Just do it

Maandelijkse beleggers hebben ook in het ‘verloren decennium’ winst gemaakt. Het is dé manier om vermogen op te bouwen. Iedereen zou het moeten doen.

De column van vorige week ging over het ‘verloren decennium’ voor aandelenbeleggers. De meeste aandelenindices staan nog altijd lager dan begin deze eeuw waardoor beleggers die toen zijn ingestapt nog steeds niets hebben verdiend. Een manier om je te wapenen tegen dit soort lange periodes van tegenvallende rendementen is door niet alleen in aandelen te beleggen maar ook risicomijdende obligaties in de portefeuille op te nemen. Beleggers die dit tien jaar geleden hebben gedaan hebben er veel profijt van gehad. Maar er is nog een groep beleggers die het beter heeft gedaan dan een blik op indices doet vermoeden. Dat zijn de beleggers die maandelijks een vast bedrag inleggen.


Verlies …

De MSCI World Index (inclusief nettodividend in euro’s) stond eind oktober dit jaar 25 procent lager dan op 1 januari 2000. Wie begin deze eeuw 100 euro in de MSCI World Index had belegd, zou nu dus nog zo’n 75 euro over hebben. Wat neerkomt op een gemiddeld verlies van 2,6% per jaar over een periode van bijna elf jaar.


… wordt winst

Had u echter over exact dezelfde periode van bijna elf jaar elke maand een vast bedrag van 100 euro in de MSCI World Index belegd, dan stond u nu op winst. U zou 131 maanden 100 euro hebben ingelegd voor een totale inleg van 13.100 euro. De aandelen die u daarmee gekocht zou hebben, zouden nu 13.524 euro waard zijn. Een rendement van 0,6% op jaarbasis. Houden we rekening met kosten, dan wordt het 0,2% per jaar. Het zijn misschien geen rendementen waar u steil van achterover valt maar een bescheiden winst maken met een belegging die per saldo sterk in waarde is gedaald is toch echt een hele prestatie.


Ook in de jaren ’30


Ter vergelijking hebben we dezelfde berekening gemaakt voor die andere bijzonder slechte periode voor aandelenbeleggers, de jaren ’30 van de vorige eeuw. Op 31 december 1939 stond een index van wereldwijde aandelen (de MSCI World Index bestond toen nog niet) 21% lager dan aan het begin van dat decennium, 1 januari 1930. Een verlies van 2,3% op jaarbasis. En wederom had een belegger die maandelijks had ingelegd winst gemaakt. In dit geval zelfs zo’n 4% op jaarbasis.


Hoe kan dit?

Deze twee voorbeelden illustreren goed hoe effectief middelen is als beleggingsstrategie. Door elke maand voor een vast bedrag aandelen te kopen, ook als de koersen laag staan, koopt u automatisch meer aandelen als de koersen laag staan dan als ze hoog staan. Met 100 euro koopt u bijvoorbeeld vijf aandelen als de koers €20 is. Maar zakt de koers naar €10 dan koopt u er tien. U koopt dus twee keer zoveel aandelen tegen de lage koers van €10 als tegen de hoge koers van €20.

Hierdoor drukt u de gemiddelde aankoopprijs van de aandelen die u aanschaft. In het voorgaande voorbeeld is de gemiddelde koers van de aandelen € 15 maar is de gemiddelde koers die u voor uw aandelen hebt betaald slechts € 13,33 (€ 200 inleg gedeeld door 15 aandelen). Dit drukken van de gemiddelde aankoopprijs is heel gunstig voor het rendement. En het gaat helemaal vanzelf. U hoeft er niets bijzonders voor te doen.


Just do it

Zelfs als aandelen over een periode van tien jaar slecht presteren en aan het einde van die periode nog beduidend lager staan dan aan het begin, is het mogelijk om met een vaste maandelijkse inleg winst te maken. Hieruit kunt u niet concluderen dat u met deze strategie over een periode van tien jaar per definitie altijd winst maakt. Maar de kans is wel erg groot.

Een beleggingsstrategie met grote kans op succes en ook nog eens heel eenvoudig zelf uit te voeren - wat wilt u nog meer? Elke maand een deel van uw salaris beleggen in een breed gespreid aandelenfonds is dan ook iets dat iedereen in Nederland die kapitaal wil opbouwen en minimaal tien jaar de tijd heeft zou moeten doen. Vooral voor jongeren is het dé manier om vermogen op te bouwen. Zij kunnen niet vroeg genoeg beginnen. Denk dus niet langer na. Just do it!

Laatste nieuwsartikelen

Boek (2)

Wijziging prospectus Meesman fondsen en switchkosten weer aan

In het prospectus van de Meesman Beleggingsfondsen zijn enkele wijzigingen doorgevoerd die op 1 juni 2024 ingaan.

Ios0147 New 4 C1

Upgrade MijnMeesman

We hebben leuk nieuws om met u te delen! MijnMeesman (de online omgeving waarin u uw beleggingen kunt inzien en beheren) gaat namelijk een flinke upgrade krijgen. Ook kunnen we vol trots aankondigen dat de Meesman app binnenkort live gaat.

Ios0068 Star 4 C1

Terugtreding voorzitter Raad van Toezicht

Na bijna vijf jaar treedt Frank Heemskerk terug als voorzitter van de Raad van Toezicht van Meesman Indexbeleggen. Zijn nieuwe functie bij ASML maakt dat hij niet langer de tijd en flexibiliteit in zijn agenda heeft om zijn rol als voorzitter van de Raad van Toezicht te kunnen blijven vervullen.