2019: een topjaar op de beurs

2019 was een bijzonder goed beursjaar. Een korte terugblik op hoe de verschillende segmenten van de wereldwijde aandelenmarkten hebben gepresteerd.

Het begin van een nieuw jaar is het moment om even terug te blikken op het jaar dat net is afgesloten. Over 2019 kunnen we kort zijn: het was een uitstekend beursjaar. Zowel voor aandelen als voor obligaties. In deze column kijken we naar de aandelenrendementen.

 

Alles was goed

In de onderstaande tabel staan de rendementen van verschillende segmenten van de wereldwijde aandelenmarkt in 2019, gemeten aan de hand van de gewone (niet-duurzame) MSCI indexen.

Segment Index Rendement 2019
Ontwikkelde landen MSCI World 30,0%
Opkomende landen MSCI Emerging Markets 20,6%
Kleine bedrijven MSCI World Small Cap 28,5%

 

Met een rendement van 30% was 2019 voor ontwikkelde landen het beste beursjaar van deze eeuw tot nu toe. De laatste keer dat in een kalenderjaar een hoger rendement werd behaald was in 1999. Ook in de opkomende landen werd vorig jaar een mooi resultaat geboekt. Al was het historisch gezien wat minder uitzonderlijk. Sinds de eeuwwisseling is al zeven keer een hoger rendement dan 20% gerealiseerd. Hetzelfde geldt voor de kleine bedrijven: een heel mooi rendement maar geen record. Tussen 2000 en 2010 werd vier keer een rendement van meer dan 30% gerealiseerd. Sindsdien is dit rendement niet meer behaald, al scheelde het vorig jaar maar weinig.

 

Duurzaam weer beter

Sinds eind 2017 volgen de Meesman aandelenfondsen duurzame varianten van de gewone (niet-duurzame) MSCI indexen. Hieronder ziet u de rendementen van de (duurzame) indexen in 2019.

Duurzame index Rendement
MSCI World Custom ESG 30,4%
MSCI Emerging Markets Custom ESG 20,6%
MSCI World Small Cap Custom ESG 30,1%

 

In de opkomende landen was het rendement van beide indexen hetzelfde. In de ontwikkelde landen was het rendement van de duurzame index bij zowel de (middel)grote als de kleine bedrijven iets hoger dan van de gewone (niet-duurzame) index. Dit was in 2018 ook het geval.

 

Momentopname

De conclusie is dus dat in 2019 alle delen van de wereldwijde aandelenmarkten een geweldig jaar hadden. En dat de (middel)grote bedrijven uit ontwikkelde landen als winnaar uit de bus kwamen. Net als in 2018. Leuk om te weten wellicht, maar het zegt verder helemaal niets. Rendementen in een bepaald jaar of zelfs een paar jaren achter elkaar zijn niet meer dan een momentopname. Ze kunnen sterk afwijken van het gemiddelde rendement op lange termijn. En dat was in 2019 ook zeker het geval.

 

Lange termijn

Want als we wat verder terug gaan in de tijd dan zien we dat zowel de opkomende landen als de kleine bedrijven beter hebben gepresteerd dan de ontwikkelde landen. Sinds de eeuwwisseling, een periode met twee grote beurscrises, is het gemiddelde rendement van aandelen uit ontwikkelde landen 4,5% per jaar. In dezelfde periode hebben de opkomende landen echter een rendement van 6,4% per jaar gerealiseerd en de kleine bedrijven zelfs 7,9% per jaar. Maar hier staat wel een iets hoger risico tegenover.

 

Breed spreiden loont

De kern van een goed gespreide aandelenportefeuille bestaat uit aandelen van (middel)grote bedrijven uit ontwikkelde landen. Maar het loont om ook opkomende landen en kleine bedrijven daaraan toe te voegen. Het verhoogt het rendement maar niet het risico. Meer hierover leest u in de volgende column.

Laatste nieuwsartikelen

Ios0068 Star 4 C1

Terugtreding voorzitter Raad van Toezicht

Na bijna vijf jaar treedt Frank Heemskerk terug als voorzitter van de Raad van Toezicht van Meesman Indexbeleggen. Zijn nieuwe functie bij ASML maakt dat hij niet langer de tijd en flexibiliteit in zijn agenda heeft om zijn rol als voorzitter van de Raad van Toezicht te kunnen blijven vervullen.

Ios0010 Pencil 5 C1

Wijziging prospectus Meesman fondsen

In verband met de aanpassing van ons fondsassortiment, hebben wij ons prospectus aangepast.

Ios0895 Contract 6 C3

De nieuwe pensioenwet per 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 gaat de nieuwe pensioenwet in. Dat brengt voor iedereen veranderingen met zich mee. De vakbonden, werkgevers en overheid hebben er 15 jaar over gedaan om deze wet vorm te geven. Het belangrijkste doel van de nieuwe wetgeving is om het pensioengeld eerlijker over deelnemers van verschillende leeftijden te verdelen.