De beurs is een achtbaan

Beseffen particuliere beleggers hoe de beurs werkt? Waarschijnlijk niet, anders zouden ze minder enthousiast handelen.

In 1950 handelden particulieren vooral onderling. Ze bezaten gezamenlijk meer dan 90% van alle aandelen. De handel was gezapig. Die tijd is voorbij. Tegenwoordig is 70% in handen van institutionele beleggers. Die handelen duizelingwekkend snel met elkaar. De omloopsnelheid van aandelen is sinds 1950 met een factor van ruim 4.000 gestegen. In deze geoliede beursmachine is meer dan 90% van het handelsvolume afkomstig van institutionele beleggers zoals banken, beleggingsfondsen, beurshandelaren, pensioenfondsen, verzekeraars en staatsinstellingen.


Het beter weten dan de markt

Elke dag wisselen miljarden aandelen van eigenaar. Kopers en verkopers verschillen van mening over de prijs. Toch beschikken ze beide over dezelfde informatie. Kopers vinden de prijs aantrekkelijk, verkopers niet. De grote vraag is waarom beide denken dat de prijs niet deugt. ‘Wat doet hen geloven’, vraagt Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman zich af, ‘dat ze beter op de hoogte zijn van de juiste prijs dan de markt?’.


Super efficiënt

De ironie van deze versnelling en professionalisering van het handelsverkeer is dat de markt zo efficiënt geworden is dat het professionals niet meer lukt amateurs af te troeven, laat staan elkaar. Het ragfijne en razendsnelle steekspel van de experts maakt de markt super efficiënt. Dit wil zeggen: informatie wordt zo snel in de koersen verwerkt dat het niet mogelijk is voordeel te behalen uit openbare informatie. Voor de leek heeft de medaille twee kanten:
1. het is praktisch onmogelijk om te laag geprijsde effecten op de kop te tikken
2. het is op ieder moment van de dag mogelijk effecten te kopen tegen een faire prijs


Twee zijden van de medaille

De ene kant van de medaille maakt de beurs een slechte plek om actief te beleggen want er is een chronisch gebrek aan effecten met een verkeerde prijs. De andere kant zorgt ervoor dat de beurs een goede plek om passief te beleggen: het wemelt er van aandelen en obligaties met de juiste prijs. Maar de vraag is of beleggers dit voldoende beseffen.

Laatste nieuwsartikelen

Ios0068 Star 4 C1

Terugtreding voorzitter Raad van Toezicht

Na bijna vijf jaar treedt Frank Heemskerk terug als voorzitter van de Raad van Toezicht van Meesman Indexbeleggen. Zijn nieuwe functie bij ASML maakt dat hij niet langer de tijd en flexibiliteit in zijn agenda heeft om zijn rol als voorzitter van de Raad van Toezicht te kunnen blijven vervullen.

Ios0010 Pencil 5 C1

Wijziging prospectus Meesman fondsen

In verband met de aanpassing van ons fondsassortiment, hebben wij ons prospectus aangepast.

Ios0895 Contract 6 C3

De nieuwe pensioenwet per 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 gaat de nieuwe pensioenwet in. Dat brengt voor iedereen veranderingen met zich mee. De vakbonden, werkgevers en overheid hebben er 15 jaar over gedaan om deze wet vorm te geven. Het belangrijkste doel van de nieuwe wetgeving is om het pensioengeld eerlijker over deelnemers van verschillende leeftijden te verdelen.