Sluiting Meesman Indexfonds Aandelen Europa

In de komende maanden wordt het fondsassortiment van Meesman aangepast. Als onderdeel hiervan wordt Meesman Indexfonds Aandelen Europa half februari 2024 gesloten. Op deze pagina leest u hier meer over.


 

Waarom sluiten we dit fonds?

Meesman staat sinds oprichting in 2005 voor passief beleggen. Passief beleggen is beleggen in een wereldwijd gespreid indexfonds en er dan niet meer naar omkijken. Gewoon rustig blijven zitten, in goede en in slechte tijden, tot je het geld weer nodig hebt. Alles wat hiervan afwijkt is (een vorm van) actief beleggen. Beleggen in een bepaalde regio, zoals Europa, die maar een beperkt deel van de wereldwijde aandelenmarkt vertegenwoordigt, is dus ook actief beleggen. Dit strookt dus niet met de Meesman beleggingsfilosofie. Dat is de reden dat het Meesman Indexfonds Aandelen Europa wordt gesloten.


 

 

Wanneer wordt het fonds gesloten?

Het fonds wordt half februari 2024 gesloten. Voor deze tijd zijn er een aantal datums die u in de gaten moet houden:

 26 januari 2024 De laatste handelsdag voor stortingen van dit fonds. Voor belegging op deze dag moeten stortingen uiterlijk woensdag 24 januari 2024 bij ons binnen zijn.
 7 februari 2024 Laatste dag dat u uw participaties in Meesman Indexfonds Aandelen Europa kosteloos kunt switchen naar een ander fonds of verkopen.
 Medio februari 2024 Meesman zet alle overgebleven participaties van Meesman Indexfonds Aandelen Europa automatisch om naar participaties van het Meesman Indexfonds Aandelen Ontwikkelde Landen.
 Eind februari 2024 Het Meesman Indexfonds Aandelen Europa wordt definitief gesloten.

 

 

 

 


 

Wat moet u zelf doen?

Belegt u in Meesman Indexfonds Aandelen Europa?
Dan worden uw participaties door Meesman half februari 2024 automatisch omgezet naar participaties van het Meesman Indexfonds Aandelen Ontwikkelde Landen. U hoeft hier zelf niets voor te doen. Wilt u dit niet? Dan kunt u uw participaties van 1 december 2023 tot en met 7 februari 2024 kosteloos switchen naar een ander Meesman fonds naar keuze of verkopen.

Heeft u een maandelijkse aan- of verkoopopdracht ingesteld voor dit fonds?
Dan dient u deze in MijnMeesman zelf om te zetten naar een ander fonds. Meesman mag dit helaas niet voor u doen. Maandelijkse aan- en verkoopopdrachten voor Meesman Indexfonds Aandelen Europa die op 21 december 2023 nog niet zijn gewijzigd, moeten wij helaas stopzetten.

Heeft u een periodieke overschrijving ingesteld bij uw bank?
Dan dient u de fondsnaam in de omschrijving aan te passen naar de naam van het fonds waar u in het vervolg in wilt beleggen.


 

Wat gaat Meesman doen?

Tot 7 februari heeft u de tijd om zelf kosteloos te switchen naar een ander Meesmanfonds of om uit te stappen. Daarna wordt het fonds gesloten. Dit gaat als volgt in zijn werk:

Onder voorbehoud van goedkeuring door de Belastingdienst gaat Meesman vanaf 12 februari 2024 bij Northern Trust de onderliggende beleggingen van NT Europe Custom ESG naar NT World Custom ESG switchen. Hierbij kan het fonds transactiekosten maken, die maximaal 0,12% bedragen. Deze kosten komen voor rekening van het fonds. Nadat de onderliggende beleggingen zijn omgezet, zullen de participaties Meesman Indexfonds Aandelen Europa automatisch worden omgezet naar participaties in het Meesman Indexfonds Aandelen Ontwikkelde Landen. Dit ziet u in MijnMeesman terug als een switchverkoop en switchaankoop.