De 5 gouden beleggingsregels

Succesvol beleggen is eenvoudiger dan u misschien denkt. Een halve eeuw onderzoek en ervaring leren ons dat beleggers die een beperkt aantal belangrijke regels in acht nemen betere beleggingsresultaten behalen dan de meeste andere beleggers, zowel professioneel als particulier. De belangrijkste regels zijn: zorg voor brede spreiding, hou de kosten laag en handel niet.


Gouden regel 1: breed spreiden

Een van de belangrijkste regels bij beleggen is om niet al uw eieren in één mandje te stoppen. Hoe breder de spreiding, hoe minder de afhankelijkheid van de onvoorspelbare waardeontwikkeling van individuele effecten. Breed spreiden betekent dus minder risico.

Breed spreiden betekent bovendien vaak ook meer rendement, omdat u dan niet alleen in de allergrootste bedrijven belegt maar ook in middelgrote en zelfs kleine bedrijven, die op lange termijn vaak beter presteren. Met indexbeleggen op z'n Meesmans regelt u dat eenvoudig zelf.


Gouden regel 2: lage kosten

Uit diverse onderzoeken (onder andere van fondsbeoordelaar Morningstar) blijkt dat kosten de belangrijkste indicator zijn van het toekomstig rendement van een beleggingsfonds. Daarom zouden de kosten een belangrijke factor moeten zijn bij het kiezen van beleggingsfondsen. Misschien wel de leidende factor.

Beleggingsfondsen brengen verschillende soorten kosten in rekening. Veel van deze kosten zijn niet transparant. Dat wil zeggen: u weet van tevoren niet hoeveel ze bedragen. Let goed op de verschillende soorten kosten waar u als belegger in beleggingsfondsen mee te maken kunt krijgen.


Gouden regel 3: niet handelen

Beurskoersen zijn niet of nauwelijks te voorspellen. Daarom heeft het geen zin om actief in en uit te stappen. Dit kost alleen maar tijd en geld. Uit onderzoek blijkt telkens weer dat beleggers die wel actief in- en uitstappen dit steevast op het verkeerde moment doen. Ook wanneer ze dit doen op advies van hun bank of vermogensbeheerder. Hierdoor behalen ze minder rendement dan als ze niets hadden gedaan.

Daarom is het beter om rustig te blijven zitten en de ups and downs op de beurs rustig uit te zitten. ‘Kopen en vasthouden’ is in de meeste gevallen de beste manier om te beleggen.

Gouden regel 4: kies de juiste beleggingsmix

De verdeling van uw vermogen over risicovolle beleggingen (zoals aandelen) en risicomijdende beleggingen (zoals veilige obligaties) bepaalt voor het overgrote deel het risico en het rendement van uw beleggingsportefeuille. Dit is de belangrijkste beslissing die u neemt. Het is van groot belang om een beleggingsmix te kiezen die past bij uw persoonlijke (financiële) situatie en wensen.

Gouden regel 5: houd het eenvoudig

Beleggen wordt vaak onnodig ingewikkeld gemaakt. Hoe complexer en ondoorzichtiger een beleggingsstrategie, hoe groter de kans dat er verkeerde beleggingsbeslissingen worden genomen en andere fouten worden gemaakt. Zoals in de praktijk ook veelvuldig gebeurt. Het is beter om alles zo eenvoudig mogelijk te houden. Dat leidt meestal tot betere beleggingsresultaten en houdt de zaken begrijpelijk en overzichtelijk.