Maandelijks beleggen altijd goed

Meesman_H_019.jpg24 mei 2018

Maandelijks beleggen is dé manier om vermogen op te bouwen. U kunt op elk moment beginnen. Mochten de koersen kort nadat u van start gaat (fors) onderuit gaan, dan pakt dit juist gunstig voor u uit.

Maandelijks een vast bedrag in een wereldwijd gespreid aandelen indexfonds beleggen is dé manier om vermogen op te bouwen. Het is eenvoudig, transparant en goedkoop. En het levert meer op dan wanneer u het bedrag elke maand op een spaarrekening zou zetten.

Beleggen beter dan sparen
Een simpel rekenvoorbeeld laat zien hoe groot het verschil tussen sparen en beleggen is. Belegt u maandelijks €300 in een aandelen indexfonds met een gemiddeld rendement (vóór kosten) van 8% per jaar en kosten van 0,5% per jaar, dan heeft u na 25 jaar meer dan €250.000. Dezelfde inleg op een spaarrekening met een rente van 0,5% groeit aan tot slechts €95.000. Bij een gemiddelde spaarrente van 2% heeft u aan het einde van de rit €116.000. Zelfs met een gemiddelde spaarrente van 4% per jaar houdt u na 25 jaar nog €100.000 minder over dan wanneer u belegt. (N.B. In al deze berekeningen is gemakshalve de belastingheffing buiten beschouwing gelaten.)

Gewoon doen
Dankzij het rente-op-rente effect leidt een paar procent meer rendement op lange termijn tot een veel groter eindbedrag. Dit is de belangrijkste reden waarom iedereen maandelijks zou moeten beleggen. Het goede nieuws is dat steeds meer mensen dit ook doen. Vooral jongeren en zelfstandigen. Maar er is ook een groep die wel wil maar twijfelt of het nu wel een goed moment is om ermee te beginnen omdat ‘de beurs zo hoog staat’.

Altijd goed moment om te beginnen
De twijfel is misschien wel begrijpelijk maar helemaal niet nodig. Het mooie van maandelijks beleggen is namelijk dat je je nooit zorgen hoeft te maken over het startmoment. Het is altijd een goed moment om te beginnen. Zelfs als achteraf zou blijken (van tevoren is dit immers niet te voorspellen) dat u bent begonnen met inleggen op een moment dat de beurs heel hoog stond. Het is zelfs zo dat bij maandelijks beleggen een forse beurscrisis in de beginjaren heel gunstig is. Omdat u dan in de beginjaren tegen steeds lagere koersen aandelen aankoopt die daarna nog vele jaren de tijd hebben om te renderen. Dat zijn de aandelen die u het meeste rendement gaan opleveren.

Rekenvoorbeeld
Om dit te illustreren hebben wij het rendement berekend dat u zou hebben behaald als u in mei 2007 (het hoogtepunt van de beurs vóór de kredietcrisis) was begonnen met maandelijks beleggen in het Meesman Indexfonds Aandelen Wereldwijd. Deze berekening is gebaseerd op de echte koersen van dit fonds en is inclusief alle kosten.

Uw eerste maandelijkse inleg in mei 2007 was dan belegd tegen een koers van €64,33. Daarna is de koers van het Meesman Indexfonds Aandelen Wereldwijd over een periode van 21 maanden geleidelijk steeds verder weggezakt naar €32,63 eind februari 2009. Een halvering van de koers in minder dan twee jaar. Na maart 2009 begon de beurs weer te stijgen. Het zou nog vier jaar duren (april 2013) voordat de koers van het Meesman fonds het hoogtepunt van vóór de crisis (mei 2007) weer had bereikt. En in de jaren daarna is de koers gestaag verder gestegen. De grafiek hieronder laat het verloop zien van de koers van het Meesman Indexfonds Aandelen Wereldwijd sinds 2007.

Maar hoe zou uw maandelijkse inleg in die periode zijn gegroeid? Dat wordt in onderstaande grafiek duidelijk. Was u in mei 2007 begonnen met €300 per maand beleggen in het Meesman Indexfonds Aandelen Wereldwijd dan zou u nu (mei 2018) in totaal €39.600 hebben ingelegd. En de aandelen die u zou hebben aangeschaft zouden nu ruim €74.000 waard zijn. Een winst van bijna 90%.

Dit voorbeeld uit de praktijk laat zien waarom u zich bij maandelijks beleggen geen zorgen hoeft te maken over wanneer u moet beginnen. Het is altijd een goed moment om hiermee aan de slag te gaan. Mochten de koersen kort nadat u begonnen bent fors onderuit gaan, knijp dan stiekem in uw handen. Als maandelijkse belegger gaat dit heel goed voor u uitpakken.

« Meer columns