De corona achtbaan
De beurs is de afgelopen twee maanden een ware achtbaan geweest. Harder dan ooit omlaag. Daarna weer fors omhoog. De nutteloosheid van dagkoersen in volle glorie.
De aandelenmarkten begonnen het jaar zoals ze 2019 hadden afgesloten: alsmaar verder omhoog. Na zeven weken stond de MSCI World Index (van grote en middelgrote bedrijven uit ontwikkelde landen) al op een winst van 7,5%. Dat is bijna zoveel als wat gemiddeld in een jaar wordt verdiend.
What goes down …
Op 20 februari keerde echter het tij. Het besef begon door te dringen dat de coronacrisis wel eens enorme gevolgen zou kunnen hebben. In de eerste plaats voor de gezondheid van veel mensen. Maar ook voor de economie en het bedrijfsleven. Waren de verwachtingen voor de vertraging van de economische groei in het begin nog enigszins te behappen. Al gauw kwamen er rapporten voorbij die voorspelden dat we afstevenen op een hevige recessie die lang zal duren. Het zou wel eens kunnen uitdraaien op de diepste recessie sinds de grote depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw. De (korte termijn) toekomst zag er weinig rooskleurig uit.
De beurs reageerde meteen. In het begin waren de afwaarderingen nog bescheiden. Maar daarna kwamen er klappen die voorpagina nieuws waren. Op 9 maart en op 12 maart daalde de MSCI World Index met meer dan 8%. En op 16 maart met meer dan 10%. De koersen gingen met een ongekende snelheid omlaag. Tussen 20 februari en 23 maart, iets meer dan een maand (23 handelsdagen om precies te zijn), heeft de MSCI World Index 34% van zijn waarde verloren. Op de beurzen van opkomende landen was dezelfde ontwikkeling te zien. De MSCI Emerging Markets Index (van grote en middelgrote bedrijven uit opkomende landen) verloor vanaf het hoogtepunt 32%.
Nog nooit was de beurs zo snel, zo hard gedaald. Tijdens de vorige grote crisis op de aandelenmarkt, de kredietcrisis van juni 2007 tot maart 2009, duurde het zestien maanden voordat de koersen 34% waren gedaald. En in de crisis daarvoor, het leeglopen van de dotcom bubbel van september 2000 tot maart 2003, gingen er 12 maanden voorbij voordat de teller op -34% stond. In de onderstaande grafiek wordt dit visueel in beeld gebracht. Het laat voor alle drie de crises zien hoeveel handelsdagen het duurde voordat een verlies van -34% werd bereikt.
… must come up
Het verleden leert dat na een ernstige crisis op de aandelenmarkt het herstel ook altijd hard gaat. Na het dieptepunt van de dotcomcrisis op 12 maart 2003 stond de MSCI World Index aan het einde van dat jaar alweer 30% in de plus. En na het dieptepunt van de kredietcrisis op 9 maart 2009 schoot de MSCI World Index in tien maanden tijd 50% omhoog. In de coronacrisis zien we (vooralsnog) hetzelfde gebeuren. Vanaf het dieptepunt op 23 maart is sprake van een spectaculair herstel. In slechts drie weken is de MSCI World Index 25% gestegen. En staat de index inmiddels nog 'maar' 17% lager dan 20 februari, het hoogtepunt vóór de crisis.
En hoe nu verder?
Betekent het krachtige herstel van de laatste weken dat het ergste op de beurs nu achter de rug is en de aandelenmarkten hun gestage opmars weer kunnen voortzetten? Kortom, blijft het bij de korte maar hevige correctie die op 23 maart ten einde kwam? Of was het herstel van de afgelopen weken niet meer dan een tijdelijke opleving en staan ons verdere koersdalingen te wachten? Op deze vraag is maar één antwoord mogelijk: niemand die het weet. En dus is het ook in deze tijd van grote koersschommelingen, net als in alle andere tijden overigens, belangrijk om als belegger koers te houden. Laat de wispelturigheid van de beurs u niet afhouden van het enige dat voor u echt belangrijk is: uw lange termijn beleggingsplan.
Wij beseffen dat koers houden niet altijd even makkelijk is. Onze dienstverlening is erop gericht om onze klanten hierbij te helpen. En dan is het mooi om onderstaande klantreactie te lezen die wij eerder deze week hebben ontvangen.
‘’De afgelopen weken laten maar weer eens zien dat media en informatie snel grip krijgen op mensen. Zelf ben ik werkzaam in de financiële sector en dan kom je op een of andere manier toch weer in de verleiding om “iets te moeten doen”. Wat mij enorm heeft geholpen is dat je bij Meesman niet iedere dag kunt kopen en verkopen, dat scheelt veel transactiekosten en geld. Het vreemde is dat hoe veel je van beleggen denkt te weten, timing onmogelijk is. En iedere keer trappen mensen er toch weer in, ikzelf ook.’’
Laatste nieuwsartikelen
Daniel Kahneman, de man die ons feilbare denken aantoonde
'Success = talent & luck. Great success = a little more talent & a lot more luck.’ Het was de favoriete formule van Daniel Kahneman, de psycholoog met een Nobelprijs voor de Economie, die in maart is overleden. Daniel Kahneman was een van de grondleggers van wat tegenwoordig gedragseconomie heet. Hij wijdde zijn leven aan de manier waarop mensen beslissingen nemen. En liet zien dat de mens niet rationeel is, continu denkfouten maakt en daardoor verre van optimale beslissingen neemt. De Nederlandse titel van zijn magnum opus vatte zijn gedachtegoed goed samen: ons feilbare denken. Zijn inzichten zijn voor beleggers van onschatbare waarde.
Wijziging prospectus Meesman fondsen en switchkosten weer aan
In het prospectus van de Meesman Beleggingsfondsen zijn enkele wijzigingen doorgevoerd die op 1 juni 2024 ingaan.
Upgrade MijnMeesman
We hebben leuk nieuws om met u te delen! MijnMeesman (de online omgeving waarin u uw beleggingen kunt inzien en beheren) gaat namelijk een flinke upgrade krijgen. Ook kunnen we vol trots aankondigen dat de Meesman app binnenkort live gaat.