Particuliere belegger gaat solo

Particuliere beleggers stappen en masse over van beleggen met advies naar zelf beleggen. Dat is een prima zaak. Mits ze een aantal belangrijke regels voor verstandig beleggen in acht nemen.

Uit een recent onderzoek van fondsbeheerder Schroders blijkt dat twintig procent van de particulieren die beleggen met advies van hun bank of vermogensbeheerder zijn overgestapt naar zelf beleggen. Een even groot percentage overweegt het nog te doen. Onderzoek van de AFM bevestigt deze trend. En vrijwel iedereen verwacht dat dit nog maar het begin is.

 

Kosten transparant

Waarom haken advies klanten af? Sinds 1 januari 2014 mogen banken en vermogensbeheerders geen provisie meer krijgen van de beleggingsfondsen die ze aan hun klanten verkopen. De inkomsten die ze hiermee mislopen brengen ze nu rechtstreeks bij de klant in rekening. De klant ontvangt een factuur en ziet nu voor het eerst wat de adviesdienstverlening van de bank kost. Dat is een onaangename verrassing en de klant vraagt zich af of het advies dat wel waard is.

 

Niets veranderd

Uit het Schroders onderzoek blijkt dat particulieren die beleggen met advies vinden dat adviseurs nog steeds in hun eigen belang handelen en te duur zijn. Een meerderheid geeft aan dat er in feite niets veranderd is sinds het provisieverbod van kracht is. Het is goed te begrijpen dat veel beleggers de baten van ‘advies’ niet tegen de kosten vinden opwegen. Uit onderzoek is vaker gebleken dat beleggers de adviezen van banken en vermogensbeheerders beter niet dan wel kunnen opvolgen. Door de kosten inzichtelijk te maken zorgt het provisieverbod ervoor dat beleggers kritischer kijken naar wat hun bank of vermogensbeheerder ervoor doet. De grote uitstroom van adviesklanten laat zien dat ze vinden dat de prijs/kwaliteitverhouding bij advies duidelijk tekortschiet.

 

Zelf aan de slag

Waar gaan deze beleggers naartoe? Sommigen stappen over naar vermogensbeheer. Maar de meeste kiezen ervoor om het voortaan zelf te doen. Het grote voordeel hiervan is dat je dan zelf de regie voert over je geld en niet meer te maken hebt met een partij die een ander belang heeft. Bovendien kunnen de kosten dan substantieel omlaag.

Maar zelf beleggen is geen panacee. Onderzoek leert dat beleggers die bij een bank of broker een rekening openen en zelf actief aan de slag aan, bijzonder slechte beleggingsresultaten behalen. Zij maken allerlei beleggingsfouten. Zoals onvoldoende spreiding aanbrengen. En te veel en op de verkeerde momenten handelen.

 

Gouden regels

Wie zelf gaat beleggen doet er goed aan een aantal bewezen ‘gouden beleggingsregels’ in acht te nemen. Regels die de kans op goede beleggingsresultaten sterk verbeteren. Regel 1: zorg voor brede spreiding om het risico te beperken. Regel 2: houd de kosten zo laag mogelijk omdat kosten een enorme hap uit je vermogen nemen en de belangrijkste indicator van goede beleggingsresultaten zijn. Regel 3: probeer niet de beste aandelen te selecteren of de markt te timen (instappen als de koersen laag staan, uitstappen als de koersen hoog staan) omdat beurskoersen niet te voorspellen zijn. Wie deze regels in acht neemt en in goede en slechte tijden koers houdt, zal betere beleggingsresultaten behalen dan de meeste andere beleggers, zowel professioneel als particulier.

Laatste nieuwsartikelen

Boek (2)

Wijziging prospectus Meesman fondsen en switchkosten weer aan

In het prospectus van de Meesman Beleggingsfondsen zijn enkele wijzigingen doorgevoerd die op 1 juni 2024 ingaan.

Ios0147 New 4 C1

Upgrade MijnMeesman

We hebben leuk nieuws om met u te delen! MijnMeesman (de online omgeving waarin u uw beleggingen kunt inzien en beheren) gaat namelijk een flinke upgrade krijgen. Ook kunnen we vol trots aankondigen dat de Meesman app binnenkort live gaat.

Ios0068 Star 4 C1

Terugtreding voorzitter Raad van Toezicht

Na bijna vijf jaar treedt Frank Heemskerk terug als voorzitter van de Raad van Toezicht van Meesman Indexbeleggen. Zijn nieuwe functie bij ASML maakt dat hij niet langer de tijd en flexibiliteit in zijn agenda heeft om zijn rol als voorzitter van de Raad van Toezicht te kunnen blijven vervullen.