Kiezen is verliezen

Veel beleggers denken dat ze ongeveer 50% kans hebben om een goed presterend aandeel te selecteren. Mis. De kans op succes is minder dan 20%. Begin er niet aan.

“It’s okay to pick stocks. Just don’t take it seriously.” Deze uitspraak van Merton Miller, Amerikaanse hoogleraar economie en winnaar van de Nobelprijs voor economie in 1990, vat kort en bondig samen hoe je het selecteren van aandelen moet benaderen. Vind je het leuk om te doen, ga dan je gang. Zie het als een hobby waar je plezier aan kunt beleven. Maar heb niet de illusie dat je er een weergaloos rendement mee gaat maken. Dat is onwaarschijnlijk. Want ‘succesvolle’ aandelen kiezen is veel moeilijker dan je denkt.

Veel slechte, weinig goede aandelen
De reden waarom het zo moeilijk is de krenten uit de pap te vissen is dat er veel meer slecht presterende aandelen zijn dan goed presterende. De meeste aandelen stellen teleur. In het jargon spreekt men dan van een scheve of asymmetrische verdeling van de rendementen. Uit onderzoek blijkt dat van de grote bedrijven slechts dan 1 op de 5 aandelen bovengemiddeld presteert en van de middelgrote en kleine bedrijven slechts 1 op de 10. [1]

Toch mooie rendementen
Hoe kan het dat de markt als geheel een mooi, positief rendement laat zien terwijl de meeste aandelen ondermaats presteren? Dat komt doordat de winst van de weinige uitblinkers vele malen hoger is dan het verlies van de vele slecht presterende aandelen. Een individueel aandeel kan tenslotte maar maximaal 100% verliezen terwijl hoogvliegers honderden procenten kunnen stijgen. Zo is het aandeel Apple over de afgelopen twintig jaar ongeveer 20.000% gestegen.

Wat te doen?
De scheve verdeling van aandelenrendementen betekent dat je met het selecteren van aandelen niet een kans van 50% hebt om er één te kiezen die beter presteert dan de markt als geheel (zoals veel beleggers denken), maar dat die kans minder dan 20% is. Wat overigens heel aardig overeenkomt met de uitkomsten van de honderden onderzoeken over de afgelopen decennia naar de prestaties van actieve beleggers, zowel professioneel als particulier. Namelijk, dat minder dan 20% (op lange termijn veel minder) erin slaagt door betere aandelen te selecteren een hoger rendement dan de index te behalen. Alleen door in een breed gespreid indexfonds te beleggen weet je zeker dat je de winnende aandelen bezit die de verliezende aandelen zullen overtreffen en dus voor een mooi rendement op lange termijn zullen zorgen.

[1] Onderzoek Morningstar naar rendement alle Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven van 2011 tot en met 2020.

Laatste nieuwsartikelen

Ios0131 Lightbulb 5 C2

Actief beleggen is apekool

In de Volkskrant van vandaag staat een helder verhaal over indexbeleggen. Een korte maar krachtige samenvatting van wat wij al 16 jaar verkondigen. Op een A4. Mis het niet.

Ios0129 Pie Chart 5 C2

Kiezen is verliezen

Veel beleggers denken dat ze ongeveer 50% kans hebben om een goed presterend aandeel te selecteren. Mis. De kans op succes is minder dan 20%. Begin er niet aan.

Ios0225 Line Charts 5 C2

Het inflatiespook

De inflatie loopt op. De rente dus ook. Iedereen zegt dat je dan niet in obligaties moet beleggen. Maar dat is te kort door de bocht. Kortlopende obligaties zijn misschien wel precies wat je hebben moet.