Waarin verschillen indexfondsen van actief beheerde fondsen?

Er is een aantal belangrijke verschillen aan te wijzen tussen indexfondsen (ook wel trackers genoemd) en actief beheerde fondsen. Hieronder de belangrijkste verschillen op een rijtje.

1. Doelstelling: een index volgen versus proberen deze te verslaan

Een indexfonds heeft als doel hetzelfde beleggingsresultaat te behalen als een bepaalde index. Gewone, actief beheerde beleggingsfondsen proberen de index juist te verslaan.

2. Beleggingsbeleid: passief versus actief

Een indexfonds wordt passief beheerd. Dit houdt in dat het belegt in alle (of een representatieve selectie van alle) aandelen of obligaties die in de gevolgde index voorkomen, en die gedurende een lange termijn vasthoudt. De samenstelling van de beleggingsportefeuille wordt alleen aangepast als de samenstelling van de index wijzigt. Veelal gebeurt dit een, twee of vier keer per jaar.

Vrijwel alle beleggingsfondsen in Nederland hebben een actief beleggingsbeleid. Dit betekent dat de beheerders van die fondsen continu aandelen of obligaties kopen en verkopen. Die koop- en verkoopbeslissingen baseren zij op hun verwachtingen voor de korte termijn. Door dit slim te doen hopen zij een beter rendement te behalen dan de index. In de praktijk lukt dit echter zelden. Waarom dit zo is leest u onder meer hier.

3. Kosten: laag versus hoog

Vanwege het passieve beleggingsbeleid hebben indexfondsen geen dure beleggingsanalisten en fondsbeheerders nodig en voeren ze weinig transacties uit. Hierdoor hebben indexfondsen veel lagere kosten dan actief beheerde beleggingsfondsen. Gemiddeld liggen de kosten bij indexfondsen twee tot drie keer zo laag als bij actief beheerde fondsen. 

De kosten voor beleggen bij Meesman bekijken
Meer over de kosten van beleggingsfondsen