Beleggen: blijven zitten of uitstappen, dat is de vraag

In september en oktober vorig jaar maakten de aandelenbeurzen pas op de plaats. De toonaangevende MSCI World Index moest toen zo’n 8% inleveren. Van sommige klanten kregen wij toen de vraag of ze niet beter konden uitstappen.

Was dit misschien het begin van een langdurige daling? Ons antwoord was: blijf vooral zitten. Wisten wij misschien dat de koersen snel weer zouden herstellen? Nee. Dat wisten we niet. Ontwikkelingen op de beurs zijn immers niet te voorspellen. Door niemand. De werking van de financiële markten is daar veel te complex en onzeker voor. De klanten die ons advies opvolgden werden beloond voor hun vasthoudendheid. Sindsdien is de MSCI World Index meer dan 30% gestegen.

De laatste tijd krijgen we opnieuw regelmatig de vraag van klanten of ze niet moeten uitstappen. Ditmaal om precies de tegenovergestelde reden: de koersen zijn de afgelopen maanden zo sterk gestegen. Komt er dan niet op korte termijn een correctie? Ook nu is ons antwoord weer: blijf vooral zitten. Weten wij zeker dat de koersen zullen blijven stijgen? Nee. Dat weten we niet. Maar of de koersen nu stijgen of dalen, wij adviseren altijd om een eenmaal gekozen portefeuille voor de lange termijn aan te houden en niet aan te passen aan actuele ontwikkelingen. Blijf vooral rustig zitten en kijk er niet meer naar om. Ongeacht wat er op de beurs gebeurt. In goede en slechte tijden.

We hebben goede redenen om onze klanten te adviseren om de waan van de dag op de beurzen te negeren. Onafhankelijk onderzoek laat telkens weer laat zien dat beleggers die in- en uitstappen (market timing, in het jargon) dat steevast op het verkeerde moment doen en daardoor slechtere rendementen behalen dan beleggers die gewoon rustig blijven zitten (buy-and-hold, in het jargon). Dit geldt overigens zowel voor particuliere beleggers als voor professionele beleggers. Market timing kost beleggers, afhankelijk van welk onderzoek je bekijkt, tussen de 1% en ruim 4% rendement per jaar. Onderzoeksbureau Morningstar vatte het ooit goed samen: ‘Het timen van de markt is het moeilijkste wat er is. Het is een bovenmenselijke opgave en wie een paar keer fout zit, komt dat misschien wel nooit meer geheel te boven.’

Volgens Meesman zijn twee dingen nodig voor goede beleggingsresultaten: beleg in goedkope, breed gespreide indexfondsen (in plaats van te proberen de beste aandelen te selecteren) en houd die voor de lange termijn vast (in plaats van te proberen hoogte- en dieptepunten te timen). Kopen en vasthouden is een essentieel onderdeel van deze bewezen succesvolle beleggingsstrategie. Market timing kan het voordeel van beleggen in indexfondsen volledig teniet doen. Ons advies: blijf zitten.

Laatste nieuwsartikelen

Ios0127 Money Bag 5 C2

Belasting op beleggen: de stand van zaken

Voor beleggers wordt de belasting op beleggen (iets) eerlijker en aantrekkelijker. Maar hoe het er precies uit gaat zien is nog steeds niet helemaal duidelijk. Een korte update.

Ios0131 Lightbulb 6 C3

Daniel Kahneman, de man die ons feilbare denken aantoonde

'Success = talent & luck. Great success = a little more talent & a lot more luck.’ Het was de favoriete formule van Daniel Kahneman, de psycholoog met een Nobelprijs voor de Economie, die in maart is overleden. Daniel Kahneman was een van de grondleggers van wat tegenwoordig gedragseconomie heet. Hij wijdde zijn leven aan de manier waarop mensen beslissingen nemen. En liet zien dat de mens niet rationeel is, continu denkfouten maakt en daardoor verre van optimale beslissingen neemt. De Nederlandse titel van zijn magnum opus vatte zijn gedachtegoed goed samen: ons feilbare denken. Zijn inzichten zijn voor beleggers van onschatbare waarde.

Boek (2)

Wijziging prospectus Meesman fondsen en switchkosten weer aan

In het prospectus van de Meesman Beleggingsfondsen zijn enkele wijzigingen doorgevoerd die op 1 juni 2024 ingaan.