Beurskoersen niet te voorspellen

Beurskoersen worden bepaald door vraag en aanbod van miljoenen mensen over de hele wereld die om allerlei uiteenlopende redenen dagelijks vele miljoenen beurstransacties uitvoeren. Die miljoenen mensen baseren hun beleggingsbeslissingen op hun verwachtingen voor de toekomstige ontwikkeling van een heel scala aan financiële, economische, technologische, sociale, politieke en psychologische factoren.

De wereld is te complex en onzeker om met enige mate van zekerheid te kunnen voorspellen wat de uitkomst van al deze beslissingen zal zijn op de koersen van individuele ondernemingen of de markt als geheel. Het is dan ook niet meer dan logisch dat zelfs de grootste deskundigen niet in staat zijn ontwikkelingen op de financiële markten consistent juist te voorspellen. Zoals in (wetenschappelijke) onderzoeken keer op keer wordt aangetoond.

Bovendien zijn de financiële markten bijzonder efficiënt en competitief. Nieuwe informatie verspreid zich razendsnel (binnen fracties van seconden vliegt het de hele wereld over) en is binnen de kortste keren in de beurskoersen verwerkt. Als iemand een mogelijkheid ziet om de markt te slim af te zijn en een bovengemiddeld rendement te behalen, zullen anderen daar snel op inhaken. Dat drijft de koersen van de betreffende beleggingen op en zo verdwijnt weer de mogelijkheid om hiermee extra rendement te behalen.

Maar zelfs al zou je aannemen dat beurskoersen wel enigszins te voorspellen zijn, dan nog is het verslaan van de index geen sinecure. Een actieve belegger moet namelijk bij elke beleggingsbeslissing twee keer goed zitten. Zowel bij aankoop als bij verkoop. Bovendien moet het kopen en verkopen van effecten een dusdanig extra rendement opleveren dat minimaal de hogere kosten van het actieve beheer worden goedgemaakt. Een opgave die in de praktijk bijzonder moeilijk blijkt te zijn.