Leve het risico!

Het woord risico komt in elk stuk over beleggen voor. Maar het is een glibberig begrip. Wetenschappers verstaan er iets anders onder dan particuliere beleggers. Voor academici is risico een neutrale term, voor de doorsnee particuliere belegger boezemt het woord risico vooral angst in.

Wetenschappers definiëren risico als de kans op afwijkingen van het verwachte rendement. De afwijking kan negatief uitvallen (‘kans op verlies’) of positief (‘kans op winst’). Maar een particuliere belegger kent maar een uitleg van risico: kans op verlies.  

Noodzakelijk kwaad

Het zou goed zijn als particuliere beleggers ook de positieve kanten van risico inzien. Risico is niet alleen negatief. Het heeft ook positieve kanten. Op risicovrije beleggingen kan een belegger geen mooi rendement verwachten, op risicovolle beleggingen wel. Risico is een noodzakelijk kwaad om aantrekkelijke rendementen te behalen.

No guts, no glory

Misschien wel de meest fundamentele wet van beleggen is dat risico en rendement hand in hand gaan. Zonder risico te nemen kan een belegger geen redelijk rendement verwachten. Risico en rendement zijn als een Siamese tweeling. Ze treden altijd op als duo. William Sharpe kreeg in 1990 de Nobelprijs voor economie voor zijn onderzoek naar de samenhang tussen rendement en risico. Hij formuleerde een klassieke wet van beleggen: hoe hoger het risico dat een belegger bereid is te nemen, hoe hoger het rendement is dat hij mag verwachten. Een voorbeeld: omdat de kans dat TomTom failliet gaat groter is dan dat dit onheil de Staat der Nederlanden overkomt, is het verwachte rendement op obligaties van TomTom hoger dan het verwachte rendement op Nederlandse staatsobligaties. Tenzij TomTom natuurlijk failliet gaat.

Ander woord

Eigenlijk zou het goed zijn om voor risico bij beleggen een ander woord te hanteren. ‘Schommelingen in waarde’ beschrijft risico bij beleggen beter dan ‘risico’. Aandelen schommelen meer in waarde dan veilige obligaties. Door de schommelingen in waarde die tot onzekerheid bij beleggers leiden (‘komt het ooit nog goed met aandelen?’), is het verwachte rendement op aandelen hoger dan van veilige obligaties. Leve de schommelingen! Leve het risico!

Laatste nieuwsartikelen

Ios0131 Lightbulb 6 C3

Daniel Kahneman, de man die ons feilbare denken aantoonde

'Success = talent & luck. Great success = a little more talent & a lot more luck.’ Het was de favoriete formule van Daniel Kahneman, de psycholoog met een Nobelprijs voor de Economie, die in maart is overleden. Daniel Kahneman was een van de grondleggers van wat tegenwoordig gedragseconomie heet. Hij wijdde zijn leven aan de manier waarop mensen beslissingen nemen. En liet zien dat de mens niet rationeel is, continu denkfouten maakt en daardoor verre van optimale beslissingen neemt. De Nederlandse titel van zijn magnum opus vatte zijn gedachtegoed goed samen: ons feilbare denken. Zijn inzichten zijn voor beleggers van onschatbare waarde.

Boek (2)

Wijziging prospectus Meesman fondsen en switchkosten weer aan

In het prospectus van de Meesman Beleggingsfondsen zijn enkele wijzigingen doorgevoerd die op 1 juni 2024 ingaan.

Ios0147 New 4 C1

Upgrade MijnMeesman

We hebben leuk nieuws om met u te delen! MijnMeesman (de online omgeving waarin u uw beleggingen kunt inzien en beheren) gaat namelijk een flinke upgrade krijgen. Ook kunnen we vol trots aankondigen dat de Meesman app binnenkort live gaat.