De weddenschap van 1 miljoen

Meesterbelegger Warren Buffett heeft zijn weddenschap van een miljoen dollar gewonnen. Een mandje zorgvuldig geselecteerde hedgefondsen heeft de index niet kunnen verslaan. Bij lange na niet.

Kan een selectie van zorgvuldig gekozen hedgefondsen de index verslaan? Meesterbelegger Warren Buffett dacht van niet. In 2006 heeft hij aangeboden met wie dan ook een weddenschap van een miljoen dollar aan te gaan dat over een periode van tien jaar de S&P 500 Index beter zou presteren dan een selectie hedgefondsen, die zijn opponent zelf mocht uitkiezen. De $1 miljoen zou aan een goed doel worden geschonken en de winnaar mocht bepalen welke dat was. Het bleef lang stil. Maar uiteindelijk heeft een prominente Amerikaanse beheerder van hedgefondsen, Protégé Partners, het aangedurfd en de uitdaging opgepakt.

 

Alleen anoniem

Protégé Partners heeft vijf hedgefondsen uitgekozen. Welke hedgefondsen dat waren is geheim gebleven. Voor alle hedgefondsen was dat een voorwaarde voor deelname. Veel vertrouwen in eigen kunnen hadden ze kennelijk niet. De weddenschap is begonnen op 1 januari 2008. Eind 2017 zat de tienjaarsperiode erop en kon de balans worden opgemaakt.

 

Straatlengte verschil

Het resultaat was niet bepaald een verrassing: het indexfonds heeft gewonnen met een ruime voorsprong. En Buffett heeft de prijs van $1 miljoen geschonken aan Girls Inc. of Omaha, Nebraska. Een instelling zonder winstoogmerk die jonge meisjes helpt zich te ontwikkelen.

Hoewel de uitkomst weinig verrassend was, was de omvang van het verschil toch wel opzienbarend. Het slechtste hedgefonds had een rendement van 0,3% per jaar. De beste kwam uit op 6,5% per jaar. Het gemiddelde van alle vijf hedgefondsen was ongeveer 3% per jaar. In dezelfde periode heeft het S&P 500 indexfonds een rendement behaald van 8,5% per jaar. Bijna drie keer zo veel!

Hoe kan het dat het rendementsverschil zo groot is? Warren Buffett geeft aan dat het primair aan twee dingen ligt: te veel handelen en te hoge kosten.

 

Les 1: handel niet

Gedurende de tienjaarsperiode hebben de hedgefondsen vrijwel zeker tienduizenden koop- en verkoopbeslissingen genomen. Veelal in reactie op korte termijn ontwikkelingen die voor de lange termijn volstrekt onbelangrijk zijn. De meerderheid van deze beleggingsbeslissingen heeft waarschijnlijk slecht uitgepakt. Anders dan bij een actief beheerd (hedge)fonds, loop je bij een indexfonds niet het risico van verkeerde beleggingsbeslissingen.

 

Les 2: kosten maken het verschil

De andere oorzaak van het grote rendementsverschil zijn de kosten. Warren Buffett heeft vaak gewaarschuwd dat kosten funest zijn voor het rendement. Hij adviseert beleggers dan ook om de hoge vergoedingen van de ‘helpers’ in de financiële wereld (vermogensbeheerders en andere beleggingsdeskundigen) uit de weg te gaan. Bij gewone, actief beheerde beleggingsfondsen zijn de kosten al erg genoeg. Hedgefondsen maken het nog bonter. Die verdienen veelal 2% per jaar plus 20% van het rendement. En het ergste zijn de fund-of-hedge-funds – dat zijn hedgefondsen die weer in andere hedgefondsen beleggen en kosten op kosten stapelen. Daar is vrijwel niet tegenop te beleggen. Zelfs niet door de zelfbenoemde ‘best brains in the business’.

 

Focus op wat er toe doet

In zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders, altijd de moeite van het lezen waard, trekt Warren Buffett een aantal lessen uit zijn weddenschap. Een van die lessen is: beperk je tot de grote, ‘makkelijke’ beslissingen en mijd activiteit. Kortom, denk goed na over de echt belangrijke beslissingen die je moet nemen. Zoals hoeveel risico je wilt lopen en de daarbij passende beleggingsmix van aandelen en obligaties. Verder kan je het beste zo min mogelijk doen. Wie dit lang genoeg volhoudt, komt misschien ook wel tot een miljoen.

Laatste nieuwsartikelen

Ios0131 Lightbulb 6 C3

Daniel Kahneman, de man die ons feilbare denken aantoonde

'Success = talent & luck. Great success = a little more talent & a lot more luck.’ Het was de favoriete formule van Daniel Kahneman, de psycholoog met een Nobelprijs voor de Economie, die in maart is overleden. Daniel Kahneman was een van de grondleggers van wat tegenwoordig gedragseconomie heet. Hij wijdde zijn leven aan de manier waarop mensen beslissingen nemen. En liet zien dat de mens niet rationeel is, continu denkfouten maakt en daardoor verre van optimale beslissingen neemt. De Nederlandse titel van zijn magnum opus vatte zijn gedachtegoed goed samen: ons feilbare denken. Zijn inzichten zijn voor beleggers van onschatbare waarde.

Boek (2)

Wijziging prospectus Meesman fondsen en switchkosten weer aan

In het prospectus van de Meesman Beleggingsfondsen zijn enkele wijzigingen doorgevoerd die op 1 juni 2024 ingaan.

Ios0147 New 4 C1

Upgrade MijnMeesman

We hebben leuk nieuws om met u te delen! MijnMeesman (de online omgeving waarin u uw beleggingen kunt inzien en beheren) gaat namelijk een flinke upgrade krijgen. Ook kunnen we vol trots aankondigen dat de Meesman app binnenkort live gaat.