Stap 3: Kies uw instapmoment

Na het kiezen van uw beleggingsmix en de keuze voor de invulling hiervan met fondsen is het tijd voor de beslissing op welk moment u wilt instappen. Wat is het beste moment om te beginnen met beleggen: nu of nog even wachten? 

Het beste instapmoment

Meestal is het verstandig om direct in te stappen. Zeker als u maandelijks gaat inleggen. Beurskoersen zijn immers niet te voorspellen en het juiste moment om in te stappen dus ook niet. Alleen achteraf kunnen we vaststellen of het een gunstig moment is geweest of niet.

Mocht u toch twijfelen (bijvoorbeeld omdat u denkt dat aandelen sterk overgewaardeerd zijn) dan is gespreid instappen een goed alternatief. U belegt het hele bedrag dan niet ineens maar trekt er zes maanden, een jaar of zelfs een paar jaar voor uit. Kiest u bijvoorbeeld voor spreiding over een jaar, dan belegt u elke maand een twaalfde van het totaal te beleggen bedrag. Mochten de koersen dan onderuit gaan kort nadat u het eerste deelbedrag heeft belegd, dan voorkomt u dat uw hele inleg in waarde daalt en beperkt u uw verlies. Bovendien zullen de bedragen die u later inlegt beter renderen omdat de aandelen die u later koopt tegen lagere koersen zijn aangekocht.

"Het beste moment om in te stappen is als je het geld hebt. Dat is omdat uit het verleden blijkt dat niet timing maar tijd ertoe doet." - Sir John Templeton, Amerikaans belegger en filantroop

Eenmaal per jaar doen: herbalanceren

Een van de voordelen van indexbeleggen op z'n Meesmans is dat u er nauwelijks meer naar hoeft om te kijken. Wel adviseren wij om eenmaal per jaar te kijken of u de beleggingsmix moet aanpassen.