Indexbeleggen: iets voor u?

Indexbeleggen is bedoeld voor mensen die willen beleggen omdat het doorgaans meer opbrengt dan sparen maar er vooral niet te veel tijd aan willen besteden.

Om u wat meer gevoel te geven van wat indexbeleggen is en wat voor soort beleggers het aanspreekt vindt u hieronder een aantal uitspraken die kenmerkend zijn voor indexbeleggers. Herkent u zich in grote lijnen in deze beschrijving? Dan is indexbeleggen iets voor u en bent u bij Meesman aan het goede adres.

  • Ik wil mijn geld verstandig beleggen maar hoef niet per se het onderste uit de kan. Het gaat mij om een goed rendement op lange termijn (beter dan de meeste andere beleggers, professioneel en particulier), niet om een mooie klapper op korte termijn.
  • Ik besef dat beleggen met risico gepaard gaat. En dat risico nemen nodig is voor een hoger rendement. Ik wil bewust een verantwoord risico nemen maar onnodige risico’s (zoals het nemen van verkeerde beleggingsbeslissingen) zoveel mogelijk uitsluiten.
  • Ik vind lage kosten bij beleggen belangrijk omdat ik me realiseer dat kosten een grote invloed hebben op het rendement.
  • Ik vind eenvoud bij beleggen belangrijk. Ik wil kunnen begrijpen wat er met mijn geld gebeurt. Het liefst beleg ik zelf, dus zonder hulp van dure adviseurs.
  • Ik heb mijn bedenkingen bij de voorspelbaarheid van beurskoersen, de beloftes van financiële instellingen en de toegevoegde waarde van beleggingsexperts.
  • Ik wil niet voortdurend met beleggen bezig zijn. Ik wil er me wel een keer goed in verdiepen om er zeker van te zijn dat ik met indexbeleggen voor de goede aanpak kies maar daarna besteed ik mijn tijd liever aan andere zaken.
  • Ik heb voldoende zelfdiscipline om op de lange termijn gefocust te blijven en me niet mee te laten slepen door de waan van de dag. Ook als het stormt op de beurs houd ik het hoofd koel.

Kortom, indexbeleggen is voor mensen die hun geldzaken goed geregeld willen hebben zonder dat zij er naar om hoeven te kijken. Zodat zij van de zorgen en het gedoe af zijn.

Beroepen met koersgevoelige informatie

Indexbeleggen is bij uitstek geschikt voor mensen in bepaalde beroepsgroepen. Dat zijn mensen die bij het uitoefenen van hun beroep in aanraking kunnen komen met koersgevoelige informatie en daardoor niet vrij kunnen beleggen. Dit geldt bijvoorbeeld voor veel bestuurders van (grote) ondernemingen, accountants, belastingadviseurs, consultants, advocaten, bankiers, ambtenaren, medewerkers van financiële toezichthouders etc. Met indexbeleggen zijn zij in één klap van al hun compliance problemen af. Vanwege het passieve beleggingsbeleid kan er immers nooit sprake zijn van gebruik of misbruik van koersgevoelige informatie. Het is bij voorbaat uitgesloten.