John Paulson: hoogmoed en de val

Hedgefonds beheerder John Paulson verdiende miljarden tijdens de kredietcrisis. Daarna ging het bergafwaarts. Toch meer geluk dan kunde?

Tot de kredietcrisis was John Paulson een onbekende beheerder van een relatief klein hedgefonds. In 1994 begon hij met een paar miljoen dollar. In 2003 was dit aangegroeid tot $ 300 miljoen onder beheer. Een aardig bedrag maar in de wereld van het grote geld sta je dan nog niet op de radar. Maar toen begon in 2007 de kredietcrisis. Paulson gokte er al een tijdje op dat de Amerikaanse huizenmarkt een luchtbel was die in elkaar zou klappen. Hij kreeg gelijk.


The greatest trade ever

Door groots in te zetten op een waardedaling van Amerikaanse hypotheekobligaties verdiende hij in 2007 naar schatting zo’n $ 15 miljard. Een klapper zo groot dat er zelfs een boek over is geschreven met de titel ‘The Greatest Trade Ever’. Paulson’s reputatie was gevestigd. Vanaf dat moment groeiden de hedgefondsen die hij beheerde als kool. Eind 2010 stond het beheerd vermogen op $ 32 miljard. Het was nu één van de grootste hedgefondsen ter wereld.


Maar dan …

Maar zoals zo vaak in de beleggingswereld is op het moment dat de bomen tot in de hemel lijken te groeien het hoogtepunt nabij. Zo ook met John Paulson. Een combinatie van hoogmoed, verkeerd gokken en een te groot beheerd vermogen om nog succesvol te kunnen beleggen hebben de afgelopen jaren geresulteerd in zwaar tegenvallende resultaten. In 2011 gokte Paulson op economisch herstel dat niet kwam. Zijn twee grootste fondsen moesten 52 en 36 procent prijsgeven.


Uitstappen

In een poging het in 2012 weer goed te maken heeft Paulson vol ingezet op goud en alles wat daarmee samenhangt, zoals mijnbouwbedrijven. Wederom pakt het verkeerd uit. Tot nu toe dit jaar staan de twee eerdergenoemde hedgefondsen zo’n twintig procent in het rood. Na de forse verliezen van vorig jaar staan veel beleggers in deze fondsen nu dik in de min. Steeds vaker stemmen ze met hun voeten en stappen ze uit. Zoals onlangs weer gebeurde met een aantal grote, bekende Amerikaanse institutionele beleggers.


Geluk

Het begint er steeds meer op te lijken dat Paulson zijn faam en fortuin eigenlijk te danken heeft aan één enorme voltreffer. Het kunstje herhalen lijkt te veel gevraagd. Waardoor men nu de aloude vraag stelt: was het geluk of wijsheid? James Simons, de oprichter van Renaissance Technologies, één van de weinige hedgefondsen die de goede prestaties wel op lange termijn heeft weten vast te houden, beantwoordde deze vraag ooit als volgt: ‘Luck plays a meaningful role in everyone’s lives’. Zo is het maar net.

Laatste nieuwsartikelen

Ios0224 Downwards Line Chart 5 C2

Negatieve spaarrente

Sparen levert al tijden niets op. Bij grotere spaarbedragen moet u zelfs de bank rente betalen. Hoog tijd om te gaan beleggen.

ADL2 Buiten Bijgeknipt3

Arthur Docters van Leeuwen overleden

Op vrijdag 14 augustus jl. is Arthur Docters van Leeuwen op 75-jarige leeftijd overleden. Tijdens zijn lange en illustere carrière in de publieke sector was hij onder meer voorzitter van het College van procureurs-generaal, hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD, tegenwoordig AIVD) en voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Van 2009 tot en met 2019 was Arthur voorzitter van de Raad van Toezicht van Meesman Indexbeleggen.

Ios0201 Island 7 C4

Tegengeluid

Vijftien jaar geleden bestond indexbeleggen niet in Nederland. Wie indexbeleggen promootte was een roepende in de woestijn. Nu is de boodschap van actieve beleggers een ‘tegengeluid’.