Sparen en beleggen deel 2: soms is beleggen beter
In de vorige column concludeerden we dat iedereen een spaarbuffer nodig heeft. Ook al levert sparen, zeker nu de rente een historisch dieptepunt heeft bereikt, weinig op. Maar als die spaarbuffer eenmaal op orde is, dan wordt het aantrekkelijk om te gaan beleggen.
Ook beleggen
Beleggen is een verstandige en voor de hand liggende manier om vermogen op te bouwen met geld dat u wat langer kunt wegzetten. Als u spaart leent u uw geld eigenlijk uit aan de bank, die het vervolgens uitleent aan bedrijven en het hogere rendement opstrijkt dat daarmee wordt behaald. Als u belegt leent of investeert u zelf in die bedrijven en is dat hogere rendement voor u in plaats van voor de bank.
Misverstanden over beleggen
Over beleggen zijn veel misverstanden. Anders dan sommigen ons willen doen geloven is beleggen niet een manier om snel rijk te worden. Wie het zo benadert komt van een koude kermis thuis. Soms lees je ook dat beleggen alleen iets is voor mensen met veel geld. Ook dit klopt niet. Iedereen kan beleggen: jong en oud, arm en rijk. De meestgehoorde reden om niet te gaan beleggen is de veronderstelling dat beleggen heel risicovol is en dat je er veel tijd, kennis en belangstelling voor nodig hebt. Niets is minder waar.
Beleggen is niet eng
Beleggen kan op allerlei manieren. Sommige beleggingsproducten en -strategieën zijn inderdaad erg risicovol. Denk aan het speculeren met geleend geld, zoals sommige hedgefondsen doen. Aan de andere kant van het spectrum brengt beleggen in veilige obligaties weinig risico met zich mee. En alles er tussenin is ook mogelijk. Kortom, bij beleggen kunt u net zoveel of weinig risico nemen als u wilt.
Daarnaast zijn er verschillende manieren om de risico’s verder te beperken. De belangrijkste is uw beleggingen breed te spreiden. Stop nooit al uw eieren in een enkel mandje. Koop veel verschillende aandelen en obligaties, zodat uw rendement niet afhankelijk is van de prestaties van een beperkt aantal bedrijven. De makkelijkste manier om zo’n brede spreiding te krijgen is door te beleggen in een beleggingsfonds. Een tweede, zeer effectieve, manier om het risico in te perken is door maandelijks in te leggen in plaats van alles in één keer te storten. U spreidt uw aankopen dan in de tijd en bent niet van één instapmoment afhankelijk.
Beleggen is niet moeilijk
Ook de stelling dat beleggen veel tijd, kennis en belangstelling vergt stoelt op een misverstand. Ook hiervoor geldt dat het afhangt van hoe u belegt. Tijd, kennis en belangstelling zijn alleen nodig als u zelf actief wilt gaan beleggen. U kunt uw geld echter ook gewoon voor de lange termijn wegzetten in een breed gespreid indexfonds. Indexfondsen zijn simpel en transparant. Bovendien zijn de kosten lager dan bij actief beheerde beleggingsfondsen. En zijn de resultaten beter dan de meeste andere vormen van beleggen. Voordat u eraan begint is het verstandig u er een keer in te verdiepen, zodat u precies weet wat het inhoudt en waar u aan begint. Daarna hoeft u er niet of nauwelijks meer naar om te kijken. Eenvoudiger kan niet.
Laatste nieuwsartikelen

Sommige kosten doen ertoe, andere minder
Omdat ze zichtbaarder zijn kijken veel fondsbeleggers eerder naar transactiekosten dan naar fondskosten. Terwijl het juist de fondskosten zijn die meer invloed hebben op het rendement.

Wijziging Raad van Toezicht
In 2012 heeft Meesman een Raad van Toezicht (RvT) opgericht. Als laatste van de drie oorspronkelijke leden gaat Rob Bauer de RvT nu verlaten. Zijn derde zittingstermijn zit erop. Rob draagt het stokje over aan Marius Kerdel. Marius kent Meesman al vele jaren en heeft een grote affiniteit met de missie, waarden en beleggingsfilosofie van Meesman.

Rendement Meesman fondsen in 2022
Zoals gebruikelijk blikken we aan het begin van het nieuwe jaar kort terug op het afgelopen jaar. Hieronder vindt u de rendementen van de Meesman fondsen in 2022. Een uitgebreide toelichting op de gang van zaken bij de Meesman fondsen in 2022 volgt in het jaarverslag dat later dit jaar verschijnt.