Agnostisch beleggen

Meesman neemt aan dat beurskoersen niet of nauwelijks te voorspellen zijn. De hele beleggingsaanpak van Meesman is op dit uitgangspunt gebaseerd. Je zou kunnen zeggen dat Meesman ‘agnostisch’ is over de toekomstige ontwikkeling van koersen.

Het woord ‘agnostisch’ is afgeleid van het Griekse woord ‘gnosis’, dat ‘kennis’ betekent en het voorvoegsel ‘a-‘, dat ‘geen’ betekent. Letterlijk betekent ‘agnostisch’ dus ‘geen kennis hebbend’. Meesman is agnostisch met betrekking tot de toekomst van koersen. Meesman gelooft dat het niet goed mogelijk is te weten hoe de koersen zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Dit inzicht heeft drie logische gevolgen.

 

Breed spreiden

Als je beurskoersen niet goed kunt voorspellen, is breed spreiden verstandig. Je bent door de brede spreiding verzekerd van het rendement dat de markt te bieden heeft. Niet meer en niet minder. Als je ten onrechte denkt dat je beurskoersen kunt voorspellen en je koopt op basis daarvan een beperkt aantal aandelen, dan loop je een groot risico. De keuze kan goed of slecht uitvallen. Agnostische beleggers willen dit risico uitsluiten. Daarom spreiden zij zo breed mogelijk. 

 

Lage kosten

Ieder euro die je bespaart, verhoogt het rendement. Beleggers onderschatten de invloed van kosten. 2% kosten (voor actief beheerde beleggingsfondsen) scheelt op termijn tientallen procenten opbrengst. 3% kosten (bij Private Banks) scheelt 50%. Er zijn weinig beleggers die beseffen dat zij hun Private Bank 50% aandeelhouder maken in hun vermogen op het moment dat zij tekenen bij het kruisje.

 

Niet handelen

Waarom zou je het ene effect verkopen en het andere kopen als je geen idee hebt van de prijsontwikkelingen? Het is zinloos tijd en geld te besteden aan koffiedikkijkerij. Net zo min als het zin heeft het ene lot in een loterij te ruilen tegen een ander lot. Agnostisch beleggen betekent niet handelen op de beurs, dus passief beleggen (‘buy & hold’).

 

De kern

Breed spreiden, lage kosten en niet handelen zijn drie logische conclusies van de aanname dat beurskoersen niet of nauwelijks te voorspellen zijn. Maar is de aanname juist? Ja, die is juist, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Er is enorm veel bewijs voor, terwijl het tegendeel niet of nauwelijks wordt aangetoond. Ooit vroeg ik een Tilburgse professor of hij onderzoek in Nederland wilde doen naar de voorspelbaarheid van beurskoersen. Zijn laconieke antwoord was: ‘U moet een wetenschapper niet vragen om een onderzoek te doen waarvan de uitkomst bij voorbaat vaststaat.’

Laatste nieuwsartikelen

Ios0269 Tip 8 C5

Laat geen belastingvoordeel liggen: benut uw jaarruimte in 2024

Wist u dat u van de Belastingdienst elk jaar een bedrag opzij mag zetten voor uw pensioen waar u belastingvoordeel over ontvangt? Hoeveel u opzij mag zetten is afhankelijk van uw jaarruimte. Wat jaarruimte precies is én hoe u hiervan profiteert, leest u in dit artikel.

Ios0367 Plus 5 C2

Een extra stortingsrekening toevoegen

Bij het openen van uw Meesmanrekening heeft u de tegenrekening opgegeven. Vanaf deze bankrekening kunt u geld storten op uw rekening bij ons. Wilt u ook vanaf een andere bankrekening geld storten? Dat kan! U kunt maximaal twee extra stortingsrekeningen toevoegen. Hoe u een stortingsrekening toevoegt in MijnMeesman, leggen we op deze pagina uit.

Ios0219 Repeat 6 C3

Weer Trump. Zucht. En over tot de orde van de dag.

Op 5 november is Donald Trump (na vier jaar) herkozen. Dat leidt tot allerlei bespiegelingen over de gevolgen voor economie en beurs. Een verstandige belegger doet hier maar één ding mee: negeren!