De AEX stond ooit op 700

Meesman_H_019.jpg21 februari 2019

Nog steeds hebben mensen het over de AEX die ooit op 700 stond. Omdat die daar nu nog ver onder staat, zou beleggen in aandelen deze eeuw niets hebben opgeleverd. Een hardnekkig misverstand, dat voortkomt uit het verkeerde gebruik van indexen.

Regelmatig lees of hoor ik nog over de AEX die ooit op 700 stond. Voor veel mensen is dit het ‘bewijs’ dat beleggen in aandelen sinds de eeuwwisseling niets heeft opgeleverd. Meer dan 18 jaar later staat de graadmeter van de Amsterdamse beurs immers rond de 540, nog altijd ver verwijderd van de hoogste stand ooit: de 702 punten waar de AEX index op 4 september 2000 de dag mee afsloot.

Index zonder dividend
Het klopt dat de AEX index vandaag de dag nog steeds ver verwijderd is van het hoogtepunt dat in september 2000 werd bereikt. Toch hebben beleggers die op het hoogtepunt in september 2000 zijn ingestapt wel degelijk winst gemaakt. Hoe kan dat? Dat komt doordat de AEX index waar we het hier over hebben alleen rekening houdt met de koerswinsten van de aandelen in de index en de dividenden buiten beschouwing laat. Een deel van het rendement wordt dus volledig genegeerd.

Meer dan 18 jaar dividenden negeren scheelt een slok op een borrel. Zonder rekening te houden met dividend staat de AEX vandaag de dag nog altijd zo’n 23% lager dan in september 2000. Tel je het dividend echter mee dan werd het hoogtepunt van september 2000 in januari 2015 bereikt en staat de AEX inmiddels meer dan 40% hoger dan toen.

Verkeerd beeld
Helaas is het gebruik van zogeheten koersindexen (zonder dividend) in schwung geraakt. Als op internet fora en sociale media maar ook in de traditionele media over indexen wordt gesproken, gaat het bijna altijd over koersindexen zonder dividend. Zelfs een kwaliteitskrant als het Financieele Dagblad doet het. Je vraagt je af waarom je een index zou gebruiken die maar een deel van het rendement weergeeft. Het is alsof je bij een voetbalwedstrijd alleen de goals meetelt die zijn gemaakt door spelers met een oneven nummer op hun shirt. Het geeft een verkeerd beeld van wat er werkelijk is gebeurd.

Slechte gewoonte
Ik vrees dat het gebruik van koersindexen in plaats van herbeleggingsindexen (die het dividend wel meetellen) niet snel zal veranderen. Oude gewoontes zijn nou eenmaal moeilijk af te leren. Om te voorkomen dat het gebruik van koersindexen in de media tot allerlei misverstanden leidt is het voor beleggers belangrijk om te realiseren dat er koers- en herbeleggingsindexen zijn, dat het rendement berekend op basis van een koersindex altijd te laag is en dat dit op lange termijn een zwaar vertekend beeld geeft van het daadwerkelijk gerealiseerde rendement.

De enige manier om hier iets aan te doen is om bij het gebruik van de ‘verkeerde’ variant van de index er steeds weer op te wijzen dat het dividend ontbreekt en dat dit leidt tot een verkeerd beeld van het behaalde rendement. Als we dat allemaal consequent doen dan komt het wellicht ooit nog goed. En verdwijnt het cijfer 700 voorgoed uit ons geheugen.

« Ga naar overzicht