Passief versus actief: het laatste onderzoek
98% van de actieve fondsen die wereldwijd in aandelen beleggen verslaan de index niet. Dit is de opmerkelijke conclusie van het halfjaarlijkse SPIVA onderzoek naar de prestaties van actieve beleggingsfondsen.
Passief beleggen of actief beleggen, wat is nou beter? Het is een debat dat al decennia wordt gevoerd. Gezien de explosieve groei over de afgelopen jaren, lijken beleggers in steeds grotere getalen voor passief beleggen (of indexbeleggen) te kiezen. Het zogeheten SPIVA onderzoek van eind 2016 laat zien waarom.
S&P Dow Jones Indices, het grootste indexbedrijf ter wereld, publiceert sinds 2002 elk half jaar een vergelijking van rendementen van actieve beleggingsfondsen ten opzichte van hun benchmarks. Dit toonaangevende onderzoek heet SPIVA: S&P Indices Versus Active.
Het meest recente SPIVA onderzoek levert opzienbarende resultaten op. Over de afgelopen tien jaar (tot en met eind 2016) versloeg 98% van de wereldwijd beleggende actieve aandelenfondsen de index niet. Van de actieve aandelenfondsen die in opkomende landen beleggen bleef maar liefst 100% achter bij de index. Het zijn schrikbarend slechte resultaten. Geen wonder dat beleggers massaal van actief naar passief overstappen.
Laatste nieuwsartikelen

Handelen rond internationale feestdagen
De Meesman fondsen beleggen breed gespreid en hebben daardoor te maken met verschillende beurzen verspreid over de hele wereld. Elke beurs heeft weer zijn eigen sluitingsdagen in verband met plaatselijke feestdagen, en de Meesman fondsen moeten met al deze feestdagen rekening houden.

Onrust is van alle tijd
De laatste weken is de beurs wat teruggezakt. Ups and downs horen erbij. Omdat ze niet te voorspellen zijn, moet je vooral niet in- en uitstappen. Een verstandige belegger blijft rustig zitten. Altijd.

Laat geen belastingvoordeel liggen: benut uw jaarruimte in 2024
Wist u dat u van de Belastingdienst elk jaar een bedrag opzij mag zetten voor uw pensioen waar u belastingvoordeel over ontvangt? Hoeveel u opzij mag zetten is afhankelijk van uw jaarruimte. Wat jaarruimte precies is én hoe u hiervan profiteert, leest u in dit artikel.