Een bloedbad om te negeren

Het zal u niet zijn ontgaan dat maandag 24 augustus 2015 de aandelenbeurzen wereldwijd hard onderuit zijn gegaan. De AEX Index verloor 5,5%. De breder gespreide MSCI Europe Index daalde met een vergelijkbaar percentage. Zelfs de wereldwijd gespreide MSCI World Index moest bijna 6% inleveren. Verliezen van meer dan 5% in één dag - dat zien we niet vaak.

De media had weer een mooi verhaal. Ze spraken van een bloedbad. De naam ‘Zwarte maandag’ werd weer van stal gehaald, refererend aan maandag 19 oktober 1987 toen de Amerikaanse Dow Jones Index in één dag meer dan 20% kelderde. Zelfs het journaal van 8 uur opende met de malaise op de beurs. Over de oorzaken van deze ‘beurscrisis’ werd druk gespeculeerd. Deskundigen van diverse pluimage mochten hun mening verkondigen. En de glazenbollen werden tevoorschijn gehaald om houvast voor de toekomst te bieden. Hoe zou het nu verder gaan? De komende dagen nog meer ravage?

De aandacht voor het onderwerp en de toon waarop het gebracht werd, deden vermoeden dat de volgende financiële crisis voor de deur stond. Met de beurscrisis van 2007 t/m 2009 nog vers in het geheugen vielen verhalen over de geschiedenis die zich herhaalt op vruchtbare bodem. Veel beleggers voelden ongetwijfeld de drang om in actie te komen. Een heleboel zullen dat ook hebben gedaan. Tot hun spijt. Want een week later was het verlies al weer goedgemaakt. Her herstel kwam razendsnel. Nog sneller dan na zwarte maandag in 1987.

Beleggers die in paniek zijn uitgestapt zitten nu op de blaren. Zij hadden ongetwijfeld een deel van het verlies al geïncasseerd voordat ze uitstapten en zullen het herstel grotendeels of geheel hebben gemist. De ervaring leert dat wanneer beleggers in paniek impulsief verkopen, de schrik er nog wel even in zit. Het duurt dan even voordat ze weer durven instappen. Ze willen eerst zien dat het echt weer de goede kant op gaat. Die overtuiging komt pas als het herstel al een eind gevorderd is. De winst die ze dan gemist hebben is meestal groter dan het verlies dat ze eerder, door uit te stappen, vermeden hebben. Uit onderzoek blijkt dan ook telkens weer dat beleggers die aan market timing doen minder rendement behalen dan beleggers die gewoon rustig blijven zitten.

Sinds 1970 heeft de MSCI World Index hoogte- en dieptepunten gekend. Het hoogste jaarrendement was 47% (in 1999), het laagste jaarrendement was -37% (in 2008). Dertien van de afgelopen vijfenveertig jaren werden met verlies afgesloten. Vijf keer was het verlies meer dan 20%. Ondanks de onvermijdelijke bear markets (langdurige periodes van dalende koersen, waarin het verlies oploopt tot meer dan 20%) was het gemiddelde rendement over de hele periode 8% per jaar.

Om het gemiddelde rendement dat de markt te bieden heeft in de praktijk ook daadwerkelijk te behalen moet u instappen en voor de lange termijn blijven zitten. De golfbewegingen van de beurs negeren. Niet alleen op korte termijn (van dag tot dag) maar ook op lange termijn (van jaar tot jaar). Accepteren dat mindere tijden onontkoombaar zijn en erbij horen om uw vermogen in goede tijden te laten groeien. Niet altijd makkelijk. Wel verstandig.

Laatste nieuwsartikelen

Ios0131 Lightbulb 5 C2

Actief beleggen is apekool

In de Volkskrant van vandaag staat een helder verhaal over indexbeleggen. Een korte maar krachtige samenvatting van wat wij al 16 jaar verkondigen. Op een A4. Mis het niet.

Ios0129 Pie Chart 5 C2

Kiezen is verliezen

Veel beleggers denken dat ze ongeveer 50% kans hebben om een goed presterend aandeel te selecteren. Mis. De kans op succes is minder dan 20%. Begin er niet aan.

Ios0225 Line Charts 5 C2

Het inflatiespook

De inflatie loopt op. De rente dus ook. Iedereen zegt dat je dan niet in obligaties moet beleggen. Maar dat is te kort door de bocht. Kortlopende obligaties zijn misschien wel precies wat je hebben moet.