Brexit, Trump en de beurs

‘Voorspellen is heel moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat’. De oorsprong van dit citaat is onduidelijk. Maar de waarheid ervan staat buiten kijf. Elke dag zien we daar weer bevestigingen van.

Brexit

Op het netvlies staat nog duidelijk het Brexit referendum in het Verenigd Koninkrijk afgelopen juni. De meeste deskundigen hadden de uitkomst van het referendum niet voorzien. Ook de consequenties van een eventuele stem om de EU te verlaten hadden ze verkeerd ingeschat. Financiële commentatoren waren van mening dat een exit stem de aandelenmarkten in vuur en vlam zou zetten. Niets bleek minder waar. Na de uitslag daalden de aandelenkoersen een paar dagen, maar een week later was het verlies alweer goedgemaakt. Een storm in een glas water.

 

Trump

De tweede grote schok kwam in november toen Donald Trump de strijd om het Witte Huis won. Wederom een uitslag die weinigen zagen aankomen. Donald Trump zelf misschien ook niet. En nog meer dan bij Brexit voorzagen de experts een bloedbad op de beurs bij een overwinning voor de Republikeinse kandidaat. Trump was voor protectionisme, tegen vrijhandel, kritisch over de (onafhankelijke) centrale bank en speelde zelfs openlijk met de gedachte van een faillissement van de Amerikaanse overheid. Alleen zijn voornemen om te investeren in infrastructuur was een lichtpuntje. Hoe kon dit per saldo goed uitpakken? Toch bleken beleggers daar na de verkiezingsavond heel anders over te denken. De volgende dag was er even wat aarzeling, maar dat stelde eigenlijk niets voor. Sindsdien zijn de aandelenkoersen sterk gestegen. Op de beurs heerst optimisme.

 

Expert

Er zijn ongetwijfeld beleggers die zich door een sombere voorspelling van een of andere expert bij Pauw of in het Financieele Dagblad hebben laten overtuigen om hun aandelen(fondsen) van de hand te doen. Dat is jammer. De recente ontwikkelingen laten wederom zien dat het niet verstandig is om beleggingen te kopen of verkopen op basis van voorspellingen. Ongeacht de voorspeller.

 

Lui beleggen

Dat de aandelenkoersen zich bij deze twee schokken snel hebben hersteld betekent natuurlijk niet dat dit altijd zal gebeuren. Er komt op een gegeven moment weer een periode waarin de aandelen veel waarde zullen inleveren. Niemand weet echter welke gebeurtenis zo’n grote waardedaling zal inleiden, hoe ver de koersen dan zullen dalen en hoe lang het dan zal duren. Daarom is de beste strategie om gewoon rustig te blijven zitten. De ups en downs te accepteren. En de tijd zijn werk te laten doen. Lui beleggen levert op de lange termijn het meeste op.

Laatste nieuwsartikelen

Ios0895 Contract 6 C3

De nieuwe pensioenwet per 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 gaat de nieuwe pensioenwet in. Dat brengt voor iedereen veranderingen met zich mee. De vakbonden, werkgevers en overheid hebben er 15 jaar over gedaan om deze wet vorm te geven. Het belangrijkste doel van de nieuwe wetgeving is om het pensioengeld eerlijker over deelnemers van verschillende leeftijden te verdelen.

Ios0118 Price Tag 5 C2

Sommige kosten doen ertoe, andere minder

Omdat ze zichtbaarder zijn kijken veel fondsbeleggers eerder naar transactiekosten dan naar fondskosten. Terwijl het juist de fondskosten zijn die meer invloed hebben op het rendement.

Ios0897 Handshake 8 C5

Wijziging Raad van Toezicht

In 2012 heeft Meesman een Raad van Toezicht (RvT) opgericht. Als laatste van de drie oorspronkelijke leden gaat Rob Bauer de RvT nu verlaten. Zijn derde zittingstermijn zit erop. Rob draagt het stokje over aan Marius Kerdel. Marius kent Meesman al vele jaren en heeft een grote affiniteit met de missie, waarden en beleggingsfilosofie van Meesman.