Beleggen: blijven zitten of uitstappen, dat is de vraag

In september en oktober vorig jaar maakten de aandelenbeurzen pas op de plaats. De toonaangevende MSCI World Index moest toen zo’n 8% inleveren. Van sommige klanten kregen wij toen de vraag of ze niet beter konden uitstappen.

Was dit misschien het begin van een langdurige daling? Ons antwoord was: blijf vooral zitten. Wisten wij misschien dat de koersen snel weer zouden herstellen? Nee. Dat wisten we niet. Ontwikkelingen op de beurs zijn immers niet te voorspellen. Door niemand. De werking van de financiële markten is daar veel te complex en onzeker voor. De klanten die ons advies opvolgden werden beloond voor hun vasthoudendheid. Sindsdien is de MSCI World Index meer dan 30% gestegen.

De laatste tijd krijgen we opnieuw regelmatig de vraag van klanten of ze niet moeten uitstappen. Ditmaal om precies de tegenovergestelde reden: de koersen zijn de afgelopen maanden zo sterk gestegen. Komt er dan niet op korte termijn een correctie? Ook nu is ons antwoord weer: blijf vooral zitten. Weten wij zeker dat de koersen zullen blijven stijgen? Nee. Dat weten we niet. Maar of de koersen nu stijgen of dalen, wij adviseren altijd om een eenmaal gekozen portefeuille voor de lange termijn aan te houden en niet aan te passen aan actuele ontwikkelingen. Blijf vooral rustig zitten en kijk er niet meer naar om. Ongeacht wat er op de beurs gebeurt. In goede en slechte tijden.

We hebben goede redenen om onze klanten te adviseren om de waan van de dag op de beurzen te negeren. Onafhankelijk onderzoek laat telkens weer laat zien dat beleggers die in- en uitstappen (market timing, in het jargon) dat steevast op het verkeerde moment doen en daardoor slechtere rendementen behalen dan beleggers die gewoon rustig blijven zitten (buy-and-hold, in het jargon). Dit geldt overigens zowel voor particuliere beleggers als voor professionele beleggers. Market timing kost beleggers, afhankelijk van welk onderzoek je bekijkt, tussen de 1% en ruim 4% rendement per jaar. Onderzoeksbureau Morningstar vatte het ooit goed samen: ‘Het timen van de markt is het moeilijkste wat er is. Het is een bovenmenselijke opgave en wie een paar keer fout zit, komt dat misschien wel nooit meer geheel te boven.’

Volgens Meesman zijn twee dingen nodig voor goede beleggingsresultaten: beleg in goedkope, breed gespreide indexfondsen (in plaats van te proberen de beste aandelen te selecteren) en houd die voor de lange termijn vast (in plaats van te proberen hoogte- en dieptepunten te timen). Kopen en vasthouden is een essentieel onderdeel van deze bewezen succesvolle beleggingsstrategie. Market timing kan het voordeel van beleggen in indexfondsen volledig teniet doen. Ons advies: blijf zitten.

Laatste nieuwsartikelen

Ios0131 Lightbulb 5 C2

Actief beleggen is apekool

In de Volkskrant van vandaag staat een helder verhaal over indexbeleggen. Een korte maar krachtige samenvatting van wat wij al 16 jaar verkondigen. Op een A4. Mis het niet.

Ios0129 Pie Chart 5 C2

Kiezen is verliezen

Veel beleggers denken dat ze ongeveer 50% kans hebben om een goed presterend aandeel te selecteren. Mis. De kans op succes is minder dan 20%. Begin er niet aan.

Ios0225 Line Charts 5 C2

Het inflatiespook

De inflatie loopt op. De rente dus ook. Iedereen zegt dat je dan niet in obligaties moet beleggen. Maar dat is te kort door de bocht. Kortlopende obligaties zijn misschien wel precies wat je hebben moet.