Passief versus actief: het laatste onderzoek

98% van de actieve fondsen die wereldwijd in aandelen beleggen verslaan de index niet. Dit is de opmerkelijke conclusie van het halfjaarlijkse SPIVA onderzoek naar de prestaties van actieve beleggingsfondsen.

Passief beleggen of actief beleggen, wat is nou beter? Het is een debat dat al decennia wordt gevoerd. Gezien de explosieve groei over de afgelopen jaren, lijken beleggers in steeds grotere getalen voor passief beleggen (of indexbeleggen) te kiezen. Het zogeheten SPIVA onderzoek van eind 2016 laat zien waarom.

S&P Dow Jones Indices, het grootste indexbedrijf ter wereld, publiceert sinds 2002 elk half jaar een vergelijking van rendementen van actieve beleggingsfondsen ten opzichte van hun benchmarks. Dit toonaangevende onderzoek heet SPIVA: S&P Indices Versus Active.

Het meest recente SPIVA onderzoek levert opzienbarende resultaten op. Over de afgelopen tien jaar (tot en met eind 2016) versloeg 98% van de wereldwijd beleggende actieve aandelenfondsen de index niet. Van de actieve aandelenfondsen die in opkomende landen beleggen bleef maar liefst 100% achter bij de index. Het zijn schrikbarend slechte resultaten. Geen wonder dat beleggers massaal van actief naar passief overstappen.

Laatste nieuwsartikelen

Ios0068 Star 4 C1

Terugtreding voorzitter Raad van Toezicht

Na bijna vijf jaar treedt Frank Heemskerk terug als voorzitter van de Raad van Toezicht van Meesman Indexbeleggen. Zijn nieuwe functie bij ASML maakt dat hij niet langer de tijd en flexibiliteit in zijn agenda heeft om zijn rol als voorzitter van de Raad van Toezicht te kunnen blijven vervullen.

Ios0010 Pencil 5 C1

Wijziging prospectus Meesman fondsen

In verband met de aanpassing van ons fondsassortiment, hebben wij ons prospectus aangepast.

Ios0895 Contract 6 C3

De nieuwe pensioenwet per 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 gaat de nieuwe pensioenwet in. Dat brengt voor iedereen veranderingen met zich mee. De vakbonden, werkgevers en overheid hebben er 15 jaar over gedaan om deze wet vorm te geven. Het belangrijkste doel van de nieuwe wetgeving is om het pensioengeld eerlijker over deelnemers van verschillende leeftijden te verdelen.