeling van de wereldmarkt voor aandelen over een periode van 8 jaar vergeleken met de werkelijke uitkomsten. Gemiddeld zaten ze er, schrik niet, 16% per jaar naast.

Het beste is om gewoon te blijven zitten, ook in tijden dat iedereen meent zijn mening te moeten geven over de ontwikkelingen op de financiële markten voor volgend jaar.

Laatste nieuwsartikelen

Ios0152 World 6 C3

Handelen rond internationale feestdagen

De Meesman fondsen beleggen breed gespreid en hebben daardoor te maken met verschillende beurzen verspreid over de hele wereld. Elke beurs heeft weer zijn eigen sluitingsdagen in verband met plaatselijke feestdagen, en de Meesman fondsen moeten met al deze feestdagen rekening houden.

Ios0635 Sales Chart Down 4 C1

Onrust is van alle tijd

De laatste weken is de beurs wat teruggezakt. Ups and downs horen erbij. Omdat ze niet te voorspellen zijn, moet je vooral niet in- en uitstappen. Een verstandige belegger blijft rustig zitten. Altijd.

Ios0269 Tip 8 C5

Laat geen belastingvoordeel liggen: benut uw jaarruimte in 2024

Wist u dat u van de Belastingdienst elk jaar een bedrag opzij mag zetten voor uw pensioen waar u belastingvoordeel over ontvangt? Hoeveel u opzij mag zetten is afhankelijk van uw jaarruimte. Wat jaarruimte precies is én hoe u hiervan profiteert, leest u in dit artikel.