Actief beleggen is apekool

In de Volkskrant van vandaag staat een helder verhaal over indexbeleggen. Een korte maar krachtige samenvatting van wat wij al 16 jaar verkondigen. Op een A4. Mis het niet.

45 jaar geleden bracht Vanguard in de VS het eerste indexfonds op de markt. 16 jaar geleden bracht Meesman in Nederland het eerste indexfonds op de markt. Het heeft even geduurd maar nu heeft ook APG (de Algemene Pensioen Groep), de grootste pensioenbelegger van Nederland met meer dan €600 miljard onder beheer, het licht gezien. Met een deel van het geld dat zij beheren gaan ze indexen volgen. Het is wonderbaarlijk hoe lang het soms duurt voordat het kwartje valt.

Omdat het moet
APG lijkt de stap met de nodige tegenzin te nemen. In het Financieele Dagblad laat Ronald Wuijster, verantwoordelijk voor vermogensbeheer, duidelijk doorschemeren dat hij het liever niet had gedaan. Maar klanten vragen er nou eenmaal om, dus moesten ze wel. Voor een pleitbezorger van actief beleggen zal het wel even slikken zijn geweest: klanten die geen fiducie meer hebben in de toegevoegde waarde van wat je doet en een eenvoudige en goedkopere oplossing willen hebben. Maar een verrassing kan het niet zijn geweest. De beweging van actief naar passief is al tientallen jaren gaande en gaat de laatste jaren harder dan ooit.

Markt verslaan moeilijk
Dat klanten van APG meer passief beheer willen is niet verwonderlijk. In 2009 vergeleken we al eens het rendement van het ABP, zoals het toen nog heette, met Meesman. Een simpele portefeuille van twee goedkope, breed gespreide indexfondsen van Meesman (één aandelen, de ander obligaties) deed het beter dan wat de beleggingsexperts van het ABP hadden gepresteerd. De kans is klein dat ABP/APG in de jaren sinds 2009 bij beleggen in aandelen en obligaties veel beter heeft gepresteerd. De financiële markten zijn alleen maar efficiënter geworden en de kosten van indexbeleggen zijn nog verder gedaald.

Apekool
De opmars van passief beleggen is goed te verklaren. De stapel onderzoeken die laten zien dat indexbeleggen meer oplevert zal inmiddels niet veel onder doen voor de karrenvrachten dossiers over de kabinetsformatie. De achterliggende reden waarom passief beter presteert is ook helder: de beurs is nou eenmaal niet te voorspellen. Ook niet door deskundigen. Daarom heeft het geen zin om te proberen de beste aandelen te selecteren (stock picking in het jargon) of op het juiste moment in en uit te stappen (market timing in het jargon). In een mooi artikel in de Volkskrant van vandaag wordt nog eens kort en krachtig uitgelegd dat actief beleggen apekool is. Wij raden het artikel van harte aan. Veel leesplezier!

Laatste nieuwsartikelen

MMC Logo Olifant Flavicon

Meesman Money Challenge

Meesman wil graag het geldbewustzijn vergroten, zodat mensen zelf de regie kunnen nemen over hun financiën, nu en in de toekomst. Daarom houden we van 14 t/m 30 september de Meesman Money Challenge.

Iconenset 06 Duurzaam W C1

Fossiele energie uitsluiten kost geen rendement

Sommige duurzame beleggers zijn terughoudend om hele bedrijfstakken, zoals (fossiele) energie, uit te sluiten. Ze vrezen dat dit (veel) rendement kost. Dat is niet zo. Het maakt niets uit.

Ios0048 Text File 6 C3

Wijziging prospectus

Met ingang van 1 augustus 2022 wordt het prospectus van de Meesman Beleggingsfondsen van 21 januari 2022 aangevuld met een inlegvel in verband met een wijziging in het duurzaamheidsrisicobeleid.