Ook in opkomende landen koers houden

mindergeld2.png17 september 2018

In 2018 blijven de aandelen van opkomende landen achter bij de ontwikkelde landen. Dit is geen reden om ongerust te zijn. Ze zijn wat risicovoller maar hebben ook een hoger rendement.

De afgelopen twee jaar (2016 en 2017) hebben de opkomende landen beter gepresteerd dan de ontwikkelde landen. In 2018 is dat niet het geval. Niet alleen blijft de MSCI Emerging Markets Index achter bij de MSCI World Index. De eerste staat dit jaar tot nu toe zelfs in de min (-6,8%), terwijl de tweede in de plus staat (7,6%).

Dan wordt er in de media ook nog geschreven over de dalende valutakoersen en beurzen in landen als Turkije, Argentinië, Indonesië en Zuid-Afrika. En gaan sommige beleggers zich afvragen of het op dit moment wel verstandig is om in opkomende landen te beleggen. Misschien is al die onrust wel een goed moment om uit te stappen.

Wat we niet weten
Het zal u niet verbazen wat ons antwoord is op de vraag of je nu moet uitstappen. Dat is simpel en helder: Nee, niet doen. Waarom? Omdat niemand weet wat er de komende maanden en jaren op de aandelenbeurzen van de opkomende landen gaat gebeuren. Niemand weet of de aandelenkoersen in de nabije toekomst verder zullen dalen of weer gaan herstellen. Uitstappen in de verwachting dat het slechter wordt is gewoon een gok nemen op iets dat niet te voorspellen is.

Wat we wél weten
Hoewel we niet weten hoe de aandelenmarkten zich de komende tijd zullen ontwikkelen, zijn er natuurlijk ook zaken die we wél weten.

  • We weten dat beleggen in aandelen van opkomende landen wat risicovoller is dan beleggen in aandelen van ontwikkelde landen. Sinds de start van de MSCI Emerging Markets Index in 1988 is deze index zeven keer met 20% of meer gedaald. In dezelfde periode is dat de MSCI World Index (waarin alleen aandelen van ontwikkelde landen zitten) vier keer overkomen. Voor beide indexen geldt overigens dat het grootste verlies iets meer dan 50% was.
  • We weten dat beleggen in aandelen van opkomende landen een stuk lucratiever is geweest dan beleggen in aandelen van ontwikkelde landen. Sinds de start van de MSCI Emerging Markets Index in 1988 is het rendement in 19 van de 30 jaar beter geweest dan het rendement van de MSCI World Index. Het gemiddelde rendement (in euro’s) was 3,3% per jaar hoger: 11,5% per jaar voor de MSCI Emerging Markets Index versus 8,2% per jaar voor de MSCI World Index. Kortom, het hogere risico van de opkomende aandelenmarkten is beloond met een hoger rendement. Zoals te verwachten was. Bij beleggen gaan risico en rendement immers hand in hand. (tekst gaat verder onder afbeelding)

 

  •  We weten dat aandelen van opkomende landen op dit moment relatief goedkoop zijn en aandelen van ontwikkelde landen relatief duur. Voor de MSCI Emerging Markets Index ligt de koers-winstverhouding (een maatstaf voor de waardering van aandelen) momenteel onder het lange termijn gemiddelde. Voor de MSCI World Index ligt de koers-winstverhouding nu boven het lange termijn gemiddelde. Hoe goedkoper aandelen zijn, hoe hoger het rendement dat in de toekomst mag worden verwacht. Kortom, voor lange termijn beleggers ligt instappen in opkomende landen op dit moment meer voor de hand dan uitstappen.
  • Ten slotte weten we dat vele onderzoeken laten zien dat beleggers die in- en uitstappen meestal minder rendement behalen dan beleggers die niets doen en de up’s and down’s op de beurs rustig uitzitten. Dat komt doordat de meeste beleggers te laat uitstappen en ook te laat weer instappen. Vergeet niet dat als u in- en uitstapt, u twee keer goed moet gokken. Als u vaker in- en uitstapt moet u uw transacties dus elke keer weer goed timen. Keer op keer het goede moment van in- en uitstappen voorspellen is onmogelijk. Dat lukt niemand.

Negeer de marktvorsers
De onrust op de aandelenmarkten van opkomende landen kan best nog even aanhouden. Het kan ook morgen voorbij zijn. Niemand die het weet. Laat u niet gek maken door wat u in de media leest. Op het moment dat u iets leest is het al lang in de koersen verwerkt. En luister niet naar allerhande ‘deskundigen’ die pretenderen wel te kunnen voorspellen wat er op de beurs gaat gebeuren. Dat kunnen ze niet. Omdat de toekomst nou eenmaal inherent onvoorspelbaar is. Voor iedereen.

Houd koers
Beleggen is iets om voor de lange termijn te doen. In de kern gaat het om een portefeuille samenstellen die bij uw situatie en wensen past en dan koers houden. Daarbij is het verstandig om een deel van uw aandelenportefeuille in opkomende landen te beleggen. Dat is nu het geval en dat zal altijd het geval zijn. Dat verandert niet omdat er tijdelijk wat turbulentie op de beurs is en het even tegen zit. Dat hoort er gewoon bij. Ons advies? Houd uw blik op de lange termijn. En houd koers. Ook in opkomende landen.

« Meer columns