Belegger de weg kwijt in oerwoud aan trackers

eenvoud.png15 december 2015

De afgelopen tien jaar heeft indexbeleggen een enorme vlucht genomen. Dat is alleen maar toe te juichen, want indexbeleggen in zijn pure, oorspronkelijke vorm is eenvoudig, transparant en goedkoop.

Dat maakt deze vorm van beleggen interessant voor de particuliere belegger. Maar vindt die zijn weg nog in het oerwoud aan indexfondsen en ETF’s dat de beleggingsindustrie in de tussentijd heeft opgetuigd?

Een stukje geschiedenis
Toen in de jaren zestig van de vorige eeuw bleek dat het beleggingsexperts niet lukte de markt te verslaan, bracht de Amerikaan John Bogle, oprichter van het beleggingshuis Vanguard, het eerste indexfonds op de markt.  De filosofie achter dit nieuwe fonds was simpel: probeer de markt niet te verslaan maar volg die door breed te spreiden tegen lage kosten en er niet meer naar om te kijken. Deze oorspronkelijke manier van indexbeleggen zou je kunnen aanduiden met ‘Het Echte Indexbeleggen’.

Na een stroeve start groeide dit fonds in de jaren negentig uit tot het grootste beleggingsfonds ter wereld, tot groot verdriet van de beheerders van traditionele, actief beheerde fondsen. Voor hen is een indexfonds een belediging voor hun intelligentie en, minstens zo erg, er is geen droog brood aan te verdienen.

Smart beta en ETF’s
Het antwoord van de beleggingsindustrie op de groeiende populariteit van indexbeleggen was tweeledig: de introductie van een nieuwe vorm van indexbeleggen (‘smart beta’) en de lancering van beursgenoteerde indexfondsen (ETF’s). Ik noem deze beide ontwikkelingen oneerbiedig ‘het onechte indexbeleggen’ om ze te onderscheiden van het oorspronkelijke ‘echte indexbeleggen’, zoals grondlegger Bogle het bedoeld had.

Verschillen
Het onechte indexbeleggen knabbelt aan de principes van het echte indexbeleggen.

Schematisch ziet het er als volgt uit:

   Echt indexbeleggen  Smart beta  ETF's
 Doel  De markt volgen (passief beleggen) De markt verslaan (actief beleggen)  De markt verslaan (actief beleggen)
 Brede spreiding  V  X  X
 Lage kosten  V  X  V
 Niet naar omkijken                     
 V  V  X

En nu?
Het gebruik van ETF’s en toepassing van andere vormen van indexbeleggen hebben een enorme vlucht genomen. Er zijn inmiddels miljoenen verschillende indexen, duizenden ETF’s en tientallen verschillende manieren van indexbeleggen. Voor de particuliere belegger is het moeilijk om een juiste keuze te maken uit het brede aanbod. Wie vasthoudt aan de aanname dat beurskoersen niet of nauwelijks te voorspellen zijn, kan het onechte indexbeleggen dat de markt toch probeert te verslaan met een gerust hart links laten liggen. Het echte indexbeleggen is makkelijk te begrijpen en eenvoudig uit te voeren en geeft in verreweg de meeste gevallen een beter resultaat dan andere vormen van beleggen. Bij indexbeleggen geldt: eenvoud loont!

Meer lezen
Niet elk indexfonds is nog een lieverdje (NRC, 19 november 2015)(PDF, 374 KB)
Professioneel fondsbeheer is volksverlakkerij (Fondnieuws, 25 november 2015) (PDF, 306 KB)
Anderen over (index)beleggen (compilatie)
Indexbeleggen in vogelvlucht (PDF,1,4 Mb)

Jacques Wintermans is directeur van Meesman Index Investments. In deze column geeft Jacques Wintermans zijn persoonlijke mening over een bepaald onderwerp. Dit hoeft niet de mening te zijn van Meesman Index Investments. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Vragen of reacties kunt u mailen naar j.wintermans@meesman.nl.

« Meer columns