Technische analyse dure hobby

Onder particuliere beleggers is technische analyse in opkomst. Ze behalen er echter belabberde resultaten mee. Ook hier gooit overmoed roet in het eten.

Actieve beleggers proberen op twee manieren de ‘beste’ aandelen  te selecteren. Bij fundamentele analyse proberen ze de prestaties van een bedrijf te beoordelen aan de hand van een analyse van een veelheid van factoren zoals de winstgevendheid, strategie, concurrentiepositie en allerlei andere economische en financiële indicatoren. Bij technische analyse wordt daarentegen alleen gekeken naar grafieken van het historisch koersverloop om daarin patronen te herkennen.


Gemak

Onder actieve particuliere beleggers is technische analyse in opkomst. Mede dankzij de groei van internetbeleggen. Iedereen kan nu thuis met (semi)professionele tools koersgrafieken analyseren. En een order plaatsen is ook zo gedaan en kost niet veel. Maar een onderzoek van Arvid Hoffmann (Universiteit van Maastricht) & Hersch Shefrin (Santa Clara University) laat zien dat particuliere beleggers er goed aan doen ook deze manier van actief beleggen links te laten liggen.


Dure hobby

De onderzoekers bekeken het gedrag van 5.500 particuliere beleggers bij een Nederlandse internetbroker over een periode van zes jaar. Daaruit bleek dat beleggers die gebruikmaken van technische analyse meer handelen, minder goed gespreide portefeuilles aanhouden en meer risico nemen dan beleggers die geen gebruikmaken van technische analyse. Met als resultaat een rendement dat 7,2% per jaar lager was dan het rendement van andere particuliere beleggers.

Waarom gaat het zo mis? Te veel handelen brengt extra kosten met zich mee. En kennelijk lukt het ook met technische analyse niet om de koersen te voorspellen. Anders zouden ze de hogere kosten moeten kunnen terugverdienen en dat blijkt niet het geval.


Overmoed

Als achterliggende reden voor deze bedroevende prestaties noemen de onderzoekers het bekende fenomeen van overmoed. Beleggers voeren technische analyse uit met behulp van geavanceerde software en worden voorzien van een enorme hoeveelheid informatie. Hierdoor denken zij een streepje voor te hebben op anderen. Dit versterkt de illusie van vaardigheid en leidt tot een te sterk geloof in eigen kunnen. Ze schatten de kans op succes te hoog in.


Gewoon niet doen

Uit eerder onderzoek weten we dat mannen meer last hebben van overmoed dan vrouwen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de meeste gebruikers van technische analyse mannen zijn. Maar voor zowel mannen als vrouwen is de conclusie van de onderzoekers glashelder: ‘Voor de gemiddelde retail belegger is technische analyse geen goed idee’.

Laatste nieuwsartikelen

Ios0895 Contract 6 C3

De nieuwe pensioenwet per 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 gaat de nieuwe pensioenwet in. Dat brengt voor iedereen veranderingen met zich mee. De vakbonden, werkgevers en overheid hebben er 15 jaar over gedaan om deze wet vorm te geven. Het belangrijkste doel van de nieuwe wetgeving is om het pensioengeld eerlijker over deelnemers van verschillende leeftijden te verdelen.

Ios0118 Price Tag 5 C2

Sommige kosten doen ertoe, andere minder

Omdat ze zichtbaarder zijn kijken veel fondsbeleggers eerder naar transactiekosten dan naar fondskosten. Terwijl het juist de fondskosten zijn die meer invloed hebben op het rendement.

Ios0897 Handshake 8 C5

Wijziging Raad van Toezicht

In 2012 heeft Meesman een Raad van Toezicht (RvT) opgericht. Als laatste van de drie oorspronkelijke leden gaat Rob Bauer de RvT nu verlaten. Zijn derde zittingstermijn zit erop. Rob draagt het stokje over aan Marius Kerdel. Marius kent Meesman al vele jaren en heeft een grote affiniteit met de missie, waarden en beleggingsfilosofie van Meesman.