Beleggers reageren stelselmatig te sterk

Uit cijfers blijkt dat fondsen die de laatste drie jaar uitstekende resultaten hebben behaald, het populairst zijn en het meeste geld aantrekken. Beleggers kijken in de achteruitkijkspiegel als ze fondsen selecteren. Is dit verstandig?

De realiteit

Al in 1985 deden De Bondt en Thaler, twee gerenommeerde economen, onderzoek naar dit fenomeen. Ze stelden twee portefeuilles samen: een met de 35 slechtst presterende aandelen van de laatste drie jaar en een met de 35 best presterende. Vervolgens keken ze hoe de waarde van deze portefeuilles zich in de vijf volgende jaren ontwikkelde. Wat bleek? De portefeuille met rotte appels presteerde veel beter dan die met de winnaars. Die was na vijf jaar 20% meer waard dan de portefeuille met 35 winnaars.

 

Een verklaring

De Bondt en Thaler doen ook een poging om dit averechtse effect te verklaren. De slechte prestaties van de 35 ‘losers’ in de initiële drie jaar zijn het gevolg van voortdurend slecht nieuws over de betreffende ondernemingen. Beleggers worden daardoor steeds kritischer en overreageren. De prijs zakt sterker dan de werkelijke problemen van deze ondernemingen rechtvaardigen. In de vijf jaar daarna treedt een correctie op. De koersen herstellen. Bij ‘winners’ treedt het omgekeerde effect op. De eerste drie jaar van euforie stuwen de koersen naar onrealistische hoogten. Een correctie naar beneden volgt.

 

Kijk niet in de achteruitkijkspiegel

Een van de economische theorieën is dat koersen een ‘random walk’ volgen, dat wil zeggen dat ze willekeurig op en neer gaan. Er zitten geen patronen in. Als dit zo is, dan kan je uit de bewegingen die je ziet in de achteruitkijkspiegel niet opmaken wat de koersen in de nabije toekomst gaan doen. Het onderzoek van De Bondt en Thaler ondergraaft deze theorie. Kennelijk zit er wel een patroon in de koersbeweging van de laatste drie jaar die iets zegt over de toekomst. Helaas gebruiken particuliere beleggers deze waardevolle informatie precies verkeerd. In plaats van in fondsen te stappen die recent slecht gepresteerd hebben, stappen ze massaal in beleggingsfondsen die recent goed gepresteerd hebben.

Als het om beleggen gaat, maken mensen opvallend vaak verkeerde keuzen. Daarom is beleggen op z’n Meesmans zo verstandig. Dan maak je geen keuzen, behalve de keuze om te beleggen op z’n Meesmans.

Auteur: Jacques Wintermans

Laatste nieuwsartikelen

Ios0131 Lightbulb 6 C3

Daniel Kahneman, de man die ons feilbare denken aantoonde

'Success = talent & luck. Great success = a little more talent & a lot more luck.’ Het was de favoriete formule van Daniel Kahneman, de psycholoog met een Nobelprijs voor de Economie, die in maart is overleden. Daniel Kahneman was een van de grondleggers van wat tegenwoordig gedragseconomie heet. Hij wijdde zijn leven aan de manier waarop mensen beslissingen nemen. En liet zien dat de mens niet rationeel is, continu denkfouten maakt en daardoor verre van optimale beslissingen neemt. De Nederlandse titel van zijn magnum opus vatte zijn gedachtegoed goed samen: ons feilbare denken. Zijn inzichten zijn voor beleggers van onschatbare waarde.

Boek (2)

Wijziging prospectus Meesman fondsen en switchkosten weer aan

In het prospectus van de Meesman Beleggingsfondsen zijn enkele wijzigingen doorgevoerd die op 1 juni 2024 ingaan.

Ios0147 New 4 C1

Upgrade MijnMeesman

We hebben leuk nieuws om met u te delen! MijnMeesman (de online omgeving waarin u uw beleggingen kunt inzien en beheren) gaat namelijk een flinke upgrade krijgen. Ook kunnen we vol trots aankondigen dat de Meesman app binnenkort live gaat.