Beleggen voor pensioen: zelf beleggen

Gaat u gewoon vrij beleggen voor uw pensioen? Dan is uw inleg niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting en betaalt u jaarlijks vermogensrendementsheffing over de waarde van uw belegd vermogen, voor zover die meer bedragen dan uw vrijstellingen in box 3. Hier staat tegenover dat de uitkering (de bedragen die u na pensionering opneemt) niet wordt belast.

Vrijheid

Als u in box 3 belegt maakt u geen gebruik van een aftrekmogelijkheid en bent u ook niet gebonden aan alle voorwaarden die de fiscus daaraan stelt. U kunt met uw geld doen wat u wilt, wanneer u wilt. U kunt het later periodiek opnemen om uw inkomen aan te vullen, als u dat wilt. Maar u kunt het ook (deels) ineens opnemen als u bijvoorbeeld een wereldreis wilt maken, een sabbatical wilt nemen, een tweede huis wilt kopen of een (klein)kind wilt helpen met de studie. Kortom, u bent volledig vrij om met uw geld te doen wat u maar wilt. U zit niet in een 'fiscaal knellend corset' zoals Adriaan Hiele, oud-columnist van NRC Handelsblad, de fiscale regelingen ooit noemde.

Kosten

Beleggen via een beleggingsrekening brengt kosten met zich mee. Maar doet u dit bij Meesman dan zijn de kosten aanzienlijk lager dan bij anderen. Misschien wel de laagste van Nederland.