Coronacrisis, maar niet op de beurs

Op het moment van publicatie van de blog (4 februari) gingen we in op de toen actuele situatie. Maar ook met de recente dalingen blijven we bij onze filosofie dat blijven zitten het beste is. Onderzoek en ervaring leert dat dit voor de meeste mensen de beste kans op goede beleggingsresultaten biedt.

Voor een actuele column omtrent het corona virus verwijzen wij u naar de column ‘het nut van niets doen’.

We hebben afgelopen week gemerkt dat er bij een aantal van onze klanten onrust heerst over de situatie op de beurzen. Bijvoorbeeld het coronavirus zou hierop van invloed zijn. Ons advies voor deze situatie: niets doen.

Beurskoersen zijn continu in beweging. Bij goed nieuws lopen ze wat op. Bij slecht nieuws zakken ze weer wat terug. Dit is de dagelijkse eb en vloed op de beurs. Voortbewogen door miljoenen beleggers over de hele wereld die elke dag weer beslissingen nemen om aandelen te kopen en verkopen. Zij doen dat op basis van allerlei zeer uiteenlopende redenen. Soms verstandig en onderbouwd. Maar vaak ook niet. Beleggers zijn immers mensen en mensen zijn niet rationeel. Zij vallen ten prooi aan een heel scala van denk- en gedragsfouten, zoals gedragswetenschappers en psychologen telkens weer laten zien. Eén van de bekendste denkfouten die we maken is dat we veel te veel belang toekennen aan het hier en nu. Het nieuws van de dag is negenennegentig van de honderd keer niet meer dan ruis. Het zet de koersen misschien even kortstondig in beweging maar is van geen enkel belang voor de lange termijn ontwikkeling.

Focus op controle


Hoe het coronavirus zich zal ontwikkelen weet niemand. Van eerdere uitbraken van soortgelijke virussen weten we dat ze vrij snel weer onder controle waren. Ze hadden uiteindelijk geen impact van betekenis. De kans is groot dat dit ook nu weer het geval zal zijn. Maar niemand die dit zeker weet. En die onzekerheid is precies de reden waarom het verstandig is dit soort ontwikkelingen te negeren. Verstandige beleggers focussen op de dingen waar ze wel controle over hebben: hun inleg, de spreiding van de beleggingen en de kosten. En zij richten zich op de lange termijn. Ze laten zich niet van hun lange termijn doelstelling afleiden door de waan van de dag.

3% daling

In de afgelopen twee weken is de MSCI World Index (van grote bedrijven in ontwikkelde landen) ongeveer 3% in waarde gedaald. De breder gespreide MSCI All Country World Index IMI (met ook kleine bedrijven en bedrijven uit opkomende landen) is 3,6% in waarde gedaald. De wat grotere daling van deze Index komt doordat de aandelenbeurzen in opkomende landen recent wat meer hebben prijsgegeven dan in de ontwikkelde landen.

Stel nou dat u zich als belegger zorgen begint te maken elke keer als de beurs 3% of meer in waarde daalt. Dan had u zelfs in een geweldig beursjaar als 2019 een bijzonder onrustige ervaring gehad. De MSCI World Index sloot het jaar af met een prachtige winst van meer dan 30%. Maar gedurende het jaar is de index vier keer met meer dan 3% in waarde gedaald. Was u in de verleiding gekomen om bij een verlies van 3% of meer uw aandelen van de hand te doen, dan was u een aanzienlijk deel van de jaarwinst misgelopen.

Continu onrust 

Bekijken we dit op lange termijn, langer dan één enkel kalenderjaar, dan is de schade voor beleggers die uitstappen bij correcties op de beurs enorm. Op lange termijn is het rendement van een breed gespreide wereldwijde aandelenportefeuille ongeveer 8% per jaar. Maar er zal geen kalenderjaar voorbijgaan zonder dat de beurs wel een paar keer een correctie maakt van een paar procent of meer. Wie bij elke tussentijdse terugval onrustig wordt en aan uitstappen denkt, kan beter helemaal niet beleggen. Beleggen wordt dan namelijk een onophoudelijke bron van zorgen. En vroeg of laat stap je toch op het verkeerde moment uit waardoor je veel meer verliest door niet belegd te zijn dan je wint door een toekomstige terugval te vermijden. Zoals de bekende Amerikaanse belegger Peter Lynch ooit zei: “Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.”

Laatste nieuwsartikelen

Ios0068 Star 4 C1

Terugtreding voorzitter Raad van Toezicht

Na bijna vijf jaar treedt Frank Heemskerk terug als voorzitter van de Raad van Toezicht van Meesman Indexbeleggen. Zijn nieuwe functie bij ASML maakt dat hij niet langer de tijd en flexibiliteit in zijn agenda heeft om zijn rol als voorzitter van de Raad van Toezicht te kunnen blijven vervullen.

Ios0010 Pencil 5 C1

Wijziging prospectus Meesman fondsen

In verband met de aanpassing van ons fondsassortiment, hebben wij ons prospectus aangepast.

Ios0895 Contract 6 C3

De nieuwe pensioenwet per 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 gaat de nieuwe pensioenwet in. Dat brengt voor iedereen veranderingen met zich mee. De vakbonden, werkgevers en overheid hebben er 15 jaar over gedaan om deze wet vorm te geven. Het belangrijkste doel van de nieuwe wetgeving is om het pensioengeld eerlijker over deelnemers van verschillende leeftijden te verdelen.