Nieuw: de Meesman Pensioenrekening
Meesman introduceert de Pensioenrekening. Met belastingvoordeel pensioen opbouwen door te beleggen in de vertrouwde Meesman indexfondsen. Dé oplossing voor een prachtig, passief pensioenpotje.
Veel van onze beleggers (en een heleboel mensen die op dit moment nog geen klant bij Meesman zijn) zitten er al een tijd met smart op te wachten: pensioenbeleggen bij Meesman. We zijn dan ook erg trots dat we nu kunnen aankondigen dat het zover is. Op 1 mei gaat de Meesman Pensioenrekening van start. U kunt dan met fiscaal voordeel in de Meesman indexfondsen beleggen voor uw pensioen. Hieronder leggen wij uit wat het is en hoe het werkt.
De Pensioenrekening: wat is het?
De Meesman Pensioenrekening is een geblokkeerde beleggingsrekening waarmee u met fiscaal voordeel vermogen voor later kunt opbouwen. Het bedrag dat u inlegt mag u namelijk tot een bepaalde hoogte verrekenen met uw inkomstenbelasting. U krijgt dus een deel van uw inleg terug van de belastingdienst.
Het vermogen dat u opbouwt komt beschikbaar op uw pensioendatum. Op dat moment koopt u van het opgebouwde kapitaal een periodieke lijfrente uitkering aan.
Hoe werkt de pensioenrekening?
Op hoofdlijnen werkt het als volgt:
- U belegt maandelijks, jaarlijks of eenmalig een bedrag in één of meer Meesman indexfondsen. Dezelfde vertrouwde Meesman indexfondsen als bij een ‘gewone’ Meesman Beleggingsrekening. Omdat beleggen voor uw pensioen meestal voor de lange termijn is, zijn vooral de aandelenfondsen Aandelen Wereldwijd Totaal en Aandelen Duurzame Toekomst interessant.
- U kunt jaarlijks fiscaal vriendelijk een bedrag opzij zetten voor uw pensioen, dit heet de jaarruimte. De hoogte van de jaarruimte hangt af van uw (bruto) salaris en is gemaximeerd (in 2022: €13.570). Heeft u ongebruikte jaarruimte uit voorgaande jaren? Dan kunt u die ook voor een deel gebruiken. Dit heet de reserveringsruimte. Uw jaarruimte berekent u heel eenvoudig met een rekentool van de belastingdienst. U kunt hiervoor ook een financieel adviseur raadplegen.
- Uw inleg en het rendement dat u ermee maakt staan op een geblokkeerde rekening waar het onbelast kan groeien. Over dit bedrag betaalt u dus geen vermogensrendementsheffing, wat bij ‘gewoon’ beleggen (in box 3) wel het geval is.
- Het kapitaal dat u opbouwt moet in principe op de geblokkeerde rekening blijven staan totdat u het later (bij pensionering) omzet in een periodieke uitkering. U kunt het geld dus niet opnemen voordat u met pensioen gaat. Tenzij u de rekening afkoopt, maar dit is erg onvoordelig: u betaalt dan belasting en een boeterente.
- Op een gegeven moment bent u verplicht het opgebouwde kapitaal om te zetten in een periodieke uitkering. Over de uitkeringen die u ontvangt betaalt u inkomstenbelasting (in box 1). Het is dus uitstel, niet afstel, van belasting betalen. De Meesman Pensioenrekening kunt u alleen gebruiken voor de opbouwfase. Op het moment dat de periodieke uitkering van start moet gaan zullen wij het opgebouwde kapitaal overdragen naar een (door u gekozen) partij die de periodieke uitkering voor u kan verzorgen.
Elk voordeel heb z’n nadeel
Fiscaal gezien is beleggen in box 1 meestal voordeliger dan beleggen in box 3. Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Het ligt aan uw persoonlijke situatie. En beleggen in box 1 heeft ook een nadeel: uw geld staat op een geblokkeerde rekening waar u er in principe niet bij kunt. Belegt u in box 3 dan kunt u altijd over uw geld beschikken. Denk dus altijd goed na over wat u belangrijker vindt: fiscaal voordeel of vrijheid.
Laatste nieuwsartikelen
Daniel Kahneman, de man die ons feilbare denken aantoonde
'Success = talent & luck. Great success = a little more talent & a lot more luck.’ Het was de favoriete formule van Daniel Kahneman, de psycholoog met een Nobelprijs voor de Economie, die in maart is overleden. Daniel Kahneman was een van de grondleggers van wat tegenwoordig gedragseconomie heet. Hij wijdde zijn leven aan de manier waarop mensen beslissingen nemen. En liet zien dat de mens niet rationeel is, continu denkfouten maakt en daardoor verre van optimale beslissingen neemt. De Nederlandse titel van zijn magnum opus vatte zijn gedachtegoed goed samen: ons feilbare denken. Zijn inzichten zijn voor beleggers van onschatbare waarde.
Wijziging prospectus Meesman fondsen en switchkosten weer aan
In het prospectus van de Meesman Beleggingsfondsen zijn enkele wijzigingen doorgevoerd die op 1 juni 2024 ingaan.
Upgrade MijnMeesman
We hebben leuk nieuws om met u te delen! MijnMeesman (de online omgeving waarin u uw beleggingen kunt inzien en beheren) gaat namelijk een flinke upgrade krijgen. Ook kunnen we vol trots aankondigen dat de Meesman app binnenkort live gaat.