Beleggers reageren stelselmatig te sterk
Uit cijfers blijkt dat fondsen die de laatste drie jaar uitstekende resultaten hebben behaald, het populairst zijn en het meeste geld aantrekken. Beleggers kijken in de achteruitkijkspiegel als ze fondsen selecteren. Is dit verstandig?
De realiteit
Al in 1985 deden De Bondt en Thaler, twee gerenommeerde economen, onderzoek naar dit fenomeen. Ze stelden twee portefeuilles samen: een met de 35 slechtst presterende aandelen van de laatste drie jaar en een met de 35 best presterende. Vervolgens keken ze hoe de waarde van deze portefeuilles zich in de vijf volgende jaren ontwikkelde. Wat bleek? De portefeuille met rotte appels presteerde veel beter dan die met de winnaars. Die was na vijf jaar 20% meer waard dan de portefeuille met 35 winnaars.
Een verklaring
De Bondt en Thaler doen ook een poging om dit averechtse effect te verklaren. De slechte prestaties van de 35 ‘losers’ in de initiële drie jaar zijn het gevolg van voortdurend slecht nieuws over de betreffende ondernemingen. Beleggers worden daardoor steeds kritischer en overreageren. De prijs zakt sterker dan de werkelijke problemen van deze ondernemingen rechtvaardigen. In de vijf jaar daarna treedt een correctie op. De koersen herstellen. Bij ‘winners’ treedt het omgekeerde effect op. De eerste drie jaar van euforie stuwen de koersen naar onrealistische hoogten. Een correctie naar beneden volgt.
Kijk niet in de achteruitkijkspiegel
Een van de economische theorieën is dat koersen een ‘random walk’ volgen, dat wil zeggen dat ze willekeurig op en neer gaan. Er zitten geen patronen in. Als dit zo is, dan kan je uit de bewegingen die je ziet in de achteruitkijkspiegel niet opmaken wat de koersen in de nabije toekomst gaan doen. Het onderzoek van De Bondt en Thaler ondergraaft deze theorie. Kennelijk zit er wel een patroon in de koersbeweging van de laatste drie jaar die iets zegt over de toekomst. Helaas gebruiken particuliere beleggers deze waardevolle informatie precies verkeerd. In plaats van in fondsen te stappen die recent slecht gepresteerd hebben, stappen ze massaal in beleggingsfondsen die recent goed gepresteerd hebben.
Als het om beleggen gaat, maken mensen opvallend vaak verkeerde keuzen. Daarom is beleggen op z’n Meesmans zo verstandig. Dan maak je geen keuzen, behalve de keuze om te beleggen op z’n Meesmans.
Auteur: Jacques Wintermans
Laatste nieuwsartikelen

Sommige kosten doen ertoe, andere minder
Omdat ze zichtbaarder zijn kijken veel fondsbeleggers eerder naar transactiekosten dan naar fondskosten. Terwijl het juist de fondskosten zijn die meer invloed hebben op het rendement.

Wijziging Raad van Toezicht
In 2012 heeft Meesman een Raad van Toezicht (RvT) opgericht. Als laatste van de drie oorspronkelijke leden gaat Rob Bauer de RvT nu verlaten. Zijn derde zittingstermijn zit erop. Rob draagt het stokje over aan Marius Kerdel. Marius kent Meesman al vele jaren en heeft een grote affiniteit met de missie, waarden en beleggingsfilosofie van Meesman.

Rendement Meesman fondsen in 2022
Zoals gebruikelijk blikken we aan het begin van het nieuwe jaar kort terug op het afgelopen jaar. Hieronder vindt u de rendementen van de Meesman fondsen in 2022. Een uitgebreide toelichting op de gang van zaken bij de Meesman fondsen in 2022 volgt in het jaarverslag dat later dit jaar verschijnt.