Onrust op de beurs? Let it be.

Is de recente onrust op de beurs reden om uit aandelen te stappen? Nee. Actief in- en uitstappen kost meer dan het oplevert. Het loont om koers te houden.

Als aandelenkoersen een tijd lang stijgen - een zogeheten ‘bull market’ - komt er vroeg of laat een correctie. Soms is dat tijdelijk, een dip waarna de koersen de draad weer oppakken. Soms volgt een langere periode van dalende koersen - een zogeheten ‘bear market’. In oktober zagen we zo’n correctie. Sommige beleggers vragen zich nu af of ze moeten uitstappen. Het antwoord: Nee.

 

Kijk naar de lange termijn

Om te beginnen is het belangrijk om de recente onrust in perspectief te zien. Na een stijging van ongeveer 150% vanaf het dieptepunt begin 2009, is de breed gespreide MSCI World Index tussen 19 september en 16 oktober jl. bijna 8% in waarde gedaald. In de vier handelsdagen sindsdien (t/m 22 oktober) is de index alweer meer dan 4% gestegen.

 

Voorspellen lukt niet

Hoe zal het nu verder gaan? Dat weet niemand. Omdat beurskoersen niet te voorspellen zijn. En de goede momenten om in en uit te stappen dus ook niet. Niemand weet of de recente correctie van de aandelenmarkten een tijdelijk dip is of het begin van een langdurige daling. Wat we wel weten is dat onderzoek keer op keer aantoont dat beleggers die actief in- en uitstappen dat veelal op het verkeerde moment doen en zodoende minder rendement behalen als ze rustig waren blijven zitten. Daarom adviseert Meesman om niet actief in en uit te stappen.

 

Moet twee keer goed gokken

Dat timing meer kost dan het oplevert is goed te begrijpen. Goede timing is namelijk erg moeilijk. Je moet niet alleen kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren. Je moet ook kunnen inschatten hoe de markten op deze ontwikkelingen zullen reageren. Wie wacht tot het in de krant staat, is te laat: het nieuws is al in de koersen verwerkt. En je moet twee keer goed zitten: één keer als je uitstapt, nóg een keer als je weer instapt. Dat blijkt een vrijwel onmogelijke opgave, zelfs voor deskundigen.

 

Let it be

Rick Ferri, een bekende Amerikaanse beleggingsexpert en auteur van vele boeken over beleggen, schreef vorige week een goede column over dit onderwerp. Hij legt uit dat eigenlijk alle beleggers zich oncomfortabel voelen als ze de koersen zien dalen. Dat is heel menselijk. Net als de neiging om dan te willen ingrijpen. Toch is het beter om dat niet te doen. ‘Complain about it if you wish, scream about it if it makes you feel better, but don’t do anything about it.’ Zoals The Beatles zeiden: ‘Let it be’.

 

Weersta de verleiding

Ook onderzoeksbureau Morningstar waarschuwt om u niet tot market timing te laten verleiden. ‘Het klinkt simpel maar de uitvoering is o zo moeilijk.’ Uit onderzoek van Morningstar blijkt dat timing beleggers tot wel 3% per jaar aan rendement kost. Wat moet je dan wel doen? Volgens Morningstar is dat heel eenvoudig: beleg met discipline, kijk eens per jaar of u moet herbalanceren & stap eventueel gespreid in. Beter kunnen we het niet samenvatten.

Laatste nieuwsartikelen

Ios0118 Price Tag 5 C2

Sommige kosten doen ertoe, andere minder

Omdat ze zichtbaarder zijn kijken veel fondsbeleggers eerder naar transactiekosten dan naar fondskosten. Terwijl het juist de fondskosten zijn die meer invloed hebben op het rendement.

Ios0897 Handshake 8 C5

Wijziging Raad van Toezicht

In 2012 heeft Meesman een Raad van Toezicht (RvT) opgericht. Als laatste van de drie oorspronkelijke leden gaat Rob Bauer de RvT nu verlaten. Zijn derde zittingstermijn zit erop. Rob draagt het stokje over aan Marius Kerdel. Marius kent Meesman al vele jaren en heeft een grote affiniteit met de missie, waarden en beleggingsfilosofie van Meesman.

Ios0222 Downwards Bar Chart 6 C3

Rendement Meesman fondsen in 2022

Zoals gebruikelijk blikken we aan het begin van het nieuwe jaar kort terug op het afgelopen jaar. Hieronder vindt u de rendementen van de Meesman fondsen in 2022. Een uitgebreide toelichting op de gang van zaken bij de Meesman fondsen in 2022 volgt in het jaarverslag dat later dit jaar verschijnt.